Greșeli pe care trebuie să le eviți când gătești pui

Iulia Mirică
decongelarea puiului totul despre mame

La ce aspecte trebuie să fii atentă când gătești pui

Știm că puiul este adesea introdus în rețetele tale, și, până la urmă, de ce nu ar fi? Este accesibil, se gătește repede și este un ingredient de bază pentru multe rețete delicioase (mai ales atunci când vorbim de pui de țară, care dă un gust inconfundabil supelor și mâncărurilor tale).

Dar, pentru că poți face o serie de greșeli atunci când gătești pui, am făcut o listă cu cele mai comune erori pe care trebuie să le eviți, astfel încât să te bucuri la maximum de acest aliment.

Gătirea puiului dezosat și fără pieliță

Dacă nu ești cel mai mare fan al pieliței, o poți da jos, dar numai după ce puiul a fost gătit. Atât oasele, cât și pielița mențin carnea de pui umedă cât este gătită, astfel încât grăsimea din pui să ajute la obținerea unei texturi mai bune. Cu alte cuvinte, dacă alegi să dezosezi și să cureți puiul de pieliță, cel mai probabil vei obține o bucată de carne uscată.

Decongelarea puiului pe masă sau cu apă fierbinte

Oricât te-ai grăbi, nu încerca niciodată să dezgheți carnea de pui cu apă caldă sau fierbinte, deparece, folosind această metodă, le permiți bacteriilor să se înmulțească. La fel de periculos este și să lași carnea să se dezghețe într-un vas sau pe o suprafață din bucătărie. Chiar dacă în principiu agenții patogeni mor în momentul în care gătești produsul, există riscul ca bacterii ca Salmonella sau E.coli să rămână în bucătărie. În plus, carnea își pierde calitatea dacă o dezgheți în apă fierbinte sau la temperatura camerei.

Astfel, carnea de pui se dezgheață în frigider, în apă rece. Trebuie să știi că poate dura până la două zile pentru ca puiul să se dezghețe complet, în funcție de dimensiunea sa.

Lăsarea vaselor în chiuvetă

Spălarea tocătorului după ce ai tăiat puiul deasupra altor vase poate duce la răspândirea bacteriilor pe alte vase care stau în chiuvetă. Așa că spală vasele înainte de a începe să pregătești carnea pentru gătit. De asemenea, mută vasele curate departe de chiuvetă. În cazul în care se stropesc cu apă în timp ce speli instrumentele cu care ai pregătit puiul, bacteriile de care vorbeam mai sus pot ajunge la vasele proaspăt spălate.

Folosirea acelorași ustensile pentru alte produse

Cuțitele, furculițele și tocătorul care au fost folosite pentru a prepara carnea de pui crudă ar putea avea bacterii pe ele. Este recomandat să le speli și să folosești altele curate pentru alte produse alimentare. Unele persoane au un tocător special pentru carne și altul pentru legume și fructe.

Gătirea la o temperatură nepotrivită

Atunci când gătești pui, ar trebui să știi că temperatura optimă este de 165-175 grade Celsius și vei putea măsura această temperatură cel mai sigur cu un termometru de carne. Un pui poate arăta aproape făcut, dar încă să mai conțină bacterii vii. Un termometru te poate ajuta, de asemenea, să eviți puiul prea gătit.

Dacă tot te-ai informat despre decongelarea și gătitul cărnii de pui, iată și o rețetă pe gustul întregii familii: Risotto cu pui – un fel de mâncare pe gustul celor mici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa