Nuca de cocos, unul dintre superalimentele copilăriei

Delia Grigoroiu
Nuca de cocos pentru copii
Nuca de cocos, deși nu este de origine autohtonă, e un superaliment foarte la îndemână, pentru că o găsim destul de des prin marile magazine.
nuca de cocos pentru copii
Nuca de cocos, deși nu este de origine autohtonă, e un superaliment foarte la îndemână, pentru că o găsim destul de des prin marile magazine.

Nucile de cocos nu trebuie să ne lipsească din casă!

Nuca de cocos, deși nu este de origine autohtonă, e un superaliment foarte la îndemână, pentru că o găsim destul de des prin marile magazine, la prețuri rezonabile. În plus, spre deosebire de multe alte fructe, nuca de cocos e unul din alimentele prea puțin afectate de pesticide.

Studiile arată că uleiul din nuca de cocos ne ajută în a rezista infecțiilor virale și bacteriene deopotrivă. Mai mult, el contribuie la ținerea sub control a populațiilor de ciuperci neprietenoase, cum ar fi candida.

Nuca de cocos – Cum o alegem pe cea mai bună?

Nuca de cocos trebuie să fie intactă, învelișul ei să fie de culoare maronie, uscată la atingere și să nu aibă urme de mucegai. Atunci când o scuturi, trebuie să auzi lichidul în interior (apa de cocos). Dacă nu auzi lichid înăuntru, nu o cumpăra: nuca e veche. Dacă auzi nuca deja desprinsă de coajă, la fel, nu o cumpăra: nuca e veche.

Avem o nucă de cocos. Ce facem cu ea?

Spargem nuca de cocos și bem apa. Cu o andrea curată sau un cuțit subțire, ascuțit bine, împungem ochii nucii de cocos. Acolo coaja e mai moale și poate fi pătrunsă relativ ușor. Apoi cu un pai, putem bea direct din nucă, apa de cocos. Apa de cocos e dulce la gust și bogată în electroliți și săruri minerale, precum magneziu și potasiu. E numai buna drept băutură răcoritoare atunci când ne întoarcem de la joacă sau după antrenament.

Facem lapte de cocos. Laptele de cocos din comerț este scump și, de cele mai multe ori, plin de conservanți. Vă puteți face singuri acasă lapte de cocos din pulpa proaspăt rasă și scursă. Pulpa curățată se pune în blender și se măruntește (folosiți funcția Pulse), apoi se adaugă o cană de apă fierbinte. Se amestecă iar la blender timp de 2-3 minute și apoi se scurge prin tifon. Ceea ce rezultă este lapte de cocos pur, hrănitor și făcut în casă. Puteți să mai adaugați apa în funcție de gustul și preferințele voastre. Laptele stă bine la frigider într-un borcan închis timp de maximum o săptămână. Pulpa de cocos poate fi uscată și folosită la prăjituri.

Laptele din nuca de cocos e bogat în vitamina C, E și grupul de vitamine B.

Pentru copii, uleiul din nucă de cocos  ajută la:

Hidratarea și hrănirea pielii. Structura moleculară a uleiul de cocos asigură o absorbție cutanată lejeră și care pătrunde cu usurința prin piele, hrănind-o intens. De asemenea, ameliorează pielea afectată de dermatită atopică iar la bebeluși protejează fundulețul.

Curățarea de cojițele de lapte. O lingură de ulei de cocos înainte de băiță, întins pe scapul bebelușului și apoi fricționat cu blândețe te poate ajută să îndepărtezi cojițele de pe scalp. E posibil să fie nevoie de mai multe băi în zile succesive, dar ai garanția că totul se întâmplă natural.

Pișcăturile de insecte. Aplicarea  de ulei de cocos direct pe împunsătură/mușcătură ameliorează senzația de mâncărime sau usturime și grăbește procesul de vindecare.

În concluzie, nuca de cocos e un aliment sănătos și un remediu eficient. Data viitoare, când mergeți la cumpărături, încercați și nuca de cocos. E bună!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa