De ce apar poftele în timpul sarcinii

Ramona Dinescu
pofte sarcina

Unele femeie au tot felul de pofte în timpul sarcinii. Specialiștii susțin că factorul emoțional este singurul vinovat, deoarece la nivel fiziologic aceste pofte nu au nici un temei coerent.

Cât timp am fost însărcinată aflasem că poftele alimentare nu au nici o legătură cu sarcina, că sunt numai în capul nostru, al gravidelor, și probabil de aceea nu am simțit niciodată cu ardoare că trebuie să consum ceva anume. Ceea ce nu-mi dădea pace, ca și acum de altfel, era nevoia de a mânca dulce, despre care știu că apare pe fond nervos și pe care, dacă m-aș ambiționa, aș reuși să o țin în frâu.

Unele femei însă merg mult mai departe decât pofta de dulce și încearcă niște combinații ciudate și surprinzătoare în sarcină.

Murături și înghețată? Varză murată și macaroane cu brânză? Pastă de dinți și tencuială?

Poftele din timpul sarcinii par într-adevăr niște clieșee însă ele totuși apar. Jurnaliștii de la thebumb.com au făcut un sondaj și au întrebat câțiva experți despre care sunt poftele gravidei în viața reală.

Ce pofte avem?

Fiecare persoană este diferită însă, conform studiului publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, în topul poftelor gravidelor se așează alimentele dulci precum fructele, bomboanele sau ciocolata, urmate de cele care conțin lapte (înghețată și lapte). Foarte multe viitoare mămici au mărturisit că au simțit la un moment dat nevoia urgentă de a mânca pește, carne de vită sau pui. Iată numai câteva mărturii culese de la thebumb.com:

”Orez cu zahăr brun, sos de friptură și unt. La acel moment mi se părea că trebuie să fie atât de bun, însă soțul meu s-a uitat la mine ca și cum aș fi fost nebună. Acum cred că doar dacă aș gusta, mi s-ar face rău instantaneu”.

”Negrese cu muștar sau cartofi cu brânză amestecați cu tăieței cu legume”.

”Ceai îndulcit în combinație cu măsline umplute cu usturoi și orice altceva sărat. Soțul meu m-a surprins când beam zeama de murături direct din borcan”.

”Sos de paste îmbuteliat îmbunătățit cu vreo 4 linguri de zahăr”.

”Uneori mâncam castraveți murați cu biscuiți cu ciocolată”.

”Am poftit la lucruri prăfoase precum medicamentele pentru arsuri la stomac sau multi vitaminele masticabile. Am mai poftit la ceapă cu muștar, deși nici măcar nu-mi place ceapa în mod obișnuit”.

”Brânză cu ketchup. Scârbos, dar foarte bun!”

”Sare. Mâncam sare cu lingura. Ajunsesem să-i rog pe cei din casă să-mi ascundă sarea”.

”Am poftit la alimente acre toată sarcina. Câteva zile la rând am mâncat doar smântână acrișoară, dar asta simțeam că pot să gust”.

”Biscuiți sărați cu brânză înmuiați în înghețată de căpșune. Soțul meu trebuia să ascundă biscuiții ca să nu i se facă lui rău doar privindu-mă”.

”Castraveți murați cu cremă de brânză înfășurați în felii de salam pepperoni”.

De ce avem pofte?

Pot fi enumerate multe motive pentru care majoritatea femeilor însărcinate se plâng că poftesc la anumite lucruri în timpul gravidității. Cea mai simplă explicație ar putea fi aceea că trupul femeii însărcinate lucrează 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână pentru a-i asigura fătului cele mai bune condiții pentru a veni pe lume sănătos.

Poftele ar putea fi un semnal de alarmă al corpului în ceea ce privește deficiențele nutriționale. Unele femei, de exemplu, chiar și cele vegetariene, pot experimenta pofte nestăvilite pentru friptură în timpul sarcinii. Acesta ar putea fi un simplu semnal al corpului care te anunță că are nevoie de mai mult fier pentru a putea susține creșterea sănătoasă a fătului. Dacă poftești la lapte sau produse lactate, acest lucru ar putea însemna faptul că organismul tău are o deficiență da calciu. Pofta pentru fructe ar putea indica o necesitate a organismului pentru vitamina C. De fapt, laptele și fructele, ciocolata și murăturile sunt cele mai întâlnite alimente în poftele exprimate ale femeilor însărcinate. Foarte multe femei poftesc la anumite alimente la care nici nu ar fi visat și de care nu s-ar fi atins în ruptul capului, înainte de a rămâne însărcinate. Oamenii de știință explică acest lucru ca pe o necesitate a corpului pentru extra calorii, mai ales în cazul poftelor pentru dulciuri.

La fel cum multe dintre noi poftim la anumite alimente în perioada menstruației datorită modificărilor hormonale, același lucru se întâmplă și în timpul sarcinii.

Chiar dacă cercetătorii nu au stabilit încă de ce aceste pofte sunt atât de puternice în timpul gravidității, cu siguranță au căzut de acord asupra faptului că aceste pofte sunt mai degrabă o normă de îndeplinit decât o excepție de la regulă pentru majoritatea viitoarelor mame.

Pe de altă parte, unii specialiști sunt de părere că poftele nu au nici o legătură cu deficiențele nutriționale. Ei susțin că sunt doar o dorință și nimic altceva. Argumentul cel mai puternic este acela că dacă o femeie însărcinată are nevoie de proteine ar putea să mănânce linte sau sardine, în loc de bacon sau friptură de vițel cu sos. Femeile gravide poftesc doar la anumite alimente, nu la toate care alcătuiesc o grupă nutrițională. Acest lucru se explică prin faptul că simt nevoia să mănânce murături, dar nu și chips-uri, în cazul în care corpul lor ar duce lipsă de sare.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa