9 surse de proteine pentru toată familia, pe timpul verii

Raluca Dumitrică
surse de proteine

E atât de cald afară, că parcă nu ne mai vine să mâncăm ceva greu şi care este complicat de gătit. Din contra, tânjim după ceva uşor, făcut din cât mai multe ingrediente light. Iar de multe ori ne gândim să renunţăm la produsele de origine animală şi să ne refugiem în fructe şi legume, pe care le vedem salvarea noastră alimentară pe caniculă. Pentru că avem, totuşi, nevoie de proteine şi pe temperaturi ridicate, haideţi să vedem care sunt alimentele de origine animală şi cele de origine vegetală, uşor de consumat pe timpul verii şi care sunt surse importante de proteine.

1.Iaurtul grecesc

O minune de aliment pe perioada verii, pentru că este răcoritor şi săţios, iaurtul grecesc conţine multe proteine. Cam dublu faţă de un iaurt obişnuit, respectiv 5 grame per 100 de grame de produs. Consumaţi acest iaurt aşa cum este, dar folosiţi-l şi în combinaţii diverse. Spre exemplu, cu el se pot face tot felul de dressing-uri pentru salate, amplificându-le gustul şi transformându-le într-una dintre acele surse importante de proteine.

2. Brânza

Oricare ar fi felul preferat de brânză, n-o abandonaţi acum, vara, pe considerentul că e un aliment puternic caloric şi care vă cade greu la stomac, ci integraţi-o în tot felul de combinaţii gustoase. În afara alăturării brânzei cu roşiile, o reţetă imbatabilă pe timpul verii, brânza poate fi adăugată şi la salate mai complexe ori savurată peste un fel de mâncare cald. Profitaţi de orice variantă, pentru că brânza are cam 30 de grame de proteine la suta de grame.

3. Carnea de curcan

Nu ştiu dacă vă mai arde de-un grătar pe vremea asta, dar pieptul de curcan astfel preparat este nu doar delicios, ci şi una dintre acele surse importante de proteine. Ok, puteţi să îl pregătiţi cum vreţi voi, doar să nu-l ignoraţi în această perioadă. 32 de grame de proteine se ascund în numai 100 de grame de piept de curcan, deci profitaţi din plin de această carne!

4. Peştele

Peştele este bogat în acizi graşi Omega 3, care sunt de o importanţă extraordinară pentru dezvoltarea creierului nostru, dar şi de proteine. Somonul, de exemplu, are în jur de 25 de grame de proteine per 100 de grame de produs, şi la fel de plini de proteine sunt şi tonul, bibanul sau codul.

5. Ouăle

Aproape că nu lipsesc din niciun frigider şi par un aliment banal, dar nu toată lumea ştie că ouăle sunt unul dintre cele mai complexe alimente posibile. Pe lângă cantitatea mare de minerale, vitamine, grăsimi sănătoase şi antioxidanţi, ouăle conţin şi proteine. Un singur ou are 6 grame de proteine.

6. Fasolea boabe

Fasolea poate să pară un aliment dedicat sezonului rece, dar face parte dintre cele mai importante surse de proteine. În plus, este delicioasă, mai ales amestecată cu alte legume de sezon, într-o salată mare, răcoritoare şi săţioasă de vară. Ea este o sursă de proteine excelentă, chiar dacă alegeţi fasolea albă, cea roşie sau fasolea pestriţă. O cană de boabe de fasole are în jur de 10 grame de proteine, aşa că nu ocoliţi acest aliment, pentru a putea beneficia de proprietăţile lui!

7. Nuci, alune şi seminţe, surse de proteine importante

Sunt o gustare excelentă în orice moment al zilei, conţin fibre şi vitamine, acidul folic fiind una dintre ele, dar sunt pline şi de proteine. Arahide, alune de pădure, seminţe de dovleac, migdale, fistic, caju şi nuci pecan, toate merită cumpărate şi introduse în dieta zilnică. Cele mai puternice la capitolul proteine sunt arahidele, care au în jur de 25 de grame la 100 de grame de produs.

8. Tofu

Tofu, adică brânza făcută din lapte de soia, conţine cam 8 grame de proteine per suta de grame. Este o alegere bună pentru vegetarieni, şi nu numai, putând fi consumată atât ca atare, cât şi în tot felul de salate de vară, fiind una dintre acele surse importante de proteine deloc de neglijat.

9. Smoothie-uri

Cine ar fi spus că un smoothie poate să stea bine şi la capitolul proteine? Ei bine, încercaţi să includeţi în meniul vostru cât mai multe astfel de băuturi dense şi veţi avea parte şi de aport proteic. Combinând, spre exemplu, o banană, un avocado, o cană de lapte rece, cu 3,5% grăsime, o cană de zmeură şi 4 linguri de seminţe de cânepă pisate, într-un smoothie delicios, veţi obţine o băutură nu doar răcoritoare, ci şi una care are proteine cât 2 ouă.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa