Antibiotice în sarcină. Când sunt sigure, când sunt interzise

Anca Vlad
gravida pastile

Se obișnuiește să se prescrie antibiotice în sarcină, dar acestea trebuie alese cu mare grijă, susțin specialiștii de la mayoclinic.com. Poți lua unele antibiotice când ești însărcinată, în timp ce altele îți pot face rău. Siguranța depinde de câțiva factori, inclusiv felul lor, ce vârstă are sarcina, ce efecte pot avea asupra ei și cât timp trebuie să urmezi tratamentul.

Iată câteva dintre antibioticele considerate sigure în timpul sarcinii: penicilinele (inclusiv amoxicilina și ampicilina), cefalosporinele, eritromicina și clindamycin. Administrarea altor antibiotice în sarcină poate fi riscantă. De exemplu, tetraciclina poate decolora oasele lungi și dinții bebelușului și nu e recomandată după săptămâna 15 de sarcină.

Dacă administrarea unui antibiotic este singura cale pentru îmbunătățirea stării tale de sănătate, atunci medicul ți-l va prescrie pe cel mai potrivit și doza ideală. Dacă îți faci probleme din cauza folosirii anumitor antibiotice în sarcină, nu ezita și ia legătura cu medicul curant.

Antibiotice în sarcină. A se administra sau nu?

Această întrebare este o dilemă constantă pentru medicii obstetricieni și ginecologi. În anumite circumstanțe – cum ar fi tratarea unei bacterii asimptomatice și prevenirea unei infecții – tratarea cu antibiotice în sarcină poate fi efectivă și poate salva viața pacientei. Însă, ca și atunci când este vorba despre administrarea altor medicamente, trebuie analizat potențialul beneficiu prin comparație cu riscul la care este supus fătul.

Se știe că unele antibiotice sunt teratogene (produc malformații, anomalii) și ar trebui evitate complet în timpul sarcinii. În această categorie intră streptomicina și kanamicina (care pot provoca surzirea) și tetraciclina (care poate duce la hipoplazie – dezvoltare incompletă sau insuficientă a unui organ sau a unui țesut și decolorarea oaselor lungi și a dinților).

Cum rămâne cu celelalte antibiotice? Sunt sigure? Pot fi administrate în siguranță?

Un factor important este siguranța fătului: uneori, netratarea unei afecțiuni a mamei este mai indicată dacă respectivul antibiotic poate afecta copilul. Este importantă doza și perioada în care este administrat tratamentul, ca și vârsta sarcinii.

Specialiștii de la mayoclinic.com au însă câteva sfaturi de care ar fi bine să ții cont:

  • Folosește medicamentele doar dacă ți-au fost recomandate. Când vine vorba despre antibiotice acestea se administrează numai dacă s-a confirmat o infecție (tractul urinar, nefrită, apendicită, colecistită sau infectarea membranelor și a lichidului amniotic), prevenirea unei infecții sau a instalării sepsisului.
  • Dacă e posibil, evită administrarea tratamentului în primul trimestru de sarcină. Aceasta este perioada în care se dezvoltă organele fătului, motiv pentru care este riscantă administrarea de antibiotice în sarcină (pot provoca malformații congenitale sau avort spontan).
  • Alege un medicament care există pe piață de mult timp și a fost administrat fără probleme femeilor însărcinate. Anumite antibiotice (streptomicina, kanamicina și tetraciclina) trebuie evitate de-a lungul întregii sarcini. Un medicament teratogen, cum sunt acestea, antrenează o perturbare a dezvoltării embrionare sau fetale.
  • Dacă este posibil, alege un singur medicament în detrimentul combinațiilor. Mai mult, antibioticele cu spectru îngust de acțiune sunt mai recomandate decât cele cu spectru larg pentru tratarea unor infecții confirmate.
  • Folosește doza minimă.
  • Nu apela la medicamentele cumpărate fără rețetă din farmacie.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa