Globalizarea duce la obezitate

Cristina Călin, redactor

Globalizarea poate fi considerată un dezastru în ceea ce privește sănătatea, pentru că a creat o generație de oameni care depun prea puțin efort și nu mai au nevoie de atât de multă mâncare precum aveau nevoie părinții lor, arată un studiu realizat de London School of Economics.

Copilului îi este foame sau e doar plictisit?

Analiza realizată pe o perioadă de peste 30 de ani a arătat că obezitatea este indusă în mare parte de stilul de viață modern, care ne-a permis să fim atât de interconectați încât nu mai este nevoie să ne ridicăm de la birou pentru a ne vedea cu cineva, pentru a munci sau chiar pentru a face cumpărături. În tot acest timp noi continuăm că mâncăm ”bine”, fără să lăsăm nimic în farfurie așa cum ne-au învățat părinții.

Studiul a făcut o comparație între globalizare și obezitate, măsurând două laturi ale globalizării– cea economică, care a dus la prețuri mici pentru alimente și cea socială, care a crescut sedentarismul. Cetățeni din 26 de state au participat la cercetare.

Vocea ta. Ce să-i mai pun copilului în pachețelul pentru școală?

De asemenea, datorită acordurilor economice între state prețul alimentelor a scăzut foarte mult astfel încât majoritatea oamenilor au acces nelimitat la calorii. Toate sunt consumate urmărind divertisment la un click distanță, pe telefon, smart TV, computere sau alte device-uri care ne  permit să nu ne mai ridicăm de pe scaun sau de pe canapea.

Prea multe calorii recomandate

După Primul Război Mondial a apărut prima oară o recomandare a medicilor cu privire la consumul zilnic de calorii. Astfel, atunci bărbații aveau alocate 2500, iar femeile 2000. Numai că atunci oamenii făceau mișcare cu adevărat în fiecare zi. Studiul celor de la London School of Economics arată că pentru zilele noastre recomandarea este exagerată și de aceea trebuie să renunțăm să mai mâncăm așa cum ne-au învățat părinții noștri.

Cât de mult trebuie să mănânce un bebeluș?

Dacă mai era nevoie de vreo dovadă în sprijinul cercetării, cifrele spun că în ultimii 30 de ani numărul persoanelor obeze s-a triplat, iar costurile pe care le are sistemul de sănătate publică cu fiecare dintre aceste persoane este enorm. Numai pentru diabetici se cheltuie anual 10 miliarde de lire sterline doar în Marea Britanie.

Dr. Joan Costa-Font, unul dintre autorii studiului, atrage atenția că omul modern nu face altceva decât să facă naveta de acasă unde nu depun efort fizic, către un birou unde nu se prea mișcă. Numărul de mese a rămas același, uneori 3-4, cu gustări între mesele principale, ceea ce este mult prea mult față de cât are nevoie organismul ca să funcționeze. ”Ritmul nostru s-a încetinit, am devenit mult mai sedentari, nu ne mai mișcăm la fel de mult precum o făceau părinții noștri. Totuși nu am tăiat și din numărul de calorii consumate zilnic. Ar trebui să mâncăm mai puțin”, a spus aceasta.

Parenting în Franța: Educarea gustului, nevoie primară a copiilor

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa