Copilul nu mănâncă bine: care sunt cauzele și cum îl poți ajuta

Alexandra Constantin

Copilul nu mănâncă deloc bine deși ai încercat zeci de rețete ca să găsești măcar una care să fie pe placul lui? Nu puține sunt la număr motivele pentru care el nu e tentat de mâncare, iar noi îți prezentăm câteva dintre ele.

Copilul nu mănâncă bine: ritmul lui de creștere este mai lent

În jurul vârstei de doi-trei ani, ritmul de creștere al copilului nu mai este la fel de rapid ca în primii doi ani de viață, de aceea nici pofta de mâncare nu mai este la fel de mare. Situația este similară și pentru cei de vârstă școlară, de aceea este bine de cele mai multe ori să îi lași în ritmul lor, arată www.jillcastle.com.

Citește ”Copilul meu nu mănâncă!”, cartea în care medicul pediatru Carlos Gonzalez explorează motivele pentru care un copil refuză mâncarea. Cartea poate fi cumpărată de AICI.

Face mofturi la mâncare

Perioada unu-trei ani nu este doar una în care apar micile crize de personalitate, ci una în care micuțul tău devine expert în a face pretenții la mâncare. Știai că acest lucru se datorează și faptului că el trece rapid dintr-o etapă de dezvoltare în alta? Poți să încerci să-i oferi recompense, să îi gătești felurile de mâncare preferate, dar este posibil ca mofturile să nu dispară.

Copilul nu mănâncă bine: îl presezi prea mult în timpul mesei

Mai multe cercetări au arătat că, deseori, copiii care sunt presați să mai guste măcar o gură din mâncare ajung la maturitate să nu aibă obiceiuri alimentare sănătoase. Sau ajung să facă lucrurile exact opus, anume să mănânce foarte bine și chiar în cantități prea mari.

Pofta de mâncare a copilul scade și mai mult dacă ajunge să fie presat să mănânce atunci când trece printr-o fază în care este mai pretențios.

Are o alergie la anumite alimente

Alergiile alimentare (indiferent că este vorba de un singur aliment sau de mai multe) completează lista de cauze care pot face ca micuțul să nu mănânce ca la carte. Este bine să știi că numeroasele restricții alimentare îl pot face să se plictisească de preparatele pe care le consumă și chiar să ajungă să mănânce tot mai rău.

Copilul nu mănâncă bine: este sensibil la diferite texturi

Deși nu sunt des întâlnite, există situații când copilul nu mănâncă bine deoarece este mai sensibil la diferitele texturi când vine vorba de alimente. Unora nu le plac alimentele cu textură umedă sau alunecoasă, de aceea le evită, iar părintele rămâne cu ideea că el este pretențios la mâncare. Situația este asemănătoare și dacă acesta este sensibil la anumite mirosuri.

Îi place doar un singur fel de mâncare

Se poate întâmpla adesea ca micuțul tău să dezvolte o anumită preferință pentru un preparat și să le refuze pe toate celelalte. Dacă îi place, de exemplu, orezul cu legume, el poate ajunge să nu mai accepte nimic înafară de acesta.

Nu uita că este doar o etapă și că astfel de situații devin tot mai rare pe măsură ce crește. Din păcate, există și riscul să nu asimileze suficiente substanțe nutritive din moment ce nu acceptă decât un singur fel de mâncare.

Copilul nu mănâncă bine: mănâncă prea multe gustări

Copilul obișnuiește să ronțăie toată ziua câte ceva în timp ce se joacă? Atunci nu trebuie să te miri că la masă nu prea se dă în vânt după mâncarea pe care ai pregătit-o cu atâta grijă.

Indiferent că-i place să bea lapte, suc de fructe sau să ronțăie fructe oleaginoase, apetitul alimentar scade tot mai mult, drept urmare nu mai vrea să mănânce ce îi gătești. Indicat este să limitezi treptat consumul acestor gustări, mai ales că nu sunt neapărat bogate în substanțe nutritive.

Poate să sufere de o tulburare alimentară

Există situații când copilul (în special la vârste mai mari) începe să refuze să mănânce pentru a pierde în greutate, pentru a imita colegii de școală sau pentru că începe să aibă nemulțumiri legate de corpul lui. Programul haotic de mese, reducerea grupelor de alimente pe care le consumă și săritul peste mese sunt doar câțiva dintre factorii care pot duce la apariția unei tulburări alimentare.

Rezultatele unei cercetări realizate în 2011 în Statele Unite ale Americii au arătat că rata de tulburări alimentare în cazul a 1.000 de adolescenți cu vârsta cuprinsă între 13 și 18 ani era: anorexie – 0,3%, bulimie – 0,9%, consumul unei cantități mai mari de alimente urmat de o perioadă în care nu mai mănâncă nimic – 1,6%, început de anorexie – 0,8%.

Copilul nu mănâncă bine: este distras în timpul mesei

Atenția copilul este rapid captată de jucării sau de televizor sau tabletă, drept urmare el poate ajunge să nu vrea să guste din ceea ce i-ai pregătit. Bine este ca în timpul mesei să elimini astfel de lucruri și să îl convingi că imediat după ce mănâncă mergi să te joci cu el cât dorește.

Este prea obosit ca să mănânce

Ai pregătit mâncarea lui preferată pentru masa de seară și cu toate asta nici nu a vrut să guste din ea? De vină pentru acest lucru poate să fie chiar oboseala, mai ales dacă micuțul tău este toată ziua într-o continuă alertă.

Vestea bună este că majoritatea copiilor tind să consume o cantitate mai mare de mâncare dacă la ultima masă nu au prea gustat din preparate.

Copilul nu mănâncă bine: nu se simte bine

De regulă pofta de mâncare este mai redusă când copilul nu se simte bine, drept urmare o să mănânce mai puțin decât de obicei. Iar asta nu trebuie să te îngrijoreze, cu atât mai mult dacă reîncepe să mănânce bine după ce scapă de respectiva problemă de sănătate.

Important este însă ca în toată această perioadă să-i dai să consume cât mai multe lichide pentru a nu ajunge să se deshidrateze.

Citește ”Copilul meu nu mănâncă!”, cartea în care medicul pediatru Carlos Gonzalez explorează motivele pentru care un copil refuză mâncarea. El demontează capcanele graficelor de creștere și explici cum creșterea și activitatea fizică afectează nevoile calorice ale copilului. Cartea este disponibilă AICI.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa