Pachețelul de școală pentru copiii grăsuți. Sfaturi de la medicul nutriționist

Theodora Fintescu, redactor
alimentația copilului grăsuț

Asigurarea mesei pentru copiii grăsuți reprezintă o problemă pentru părinți. Ei sunt conștienți de faptul că de la un plus de câteva kilograme și până la obezitate distanța este destul de mică. Iar pericolul este cu atât mai mare cu cât copilul, odată ajuns la vârsta de școală, începe să mănânce și în afara casei, alături de alți copii și să poftească la sandvișurile lor apetisante și pline de calorii.

Lavinia Stejereanu, medic nutriționist Kilostop, ne-a răspus la câteva întrebări legate de obiceiurile alimentare care trebuie respectate atât de familiile cu copii grăsuți, cât și de cele care vor să evite să ajungă în acestă situație.

Totul Despre Mame: Care sunt regulile de alimentație pe care trebuie să le respecte părinții?

Lavinia Stejereanu: Regulile de alimentație sunt aceleași si pentru părinți și pentru copii. Asta înseamnă că toată lumea din familie trebuie să mănânce sănătos, nu doar copilul care are un exces ponderal. Asta înseamnă cel puțin 3 mese pe zi, la ore rezonabile (mic dejun până în ora 10, prânz până în 15 și cina până în 20). Dacă se dorește, se pot adăuga și două gustari (orientativ, pot fi la ora 11 și la ora 17). Porțiile trebuie să fie adaptate vârstei, iar masa de seară să fie cea mai ușoară. De evitat sucurile de orice fel și orice alte ronțăieli între mese.

Totul Despre Mame: Ce ar trebui să conțină pachetul de prânz al copiilor grăsuți?

Lavinia Stejereanu: Dacă pachețelul înlocuiește prânzul, atunci acesta trebuie să fie destul de consistent și să includă atât carbohidrați, cât și proteine și legume. Poate fi vorba despre un sandviș cu pâine integrală, cărniță la grătar sau la cuptor și legume sau cu mozzarella cu legume, sau poate fi chiar o caserola cu o salata rece cu paste integrale, cărniță și legume sau orez integral sau boabe de fasole fierte, cu brânză și legume care pot fi consumate și reci. Dacă pachețelul este pentru o gustare, atunci este suficient un fruct sau un iaurt mic de băut sau o mână de nuci și fructe uscate.

Totul Despre Mame: Ce gustări sunt permise copiilor grăsuți?

Lavinia Stejereanu: Gustările ideale pentru un copil grăsuț (și nu doar pentru el) sunt fructele, iaurtul slab, laptele, oleaginoasele și fructele uscate. Atenție, însă, și la porție! O gustare nu trebuie să depășească 100-150 de calorii, ceea ce înseamnă un fruct (măr, banană) sau un iaurt simplu de 2% grăsime sau 20 de g nuci. E de la sine înțeles că dulciurile, covrigeii, pufuleții nu sunt o variantă sănătoasă.

Totul Despre Mame: De ce este important ca părinții să fie atenți la alimentație încă de la vârsta mică a copiilor?

Lavinia Stejereanu: Toată lumea știe că obezitatea se moștenește, dar cel mai important este că, de fapt, se moștenesc obiceiurile alimentare. Dacă genetica are și ea un rol în anumite tipuri de obezitate, obiceiurile alimentare sunt, de fapt, cea mai importantă cauză de acumulare a kilogramelor.  Părinții trebuie să îi învețe pe copii prin propriul exemplu, să meargă la cumpărături și să gătească împreună cu aceștia pentru a-i învăța să facă instinctiv niște alegeri sănătoase. De asemenea, în copilarie, celulele adipoase se pot înmulți, iar un copil grăsuț va avea tot timpul tendință de îngrășare, pentru că aceste celule vor avea tendința de a se umple cu grăsime.

Totul Despre Mame: Ce trebuie să știe un copil despre alimentație?

Lavinia Stejereanu: Un copil trebuie să știe că legumele și fructele sunt cele mai bune prietene ale lui. Trebuie să accepte și să mănânce cât mai multe legume, atât crude cât și gătite. Am întâlnit nenumărați copii care nu mananca decât 2-3 legume, iar pe celelalte le refuză. De asemenea, cred că e important pentru ei să înțeleagă că pot mânca orice, dar nu oricând și în orice cantitate. De exemplu, pot manca un dulce o dată sau de doua ori pe săptămână și o mână de covrigei o dată pe lună, dar nu mai des de atât. Știind că au voie de toate dar în anumite cantități, evităm frustrările și obținem mai ușor colaborarea. Și, deși nu ține neaparat de nutriție, un copil trebuie să stie că e foarte important să facă mișcare pentru a crește sănătos.

Citește și Ghidul Headspace, cartea care își propune să vă arate cum puteți ajunge la greutatea ideală într-un mod simplu, ușor de controlat și sigur. De asemenea, vă va arăta cum să-i reamintiți corpului vostru de propria inteligență naturală și de capacitatea sa de autoreglare, oferindu-vă oportunitatea de a ieși din capcana dietelor nesfârșite. Cartea este disponibilă AICI.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa