Dr. Ruxandra Avramescu, nutriţionist: „Ce este natural nu creează dependenţă”

Raluca Dumitrică
Anda-Avramescu-resize1

Dr. Ruxandra Avremescu ne spune ce și cum să mâncăm de sărbători, dar și ce să nu punem în coșul de cumpărături!

Ciocolatăăăă, bomboaneeee, tooooort! Nu-i aşa că nu vă sunt străine aceste cuvinte de sărbători şi că aveţi tendinţa de a le cumpăra pe toate, în cantităţi mari? Bănuiam noi! Dar, dacă vă temeţi că nu veţi şti exact cum să gestionaţi această situaţie acum, în preajma Craciunului, aflaţi că există câtva soluţii reale, venite tocmai din partea specialiştilor, care să ne permită să trecem cu bine prin sărbători. Dr. Ruxandra Avramescu, medic specializat în diabet, nutriție şi boli metabolice în cadrul Reţelei Private de Sănătate REGINA MARIA şi consilier de nutriție cu o vastă experienţă profesională, a avut amabilitatea să ne ofere mai multe clarificări nu doar despre alimentaţia copiilor în sezonul festiv, ci a întregii familii!

Cu dr. Ruxandra Avramescu ne vom întâlni la „Atelierele cu mămici” de pe 11 decembrie, eveniment găzduit, ca de obicei, de Connect Hub din Bucureşti.

De vorbă cu dr. Ruxandra Avramescu despre ce și cum să mâncăm de sărbători

TOTUL DESPRE MAME: Când un produs anunţă prin ambalaj şi eticheta că este special pentru copii înseamnă că îl putem pune liniştiţi în coşul de cumpărături?

Dr. Ruxandra Avramescu: Nu neapărat. Întâlnim destul de des produse pentru copii care au mult zahăr sau alţi potenţiatori de gust (sirop de glucoză-fructoză), aditivi de culoare care devin periculoşi dacă sunt consumaţi în cantitate mare şi în mod regulat. De asemenea, suplimentarea unor produse cu anumite vitamine şi minerale de sinteză nu este şi o garanţie că acestea vor fi asimilate de către organism. Produsele excesiv de dulci şi frumos colorate sunt, de obicei, de evitat!

TOTUL DESPRE MAME: Auzim adesea că cele mai bune produse sunt cele care au puţine ingrediente. Ceva de genul „mai simpluţ e mai drăguţ”. Cât de mult contează numărul ingredientelor pentru a fi siguri că produsul ales este cea mai bună alegere?

Dr. Ruxandra Avramescu: Sunt de părere că, cu cât lista ingredientelor este mai simplă, nu neapărat mai scurtă, cu atât produsul este mai „curat”, mai natural, adică are şansa să conţină mai puţini aditivi. Desigur că este importantă şi calitatea acestor ingrediente, adică tipul de zaharuri şi de grăsimi conţinute.

TOTUL DESPRE MAME: Dulciurile frumos ambalate sunt cu siguranţă pe lista de cadouri în această perioadă de sărbători. La ce trebuie să fie părinţii atenţi când pun pe lista de cumpărături acele dulciuri minunate din magazine?

Dr. Ruxandra Avramescu: Orice produs ambalat are şi o etichetă! Responsabilitatea noastră ca părinţi, dar şi dreptul nostru de consumator este să citim eticheta pentru a alege produsul după calitatea ingredientelor, şi nu după aspect, culoare sau gust. Recomand ca produsele alese să nu conţină exces de zahăr (>15 g zahăr/100 g produs), să nu conţină grăsimi nesănătoase (cele hidrogenate sau trans) şi să nu aibă coloranţi artificiali (E 102, E104, 110, 122, 123, 124, E127- E139; E 142-E 151).

TOTUL DESPRE MAME: Ce alternative avem la dulciurile ochioase şi, de ce să nu recunoaştem, gustoase, pentru cadourile de sub bradul de Crăciun?

Dr. Ruxandra Avramescu: Alternativele mai sănătoase sunt dulciurile făcute în casă, pentru că sunt naturale, se poate controla mai bine calitatea, dar şi cantitatea ingredientelor folosite. Recomand reducerea cantităţii de zahăr din reţete sau înlocuirea zahărului cu miere sau fructe uscate şi folosirea coloranţilor naturali din fructe de pădure, din morcov, sfeclă, turmeric sau şofran. Asta nu înseamnă că nu admitem că măcar de sărbători să avem şi bomboane sau ciocolată la pomul de Crăciun, dar cu măsură!

TOTUL DESPRE MAME: Perioada sărbătorilor de iarnă e văzută de copii şi părinţi drept perioada în care interdicţiile alimentare cad şi indulgenţa culinară e la ordinea zilei. Care sunt regulile de la care nu ar trebui să se abată, totuşi, părinţii în sezonul festiv?

Dr. Ruxandra Avramescu: Desigur că perioada de sărbători este o perioada de relaxare şi de libertăţi culinare, dar cu toate acestea e bine să avem în vedere că:
– nu e bine să mâncăm la televizor, calculator sau în timpul altor activităţi (la joacă). Numai mâncatul conştient şi cu atenţie la ce mestecam poate să controleze saţietatea şi deci şi porţia!

– desertul se ia întotdeauna după masă (ideal este la 2 ore după masă), şi nu înainte, pentru că scade pofta de mâncare a copiilor;

– e bine să ne mişcăm după masă, pentru a ajuta digestia, dar şi pentru a consuma excesul caloric din această perioadă.

TOTUL DESPRE MAME: Spuneţi-ne, vă rugăm, care sunt efectele nocive ale relaxării alimentare din timpul vacanţelor?

Dr. Ruxandra Avramescu: Consecinţele imediate ale exceselor alimentare din această perioadă, a asocierilor între zaharuri şi grăsimi concentrate, sunt tulburările digestive de tip dispepsie (greaţă, vărsături), colici abdominale, gastrite. Consecinţele ulterioare sunt cele legate de creşterea în greutate, pentru care, dacă nu se iau măsuri imediate, vor duce la suprapondere, obezitate cu complicaţiile metabolice şi cardiovasculare cunoscute.

TOTUL DESPRE MAME: Cum facem ca revenirea de la meniul de sărbătoare la cel anterior, din zilele obişnuite, să fie cât mai lină?

Dr. Ruxandra Avramescu: După această perioadă de asocieri alimentare nepotrivite, indigeste, ar fi bine să consumăm alimente bogate în fibre (legume şi fructe crude, cereale sau făinoase integrale), sărace în grăsimi saturate (peşte, avocado, lactate slabe), alimente uşor de digerat. Revenirea la un stil de viaţă sănătos se va face treptat, evitând alimente procesate, care să conţină E-uri, arome sintetice şi exces de zahăr.

TOTUL DESPRE MAME: Care ar fi cel mai bun sfat pentru a avea nişte sărbători liniştite şi din punct de vedere alimentar?

Dr. Ruxandra Avramescu: Cele mai sănătoase recomandări într-o perioadă în care nu ne dorim interdicţii ar fi CUMPĂTAREA ŞI MIŞCAREA!

Alte sfaturi pe care le recomand în general sunt:

1. Alegeţi alimente cât mai naturale şi care să nu fie excesiv de dulci. Tot ce este natural nu creează dependenţă!

2. Gătiţi cu dragoste cât mai multe dintre preparatele din meniu!

3. Mestecaţi încet şi atent şi doar gustaţi din multitudinea de preparate de pe masă!

4. Desertul trebuie să fie după masă, chiar la distanţă de aproximativ 2 ore, şi savurat lent, pentru a controla porţia!

5. După o masă copioasă puteţi consuma ananas crud, pentru uşurarea digestiei!

5. Faceţi plimbări după masă, folosiţi orice prilej pentru a va mişca!

6. Bucuraţi-vă mai mult de timpul petrecut alături de cei dragi, decât de mâncare!

7. La cină evitaţi alimente dulci şi porţiile mari!

Dr. Ruxandra Avramescu va fi alături de noi la ediția de decembrie a „Atelierelor cu mămici” pentru a ne spune cum să interpretăm ceea ce se află pe etichetele produselor pe care le punem în coş la supermarket. Totodată, aceasta va trasa un ghid de citire a etichetelor alimentare care să ne ajute de fiecare dată când mergem la cumpărături. La această ediţie, susţinută de REGINA MARIA – Rețeaua Privată de Sănătate, va avea loc şi un atelier pentru copii pe care îl va derula echipa de la Smart Education. Înscrierile se pot face aici.

870x470-11dec

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa