Vreți copii isteți? 10 alimente pentru nota 10

Alina Dan
Dr.-Carmen-Anghelescu-totul-despre-mame

Ar trebui să fie evident pentru orice părinte că performanţa şcolară nu se face consumând fast-food, snacksuri, sucuri acidulate sau dulciuri…

Ca să funcţioneze la capacitate maximă, acest „microprocesor” numit creier are nevoie de combustibil de calitate, la fel ca şi restul organismului copilului, aflat în plină creştere. Şi da, există alimente care, incluse în dieta zilnică, ajută copiii să se concentreze mai bine la școală şi să aibă rezultate bune, spune Dr. Mihaela Matei, medic nutriționist Clinica de Nutriție KiloStop. Medicul ne oferă și câteva sfaturi de nutriție care ne vor ajuta să oferim o dietă echilibrată și valoroasă copiilor noștri.

Microprocesorul” cere calitate ca să facă performanţă

Organismele în creștere au nevoie de multe tipuri de nutrienți, însă creierul este primul servit! „Creierul este un organ foarte înfometat – primul organ al organismului ce absoarbe  nutrienţii din mâncarea pe care o consumăm”, explica Bethany Thayer, MS, RD, nutriţionist din Detroit şi purtător de cuvânt al Asociaţiei Dietetice Americane (ADA).

Efectul este spectaculos: când primește nutrienții adecvați, creierul dă dovada unei capacități sporite de concentrare și memorare pe termen scurt cât și pe termen lung, de o disponibilitate mai mare în a înțelege, programa și anticipa diferite situații și, nu în ultimul rând, de o diminuare a tendințelor spre depresie sau tristețe.

Într-adevăr, zeci de studii au arătat că anumite alimente pot ajuta la dezvoltarea creierului copilului, îmbunătățind funcția cognitivă, memoria și capacitatea de concentrare. Iată care sunt cele 10 alimente pentru nota 10:

Peştele gras

Peștii cu conţinut generos de grăsimi, precum somonul sau sardinele, sunt o sursă excelentă de acizi grași Omega-3 și DHA, esențiali atât pentru creștere, cât şi pentru funcţia cognitivă a creierului.

Peştii mai graşi sunt mai bogaţi în Omega-3 decât cei mai puțin grași precum tonul sau macroul. Peştii cu cel mai mare conținut de Omega-3 sunt sardinele, somonul sălbatic, midiile, păstrăvul curcubeu şi heringul.

Ouăle

Ouăle sunt bine cunoscute ca o sursă bună de proteine necesare creşterii, iar gălbenușurile de ou sunt, de asemenea, bogate în colină, un nutrient care ajută la dezvoltarea memoriei. Colina este un compus cheie al fosfolipidelor, care ajută la comunicarea dintre celulele creierului. Deficitul de colină duce la pierderea memoriei.

Ouăle mai conțin şi lecitină, care menține sănătatea vaselor capilare, și vitamina B6 care previne oboseala mentală. În plus, conțin aceeași cantitate de vitamina D precum uleiul de pește, vitamină esenţială creşterii, deoarece este necesară fixării calciului în oase și dinți.

Cereale integrale

Creierul are nevoie de o cantitate constantă de glucoză – iar cerealele integrale asigură acest lucru, deoarece conţin carbohidraţi cu eliberare lentă. În plus, conţinutul lor generos de fibre ajută la reglarea eliberării de glucoză în organism. Cerealele integrale au, de asemenea, vitamine B, care hrănesc un sistem nervos sănătos şi fluidizează circulaţia sanguină, ceea ce înseamnă mai mult oxigen pentru creier.

Fulgi de ovăz

Ovăzul este una dintre cele mai apreciate cereale, foarte nutritivă pentru creier. Ovăzul oferă energie excelentă sau combustibil pentru creier, fiind primul lucru de care au copiii nevoie dimineața.

Un mic dejun bogat în fibre de ovăz ține creierul unui copil hrănit toată dimineața la școală. Ovăzul este, de asemenea, o sursă foarte bună de vitamina E, vitamine B, potasiu și zinc – care fac ca organismul și creierul să funcționeze la capacitate maximă

Fructele de pădure

Fie că vorbim de căpșuni, afine, mure, zmeură sau merişoare roşii, aceste fructe protejează organismul de cele mai grave boli existente, datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi care contribuie la creşterea coeficientului de inteligenţă.

Cu cât culoarea este mai intensă, cu atât fructele sunt mai nutritive şi au un nivel mai ridicat de antioxidanti, în special de vitamina C. Mai mult, studiile au arătat o ameliorare a memoriei cu extractele de afine și căpșuni, iar semințele de fructe de pădure sunt o sursă bună de grăsimi Omega 3.

Leguminoasele

Fasolea, măzarea, năutul şi lintea conţin proteine şi carbohidraţi complecşi, fibre şi o multime de vitamine şi minerale. Acestea reprezintă o hrană excelentă pentru copii, deoarece păstrează constantă energia copilului și gândirea activă pe toată durata după-amiezii, dacă se adaugă la masa de prânz.

Legume cât mai colorate şi mai variate – bază pentru o alimentație sănătoasă

Fie verzi, galbene, portocalii sau roşii, legumele cu culoarea bogată şi intensă sunt cele mai bune surse naturale de antioxidanţi, vitamine şi minerale ce menţin celulele creierului puternice şi sănătoase.

  • Legumele verzi, precum spanacul, varza kale, broccoli, urzicile etc. sunt o sursă generoasă de acid folic; deficitul de acid folic e asociat cu deficienţele de memorie.
  • Legumele portocalii precum morcovii şi dovleacul cresc capacitatea de memorare prin conţinutul de beta-caroten.
  • Legumele albe precum ceapa sau usturoiul se recomandă contra oboselii pshice şi a surmenajului intelectual; în plus, îmbunătăţesc compoziţia de oxigen a creierului. Ghimbirul şi ţelina stimulează mintea să genereze noi idei, deoarece creierul este oxigenat mai bine cu ajutorul lor.
  • Legumele purpurii precum sfecla sunt o sursă de vitamina B, mangan, potasiu, vitamina C, fier și cupru, oferind energie, vitalitate și îmbunătățind circulația sângelui (din nou, mai mult oxigen pentru creier).

Lactatele

Lactatele sunt bogate în proteine, vitamina D ​şi în vitamine din complexul vitaminelor B – esențiale pentru creșterea țesutului cerebral, a neurotransmițătorilor și a enzimelor. Laptele și iaurtul conţin atât proteine, cât și carbohidrați – sursa preferată de energie pentru creier. Cercetările recente sugerează că atât copiii, cât și adolescenții au nevoie de 10 ori mai multă vitamina D decât doza recomandată adulţilor, deoarece aduce beneficii sistemului neuromuscular, osos şi imunitar.

Copiilor li se recomandă cu precădere iaurt grecesc, care este o sursă de grăsime  importantă pentru sănătatea creierului. Un iaurt grecesc complet (care are mai multe proteine ​​decât alte iaurturi) poate ajuta la menținerea celulelor creierului într-o formă optimă pentru acumularea de informaţii

Carnea slabă…

… de vită, pui sau curcan este o sursă excelentă de proteine, dar şi de fier. Fierul este un mineral esențial dezvoltării fizice şi psihice, care îi ajută pe copii să rămână energici și să se concentreze în școală.

  • Ficatul de pui are un conținut crescut de fier și previne apariția anemiei. Studiile științifice au arătat că un nivel scăzut de fier poate să afecteze memoria.
  • Carnea de vită este una dintre cele mai bune surse de fier ce se absoarbe uşor. În plus, conține și zinc, care susţine memoria.
  • Carnea de curcan e bogată în tirozină, un aminoacid care duce la creșterea capacității de memorare și eficiența funcțiilor mentale

Nuci şi seminţe crude 

Bogate în proteine, acizi grași esențiali, vitamine și minerale, nucile și semințele aduc energie și ajută sistemul nervos.

Fie că sunt nuci, alune de pădure, fistic, migdale, nuci braziliene, caju, alune, seminţe de floarea soarelui, de susan sau de dovleac, toate sunt bogate în grăsimi vegetale nehidrogenate, care îmbunătăţesc considerabil memoria. Include-le în dieta copiilor în stare crudă şi nesarată, pentru a beneficia de toate proprietăţile lor nutriţionale (prin prăjire se distrug mineralele).

Nucile şi seminţele sunt şi surse excelente de vitamina E, un antioxidant care în câteva studii a fost identificat ca fiind „responsabil” pentru rata scazută de degradare a memoriei la persoanele în vârstă şi ajută la creşterea ţesutului cerebral.

În loc de încheiere, merită amintită importanţa micului dejun în viaţa şcolarului.  Cercetarile științifice au arătat că este un element cheie pentru memorie, iar respectarea lui zilnică poate îmbunătăți substanțial procesele mentale necesare pentru elaborarea ideilor, capacitatea de a gestiona infomațiile și de a face conexiuni rapide între acestea. Cei care „sar” peste micul dejun obțin rezultate mai slabe la testele de memorie și au o putere de concentrare mai mică.

Nu lăsa la întâmplare performanţa şcolară a copiilor! O dietă echilibrată, bogată în amino-acizi esenţiali, Omega 3, minerale şi vitamine îi va asigura şcolarului tău o minte ascuţită, gata să descopere misterele lumii. În plus, aceleaşi alimente de calitate incluse zilnic în dietă garanteză o creştere armonioasă şi la nivel fizic.

kilostop

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa