Obiceiurile alimentare ale copilului pe vârste. De la naştere până la 3 ani

Alexandra Constantin
Obiceiurile alimentare ale copilului pe vârste

Când va ajunge micuţul meu să mănânce în mare parte alimente solide? De la ce vârstă va reuşi să mănânce de unul singur? Şi când o să vină momentul când ora de masă să nu implice mâncare aruncată în toate părţile? – sunt doar câteva dintre întrebările pe care şi le pun adesea mamele.

Îţi venim în întâmpinare cu răspunsuri la toate aceste întrebări, ca să îţi poţi face, cu aproximaţie, o idee despre momentul când copilul va reuşi să mănânce singur, când va putea să folosească lingura sau furculiţa, potrivit www.babycenter.com.

Bebeluş

De la naştere până la 6 luni

Va mânca doar lapte matern, lapte formulă sau combinaţia dintre cele două. Micuţul are abilitatea naturală de a suge, de a înghiți sau de a regurgita.

Atenţie! Nu ezita să vorbeşti cu medicul pediatru dacă observi probleme atunci când se hrăneşte: îşi arcuieşte des spatele, este iritat, tuseşte sau se îneacă în timp ce suge, dar şi dacă nu ia în greutate.

De 6 luni

Poţi să introduci în alimentaţia copilului alimente solide, dacă observi semnele care arată că el este pregătit pentru asta:

  • şi-a dublat greutatea (faţă de cea de la naştere) şi cântăreşte 6 kg sau mai mult;
  • pare interesat de mâncare şi întinde mâna să apuce alimentele;
  • poate să stea în fund în scaunul de masă şi are un bun control al spatelui şi gâtului;
  • obişnuieşte să deschidă gura ori de câte ori vede linguriţa;
  • îşi foloseşte limba pentru a mişca alimentele în gură şi are un bun reflex de înghiţire.

Sfat! Deşi laptele matern asigură nutrimenţii necesari pentru o bună dezvoltare a celui mic, indicat este ca de la 6 luni să introduci şi alimente solide, dar cu grijă la cele care au un mare potenţial alergen.

Obiceiurile alimentare ale copilului pe vârste

De la 6 la 8 luni

Are în continuare nevoie de laptele matern până la vârsta de 1 an, chiar și mai târziu, dar începe să consume mici cantităţi de alimente solide şi, pe măsură ce creşte, va mânca tot mai multă mâncare de acest fel. Poţi să începi să-l înveţi să bea apă (important este să găseşti cea mai bună metodă – cu cana cu pai, cu cana cu gât înalt – cioc).

De la 8 la 10 luni

Este vârsta ideală când copilul poate încerca gustările de tip finger food. Mănâncă foarte bine mâncarea din linguriţă şi începe să prindă tot mai bine mâncare cu mâna din castron. În plus, abilitatea de a înghiţi şi de a mesteca devin tot mai bune.

Începe să mestece tot mai bine mâncarea (poţi să observi că mişcă tot mai mult maxilarul pentru a muta mâncarea dintr-o parte în alta) şi consumă tot mai multe alimente solide şi mai puţine lichide (începe şi să sugă mai rar).

Îl poţi muta la masa din bucătărie (bineînţeles într-un scaun special care poate fi ataşat mesei) dacă observi că stă tot mai bine în fund şi că îşi coordonează bine mişcările.

De la 10 luni la 1 an

Este perioada când începe să folosească singur lingura pentru a mânca, dar şi cana pentru a bea apă. Mănâncă mai bine alimentele de tip finger food şi consumă din ce în ce mai multe alimente, cu texturi şi gusturi variate. Mai mult, micuţul începe să arate atunci când îi este foame sau sete (îndreaptă mâinile spre alimente sau spre cană, bidonul de apă).

Copil mic

De la 12 până la 18 luni

Ajunge să folosească singur lingura pentru a mânca (deşi uneori o să mai dea şi pe el) şi înghite tot mai bine când bea apă din cană. De asemenea, copilul începe să dea părinţilor indicii atunci când este sătul: dă din cap, ţine gura închisă, pune mâinile peste faţă.

De la 18 la 24 de luni

Începe să mănânce fără să se mai murdărească, dar descoperă şi amuzamentul jocului în timp ce stă la masă, de multe ori chiar cu mâncarea din farfurie. Foloseşte tot mai bine lingura şi furculiţa şi îşi dă seama că nu trebuie să deschidă gura mare pentru a putea muşca din alimente.

În acest interval de vârstă, copilul începe să spună atunci când mai doreşte mâncare, dar şi să se joace cu farfuria atunci când este sătul şi nu mai vrea să mănânce.

De la 24 la 36 de luni

Se hrăneşte singur, iar abilităţile lui de hrănire sunt tot mai bune. Mânâncă mare parte din alimentele pe care le consumă părinţii şi deja începe să aibă preferinţe pentru anumite mâncăruri. Cu toate acestea, este bine să nu îi fie date alimentele pe care nu le poate înghiţi (încă există riscul de înecare/sufocare).

Citește cartea ”Copilul meu NU mănâncă!”, scrisă de celebrul pediatru Carlos Gonzalez care dă cea mai mare spaimă a părinților la o parte, explorând motivele pentru care un copil refuză mâncarea. Cartea este disponibilă AICI.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa