Sarea din bucatele copilului și trei reguli fundamentale

Alexandra Ion

Mâncăm și noi și copiii noștri prea multă sare! Iată câteva informații prețioase despre sarea din bucatele copilului și trei reguli fundamentale pe care, dacă le vei respecta, vei face un mare bine sănătății copilului tău.

Sarea nu ar trebui adaugată deloc în mâncarea copiilor mai repede de vâsta de 1 an subliniază ghidul OMS pentru diversificarea alimentației bebelușului. Şi chiar şi după aceea, va trebui să fii atentă la cantitatea pe care ajunge să o consume zilnic.

Mâncarea fără sare e fadă, nu? NU. Pentru bebeluşi, care nu au nici termen de comparaţie şi nici papilele gustative agresate de gusturile intense cu care suntem noi obişnuiţi, mâncarea fără sare nu este percepută la fel. Adică nu e “fără gust”, aşa cum ni se pare nouă. De altfel, vei vedea că şi în cazul tău, dacă scazi semnificativ cantitatea de sare consumată, după circa 3 săptămâni papilele gustative îţi vor deveni mai sensibile şi vei simţi gusturile reale ale alimentelor mai intens.

Până la vârsta de 12 luni, copilul nu are nevoie de adaus de sare în mâncare. Deloc!

Sarea naturala care provine din legume, carne, alte alimente și din laptele matern sau formula de lapte pe care o consumă este absolut suficientă pentru a acoperi necesarul de sodiu. Doza necesară de sodiu este de 0,4 grame. Înseamnă un gram de sare, care este integral adus din alimentație.

O atenție specială trebuie acordată laptelui de vacă, principala sursă de sare în exces în dieta copiilor care primesc lapte de vacă (nerecomandat până la doi ani). Ia în calcul și aportul de sare  care vine la pachet cu iaurtul, brânza de vaci și carnea de pui.

Rinichii copilului de până la un an nu sunt capabili să elimine excesul de sodiu.

Consumată în exces, sarea aduce mari prejudicii modului în care se dezvoltă oasele copilului. Afectează rinichii, organe vitale, dar imature până la vârsta de doi ani. Sarea afectează grav și sistemul cardio-vascular și îmbătrânește prematur arterele.

Studii temeinice au probat faptul că, în cazul copiilor care primesc sare peste doza necesară zilnică, riscul de a depăși greutatea normală până la vârsta de 10 ani este cu 10% mai mare decât în cazul copiilor care consumă sare puțină.

Nu-i da niciodată copilului cereale, altele decât cele destinate copiilor. Cerealele clasice au un adaus foarte mare de sare.

Respectă dozele recomandate de sare!

  • De la 12 luni la 36 de luni, necesarul este de două grame de sare pe zi, respectiv 0,8 grame de sodiu.
  • De la  4 la 6 ani – trei grame de sare pe zi, care înseamnă circa 1,2 grame de sodiu.
  • De la 7 la 10 ani – maximum cinci grame de sare pe zi care corespund  la un aport de două grame de sodiu.
  • De la 11 ani, aportul de sare poate crește la șase grame, respectiv 2,4 grame de sodiu. (conform nhs.uk).

Cantitățile includ sarea adăugată în mâncare și cea naturală care există în alimente. Dieta corectă a copilului mic trebuie să urmărească reducerea cantității de sare din alimentație.

Un detaliu pe care trebuie să-l știe toți părinții este că un aport crescut de sare în alimentația copilul îi va deforma percepția gustului alimentelor. În timp va deveni un consumator de sare în exces. O dietă cu sare care să acopere doar nevoia reală de sodiu a organismului, va educa gustul copilului către un consum redus de sare.

Și nu uitați să ne dați un like pe Facebook pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa