Alimentatia in sezonul rece

TOTUL DESPRE MAME

Daca v-ati saturat sa auziti ca „iarna nu-i ca vara”, reformulam: „iarna ar trebui sa fie ca vara”, mai ales cand vorbim despre alimentatia copiilor. Si, pentru ca ei sunt cei mai importanti pentru noi, e bine sa ne informam, sa nu ne trezim in situatia Comandamentului de Iarna: Am fost luati pe nepregatite!

In primul rand, specialistii ne sfatuiesc sa pastram un echilibru intre anotimpuri si sa nu micsoram ratia de legume si fructe pe timpul iernii. Invitat in emisiunea Totul despre Mame, medicul nutritionist Serban Damian ne sfatuieste sa le dam copiilor sa manance de toate: „copiii au nevoie de o alimentatie diversificata: bogata in fructe si legume si un aport optim de cereale si derivate (paine, mamaliga, paste), in primul rand. Pe planul doi sunt alimentele bogate in proteine: lapte si derivate din lapte, ouale. Ramane carnea care este un aliment optional, poate fi data de 2-3 ori pe saptamana: carne de pui, de curcan, de peste, mai rar de mamifer (vita sau porc).”

Medicul pediatru Ana Culcer ne recomanda sa evitam dulciurile concentrate pentru ca acestea se transforma in grasimi, in colesterol, si pe langa faptul ca vom face din copii niste adulti vulnerabili in fata bolilor, consumul ridicat de dulciuri duce si la scaderea apetitului pentru mancare. „Cu cat ii ingrasam mai tare cu atat le scurtam viata. Vrem sa le facem bine si, din prea multa dragoste le facem rau.” Un copil sanatos, sustine ea, trebuie sa manance de toate, dar fara sa exageram, iar ca sa aiba pofta de mancare trebuie sa faca miscare si sa nu stea la o temperatura prea mare in casa.

Despre cum e bine sa preparam mancarea, nutritionistul Serban Damian ne sfatuieste ca „legumele care se preteaza la a fi consumate crude, e bine sa le consumam asa. Cea mai buna metoda de preparare este cea care nu agreseaza termic produsul decat intr-o oarecare masura. Vorbim aici de pregatire la abur, fierbere sau la cuptor cu o temperatura constanta. Prajirea in ulei sau la foc, cu fum – legumele la gratar, sunt de evitat la copii.”

O alta problema presanta pentru mame este calitatea legumelor sau fructelor din comert in anotimpul rece. Nutritionistul ne linisteste: sunt bune. Pastrate in conditii optime de temperatura si umiditate fructele si legumele nu au cum sa-si piarda proprietatile. Isi pierd putin din proprietati numai cele congelate, dar pastreaza o buna parte.

Dintre legumele si fructe disponibile iarna, cele mai valoroase din punct de vedere nutritiv sunt: – varza (si proaspata si murata), morcovul, hreanul (au un continut bogat in vitamina C), merele, citricele, gutuile, prunele uscate, stafidele (au un continut crescut de fier); curmalele (bogate in calciu); nucile (bogate in glucide, grasimi de calitate si vitaminele din grupul B).

Reprezentatii Fundatiei pentru Alimentatie Sanatoasa sustin ca, pana la 3 ani, copiii nu trebuie sa consume carne de porc. Dupa aceasta varsta, se va folosi numai carnea slaba (muschi), bine preparata termic. Carnea de porc creste colesterolul, suprasolicita ficatul si pancreasul si poate prezenta risc infectios (trichineloza). Ouale se vor consuma numai preparate termic, nu este indicata maioneza sau alte alimente in care se foloseste oul crud, din cauza pericolui de toxiinfectii alimentare.

Aceiasi specialisti ne informeaza ca e foarte important ca vitaminele liposolubile (A, D, E si K) nu trebuie sa lipseasca din alimentatia celor mici.

Vitamina A se gaseste in ardei gras, morcovi, galbenus de ou, lapte integral, ficat, portocale, caise si confera organismului rezistenta la infectii, ajuta la vedere, la cresterea osoasa si la divizarea celulelor.

Vitamina D este continuta in lactatele grase, peste, ficat, ou sau margarina si ajuta la absorbtia calciului si fosforului, la dezvoltarea unei structuri osoase puternice si la prevenirea rahitismului si a osteoporozei.

Vitamina E o gasim in spanac, seminte de floarea soarelui, uleiuri vegetale, alune si e un antioxidant ce ajuta la neutralizarea radicalilor liberi daunatori, fiind importanta si pentru protectia membranelor celulare si mentinerea in buna stare a pielii, inimii, sistemului circulator, dar si a nervilor, muschilor si globulelor
rosii.

Vitamina K se gaseste in varza, spanac si broccoli si e importanta pentru coagularea sangelui si reglarea nivelului de calciu.

Foarte importanta si de nelipsit, mai ales iarna, este vitamina C, care combate virusurile si bacteriile, previne aparitia racelilor si mareste rezistenta la oboseala. Pentru prevenirea sindromului gripal este recomandat ca cei mici sa consume zilnic aproximativ 2 g de vitamina C.

In rest, pofta mare!

Eu imi amintesc perfect clipa in care, la vizita de sase luni, medicul mi-a dat vestea cea mare: va duceti acasa si papati mancare! As fi preferat sa dau 10 examene de licenta si bac-ul de vreo 50 de ori. Emotiile pe care le-am avut la primul pranz diversificat m-au pus jos. Imi era frica sa nu cumva sa gresesc ceva. Daca ii dau prea mult? Daca ii dau prea putin? Daca n-am pregatit cum trebuie? Daca nu mananca? Acum baietelul meu are doi ani si singura diferenta este ca nu mai am emotii. Problemele de mai sus tot nu au disparut. Mama a incercat sa ma linisteasca spunandu-mi ca atunci cand va fi student va manca bine!

Vivi Floricica

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa