Ghid pentru hrănirea copiilor de 12-36 de luni

Iulia Mirică
schema hranire

Te-ai gândit vreodată să urmezi un ghid pentru hrănirea copiilor, în funcție de vârsta acestora? Îți venim în ajutor cu un astfel de suport, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 36 de luni, publicat de babycenter.com. Nu ar trebui să te îngrijorezi dacă piticul tău mănâncă mai mult sau mai puțin decât cantitățile sugerate de acest ghid pentru hrănirea copiilor – acestea sunt doar niște direcții generale.

Hrănirea copiilor de 12-24 luni

Copiii cu vârsta cuprinsă între un an și doi ani pot folosi lingura. Când vine vorba de hrănirea copiilor și de alimentele pe care le poți oferi, pe lista noastră se regăsesc: lapte, alte produse lactate (brânză pasteurizată, iaurt și brânză de vaci), cereale cu un conținut bogat de fier (ovăz, orz, grâu, cereale mixte), alte cereale (pâine integrală de grâu, paste, orez), fructe (pepene galben, papaya, caise, grapefruit), legume (broccoli și conopidă fiartă), proteine (ouă, fasole, bucăți mici de carne, pasăre, pește fără oase, tofu), suc (100% din fructe), miere.

Ce cantități pot consuma într-o zi?

1 – 1 1/2 căni de lapte sau 1 cană cu iaurt sau 30 de grame de brânză
90 de grame de cereale (1 cană cu cereale, 1/2 cană de paste sau orez, 1 felie de pâine)
1 cană cu fructe (proaspete sau congelate, tăiate în bucăți foarte mici)
120 de mililitri de suc natural de fructe
1 pahar cu legume
60 de grame de proteine (1 felie de carne, 1/3 de piept de pui, 1/4 conservă de ton, 1/4 cană de fasole fiartă uscată sau un ou)

Sfaturi de hrănire

Experții erau obișnuiți să nu recomande consumul de ouă, pește sau arahide la copii, deoarece piticii ar putea dezvolta o alergie alimentară. Însă cele mai recente cercetări efectuate de către Academia Americană de Pediatrie nu au găsit dovezi care să susțină această afirmație. Sufocarea însă reprezintă încă un pericol.

Hrănirea copiilor de 24-36 luni

Începând cu vârsta de 2-3 ani, copiii se pot hrăni singuri și vor vrea să își aleagă singuri produsele alimentare. Printre alimentele pe care le pot consuma la această vârstă se numără și: lapte, produse lactate (brânză, iaurt degresat, brânză de vaci), cereale cu un conținut bogat de fier (ovăz, orz, grâu, cereale mixte), alte cereale (pâine integrală de grâu, biscuiți, covrigi, paste, orez), fructe (felii proaspete), fructe uscate înmuiate pentru a preveni sufocarea (mere, caise, piersici, pere, curmale, prune uscate fără sâmburi), legume, proteine (ouă, fasole, bucăți mici de carne, pasăre, pește, tofu), alimente combinate (macaroane cu brânză, musaca), sucuri de legume sau fructe.

Ce cantități pot consuma într-o zi?

1 – 1 1/2 căni cu lapte sau 1 cană cu iaurt sau 30 grame de brânză
90 grame de cereale integrale (o felie de pâine, 1 cană cu cereale, 1/2 cană de orez fiert sau fulgi de ovăz fiert sau paste de grâu)
1 cană cu fructe proaspete, congelate, conservate sau uscate (tăiate mărunt)
1 cană cu legume, tăiate mici
60 grame de proteine (1/4 cană de fasole fiartă sau mazăre, un ou, 30 grame de carne, pasăre sau pește)

Sfaturi de hrănire

La această vârstă, copiii pot avea opinii puternice despre produsele alimentare. Lasă-l pe cel mic să-și aleagă ce să mănânce, cât timp îl încurajezi să facă alegeri sănătoase. Sufocarea reprezintă încă un pericol pentru copii la această vârstă.

Dacă optezi pentru o dietă săracă în carne, îi poți oferi copilului tău următoarele:

Vitamina B12: din produsele care conțin lapte și ouă, precum și cereale și substituenți ai cărnii.

Vitamina D: sugarii pot obține această vitamină din laptele de soia.

Zinc: acest nutrient important ajută sistemul imunitar și poate fi găsit în fasole, cereale, lapte și germeni de grâu.

Fier: poți găsi această minerală în alimentele cu un conținut mare de vitamina C, precum portocale, roșii și căpșune.

Proteine: în afară de carne, proteinele se găsesc și în iaurt, ouă, fasole, cereale, lapte de soia.

Fibre: sursele de fibre perfecte pentru copii sunt pâinea din cereale integrale, cerealele și pastele, precum și avocado.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa