Analize recomandate înainte de a rămâne însărcinată

Alexandra Ion

Înainte de a rămâne însărcinată trebuie să faci o vizită la doctor. Dacă ați decis că este momentul să aveți un copil, cel mai bine este să iei în calcul aceste analize recomandate înainte de a rămâne însărcinată!

Sarcina programată este calea cea mai sigură prin care vei aduce pe lume un copil sănătos, iar a face analizele recomandate înainte de a rămâne însărcinată este tot una cu o declarație de dragoste pentru copilul pe care îl visezi, dar și pentru tine.

Am făcut o listă cu cele mai utile investigații pe care trebuie să le faci înainte de a rămâne însărcinată. Unele te privesc doar pe tine, dar sunt investigații pe care trebuie să le facă și partenerul tău. În plus, ar fi utilă o vizită de documentare la bunici și părinți. Și la ai tăi, și la ai lui. Află de la ei dacă în familie au existat boli mai ciudate sau afecțiuni ereditare grave. Unii dintre noi putem fi purtători ai unor maladii grave pe care să le transmitem copiilor noștri, iar totul se poate clarifica cu niște teste genetice pe care le poți face dacă ai suspiciuni legate de unele boli ciudate în familie.

Înainte de a rămâne însărcinată ce analize se recomandă. Investigaţii diferenţiate

Revenind la analizele din categoria ”uzuale” recomandate înainte de a rămâne însărcinată trebuie spus că sunt două categorii de investigații. Unele banale, altele specifice în cazul în care ai anumite boli în antecedente sau suferi de unele maladii.

Analizele de rutină sunt cele pentru depistarea glicemiei și hemoleucograma. Vor identifica dacă există risc de diabet (fluctuațiile anormale ale insulinei din sânge pot duce la complicații de sarcină) și vei ști dacă ești anemică sau nu (sarcina predispune la anemie). O altă serie de analize se referă la bolile cu transmitere sexuală. Vei face obligatoriu un test HIV și un test pentru Chlamydia și sifilis (aceste analize sunt incluse și în pachetul de investigații obligatorii în primele luni de sarcină).

O altă categorie de texte se referă la tensiunea arterială și la sănătatea inimii, dar și la greutatea corporală. Inima este unul din organele care vor fi mult solicitate în cursul sarcinii (și nu doar din cauza emoțiilor firești ale viitoarei mame). Pe de altă parte, greutatea este un element important înainte de sarcină, iar a avea greutatea normală este un start bun pentru un viitor copil sănătos.

Înainte de a rămâne însărcinată ce analize se recomandă. Bolile copilăriei, importante pentru viitoarea gravidă

Dacă medicul care te îngrijește are o suspiciune cu privire la unele afecțiuni, poate realiza o serie de teste din care să rezulte dacă ai făcut toate bolile copilăriei. Unele dintre acestea, deși boli banale, pot compromite sarcina.

Testele sunt simple și rezultatele foarte importante pentru a avea garanția că vei avea o sarcină fără nici un fel de complicații neașteptate. Testele respective verifică dacă ai sau nu în sânge anticorpi ai unor infecții comune (toxoplasmoză, rubeolă, rujeolă). În funcție de rezultate, ai putea face o serie de vaccinuri care să te pună la adăpost de unele boli.

Tu și partenerul tău veți fi verificați cu privire la grupa de sânge și la factorul Rh. Acesta este un amănunt important de care în anumite condiții poate depinde evoluția favorabilă a sarcinii. Pe lista cu investigații nu neapărat necesare, dar pe care este bine să le faci se numără testul Papanicolau, dar și testul pentru hepatita B.

Citește și ”Cartea Bebelușului”, cel mai important si complet ghid al primilor ani. Aceasta poate fi cumpărată de AICI.

Atenţie la medicamente!

În cazul în care suferi de boli care impun o medicație permanentă este obligatoriu ca medicamentele să fie sigure pentru a nu avea risc teratogen pentru embrion (unele medicamente pot duce la malformații grave ale embrionului sau sunt incompatibile cu sarcina).

În aceasta situație poți concepe un copil numai la cel puțin o lună după ce medicația ta nu prezintă risc de anomalii și de malformații pentru viitorul copil.

Mai trebuie spus despre analizele recomandate înainte de a rămâne însărcinată că medicul curant este cel mai în măsură să stabilească care sunt investigațiile necesare, în funcție de istoricul medical personal.

Sunt situații în care se recomandă și testări genetice înainte de sarcină.

Rezultatele testării genetice îți poate da o idee despre riscul transmiterii unei anumite gene cu probleme în organismul copilului tău. În cazul în care nici tu, nici partenerul tău nu aveți afecțiunea, cel mic nu va moșteni condiția. Dacă tu ești purtătoare, iar partenerul nu (sau invers), bebelușul nu va moșteni condiția. Iar dacă sunteți amândoi purtători, există un risc de 25% ca bebelușul să moștenească gena problematică.

Vă recomandăm și următoarele articole legate analizele recomandate în sarcină: 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa