Sucuri de legume și fructe pentru copii. Cum le prepari să fie sănătoase

Ramona Dinescu

Sucurile de legume și fructe pentru copii reprezintă o variantă optimă de administrare a vitaminelor într-un pahar cu sănătate. Dar cum prepară corect și care sunt cantitățile necesare în funcție de vârstă?

Dr. Simona Pecec, medic pediatru, consideră că fiecare copil trebuie să primească sucuri de legume și fructe deoarece în acest fel cei mici obțin o mare concentrație de vitamine și minerale pentru o dezvoltare sănătoasă, dar și o serie de aminoacizi pentru creștere. Acești nutrienți sunt esențiali pentru dezvoltarea fizică.

Copiii care consumă sucuri proaspete au și tendința de a consuma legume și fructe proaspete, ceea ce e un mare plus. Iar pentru că au învăța principiile unei alimentații sănătoase, au o fundație solidă care îi va ajuta să ducă un stil de viață sănătos mai târziu în viață.

Avantajele sucurilor de legume și fructe pentru copii

–       Copiii sunt în creștere. Sucurile proaspete reprezintă un mod grozav de a primi o concentrație mare de nutrienți, extrem de importanți pentru dezvoltarea fizică.

–       Copiii care beau sucuri proaspete regulat au risc mai mic de a se îmbolnăvi în comparație cu cei care nu o fac.

–       Prin sucuri poți introduce noi alimente în dieta copilului. Gusturi puternice precum cel de lămâie pot deghiza gusturi mai subtile precum cel de spanac care uneori îi face pe cei mici să strâmbe din nas.

–       Prin sucuri poți lărgi paleta alimentară a sugarului și astfel îi poți oferi o dietă echilibrată.

Sucuri de legume si fructe pentru copii.Cele mai bune fructe și legume pentru suc

Pasul 1: Cel mai important sfat este acela de a porni „operațiunea sucuri” cât mai simplu ca apoi să introduci noi gusturi în dieta copilului.

Cu ajutorul sucului proaspăt poți deghiza anumite gusturi de spanac sau broccoli, însă atenție la sensibilitatea stomacului copilului. Începe întâi cu fructe și legume cunoscute de el. Și abia după câteva săptămâni, poți introduce treptat câte o legumă sau un fruct nou.

La cei mici, merele și morcovii sunt cele mai bune pentru că sunt cele mai populare. Abia după ce bebelușul se obișnuiește cu sucul, mai poți introduce câte un fruct sau câte o legumă.

Pasul 2: După ce ai introdus merele și morcovii, poți încerca și altceva. Reține doar că legumele nu sunt chiar plăcute la gust pentru cei mici și vor avea nevoie de timp ca să se obișnuiască cu ele. Poți introduce și o sfeclă, dar, indiferent de leguma nou introdusă, trebuie mereu să adaugi și fructe ca să-și mențină gustul dulce, cunoscut.

Pasul 3: Cu cât sunt mai verzi legumele cu atât au o valoare nutrițională mai ridicată. Păstrează baza de morcov și măr, la care poți adăuga broccoli, conopidă, varză, țelină, castravete, salată, spanac, kale sau napi. Cu cât sunt mai verzi legumele, cu atât va trebui să compensezi cu gustul de măr verde sau lămâie.

Pasul 4: Dacă totul a mers bine până aici, poți începe să experimentezi alte combinații. De preferat sunt legumele și fructele de sezon, cele care se coc la noi în țară, mai puțin cele aduse din țări exotice.

Ghidul sucurilor de fructe și legume pe vârste

Bebelușii sub doi ani. Bebelușii în general nu au nevoie de sucuri, mai ales dacă au fost alăptați. Bebelușii se nasc cu un conținut perfect de nutrienți și au nevoie de elementele nutritive din sucuri abia atunci când încep să fie expuși alimentelor mai puțin sănătoase.

Copiii de 2-3 ani. Când începe alimentația solidă, automat trebuie să-i introduci și fructe și legume în dietă. Iar asta trebuie să o faci de la început. Abia apoi, după doi ani poți începe să-i pregătești sucuri de fructe precum banană, măr, mango, dar și legume precum roșii, avocado sau cartofi fierți.

4-8 ani. După ce încep grădinița, în mod special, nu vei mai putea controla foarte bine alimentația copilului și, fără să vrei, va avea acces și la alimente mai puțin nutritive, lucru care va impune necesitatea sucurilor proaspete.

Începi cu câte 60 de mililitri de suc diluat cu tot atâta apă. După ce stabilizează la acest consum, poți începe să crești cantitatea, dar tot diluat.

9-12 ani. Dacă la această vârstă încep să bea sucuri, poți începe cu 100 de ml de suc diluat cu tot atâta apă. Mai târziu, îi poți da 120 de ml de suc diluat fără probleme. Nu îi da însă mai mult de atât pentru că prea mult suc poate duce la instalarea diareei.

Peste 12 ani. Adolescenții pot bea în siguranță 250 de ml de suc nediluat.

Ce trebuie să știi despre sucurile de fructe și legume pentru copii?

–       Copiii se îngrașă de la consumul de suc?

Este un mit acela că sucurile duc la obezitate. Sucurile proaspete conțin zaharuri naturale (fructoză) pe care organismul copilului le asimilează ușor. Cercetările confirmă în mod constant că nu există nici o legătură între consumul de sucuri proaspete și obezitatea la copii.

–       Sucurile proaspete sau cele îmbuteliate?

Nu există nici un înlocuitor pentru sucurile proaspete de legume și fructe. Nu-i da copilului suc de la supermarket îmbuteliat, chiar dacă scrie că e pentru copii, chiar dacă scrie că e obținut din fructe proaspete sau are adaos de calciu, ori orice altă găselniță de pe etichetă. Sucurile din comerț nu conțin mai mult de 10% suc de fructe, în schimb conțin zahăr, coloranți, conservați și alte chimicale.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa