Hrănirea copilului și 5 greșeli uzuale pe care le fac mamele

Anca Vlad
hrănirea copilului

Pentru mulți părinți, hrănirea copilului poate fi copleșitoare. E ușor la început, nu? Lapte și apoi mâncare pentru bebeluși. Lucrurile încep să se complice însă, atunci cand mâncarea obișnuită este introdusă în meniu, scrie yourkidstable.com.

Bebelușii se transformă în copii mici, iar tranziția de la un tip de hrană la altul poate fi solicitantă. Nu vorbim doar despre cum să îi facem să mănânce mâncarea solidă, ci despre toate problemele ce apar odată cu această tranziție: când, cum, unde îi hrănim, când și cum mănâncă singuri, cât timp ar trebui să stea într-un scaun înalt, etc.

Dacă nu ești deja copleșită, cu siguranță te vor copleși informațiile de mai jos. Iată câteva greșeli uzuale pe care le fac părinții, lucruri simple pe care pediatrul nu are timp să ți le spună sau de care nici măcar nu știe.

1. Hrană pentru bebeluși prea mult timp

În general, copiii ar trebui să înceapă să consume hrană solidă, nu pisată, pe la 8-9 luni, și să renunțe la mâncarea pentru bebeluși până la un an. Desigur, există și excepții, mai ales dacă micuțul se devoltă mai greu. Deseori însă, părinții nu renunță la hrana pentru bebelusi pentru ca le este mai usor sau pentru că nu sunt ei pregătiți să expună copiii hranei solide. Ce poate fi greșit în asta? Deși majoritatea copiilor vor trece la hrană solidă cu ușurință, există și situații în care aceștia o vor refuza pentru ca au fost hrăniți prea mult timp cu mâncarea pentru bebeluși. ”Un alt motiv pentru care părinții dau alimente pasate este faptul că le este teamă că s-ar putea îneca. Dacă nu se dau și bucățele de alimente, copilul nu își va dezvolta normal masticația”, atenționează dr. Ana Culcer, medic primar pediatru.

2.Abandonarea scaunului înalt pentru copii

Scaunele pentru copii pot ocupa mult din spațiul bucătăriei și spălatul tavițelor poate fi enervant, dar sunt cele mai bune pentru siguranța și interesul copilului tau. Bebelușii au învatat să asocieze scaunul cu mâncatul, dar copiii mici sunt distrași. Daca vei încerca să îi așezi la propria măsuță sau la o masă obișnuită înainte de 2 ani și jumătate, probabil va fi o luptă constantă doar să îi ții la masaă, iar obiceiul mesei va avea de suferit. Nu este nici o greșeală să ții copilul în scaunul înalt sau într-un scaun cu centură până la vârsta de 3 ani.

3. Gustarea constantă

Această greșeală este una constantă. Le oferim copiilor biscuiți sau dulciuri oriunde am fi, la magazin, la doctor, la petreceri sau în mașină doar pentru a-i ține liniștiți. La început poate fi dificil să faci un orar pentru masă și mâncarea la îndemană pare o idee logică, la fel și renunțarea la un program fix de masă. Pe termen scurt, gustarea poate fi o soluție, însă va fi din ce în ce mai dificil să îți obisnuiești copilul să mănânce. Atunci când oferi copiilor gustări în mod constant, le transmiți acestora că nu e nevoie să vă așezați toți la masă și puteti mânca orice, oricând. Este important să îi învatăm pe micuți să respecte ora mesei pentru a-și dezvolta obiceiuri sănătoase. Ciugulitul în mod constant le taie apetitul.

4. Jucării la masă

Poate părea absolut normal să nu ai jucarii la masă, mai ales dacă nu încerci încă să faci tranziția la hrană solidă. Însă că va veni momentul în care micuțul tău va face o scenă doar pentru a avea mașinuța sau păpușa la masă. E foarte ușor să cedezi, mai ales pentru că ești obosită. Cu toate acestea, e o bătălie pe care merită să o duci. Jucăria îi va ține în scaun, dar le va distrage atenția de la masă. Uneori ajută să pui o jucarie într-un loc din care copilul tău să o vada (dar uneori poate face mai mult rău!) Oricum, odată ce micuțul vede că ești serioasă în ceea ce privește această răfuială, va înceta să încerce.

*În cazul în care micuțul tău este hrănit terapeutic, trebuie să știi ca unele strategii impun utilizarea jucăriilor în timpul mesei.

5. Mâncatul singur

Deseori, când începem să hrănim copiii, ne concentrăm asupra lor și asupra programului lor de hrană. Mâncați împreună. Odată ce încep să mănânce hrană solidă, încearcă să găsești soluții pentru ca mesele voastre să coincidă. Lăsându-i să mănânce singuri, îi privezi de interacțiuni sociale și de puterea exemplului. Aceste miniaturi ale noastre vor doar să ne întreacă și știm cu toții că observă tot ceea ce facem, dar uităm adesea că asta implică și masa. Ei observă broccoli în farfuria noastră și tot ce ne place să mâncăm. Dacă noi nu vom manca broccoli, cu siguranță nu vor dori nici ei.

Dacă deja ai facut câteva din aceste greșeli, nu îți face griji. Fă schimbări pentru a avea o fundație sănătoasă pentru hrănirea copilului tău. Deși îți poate lua mai mult timp să schimbi ce ai greșit, poți reveni pe drumul cel bun încet și sigur. Alege pe ce să te concentrezi și ai răbdare!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa