Bebe se lasă așteptat? Ponturile cele mai importante pentru o concepție reușită!

Anca Vlad

Articolul semnat de medicul Melissa Conrad Stoppler pe medicinenet.com oferă ponturi celor care doresc un copil, arătând ce și când e bine să faci anumite lucruri.

Când poate rămâne o femeie însărcinată?

Atunci când știi cum funcționează ciclul menstrual și care sunt modificările care au loc în organismul tău în această perioadă e mult mai simplu să-ți dai seama când poți concepe un copil. În mod normal, ciclul durează 28 de zile, dar nu este anormal dacă ține 21 sau 35 de zile. Perioada de timp înaintea ovulației diferă de la o femeie la alta și poate diferi chiar de la o lună la alta la aceeași femeie, variind de la 13 până la 20 de zile. Este important să știi cât mai multe despre această perioadă pentru că atunci poți concepe. După ovulație, femeia (dacă nu are probleme de sănătate sau a rămas deja însărcinată) are menstruație la 14-16 zile. Dacă știi când ești mai fertilă poți programa sau evita o sarcină. Sunt trei metode cu ajutorul cărora poți determina această perioadă: metoda temperaturii corporale, a calendarului sau a ovulației (a mucusului cervical).

Măsoară-ți temperatura corpului pentru o concepție reușită

Momentul ideal este dimineața, imediat după ce te-ai trezit din somn. Atunci când ești la ovulație, temperatura este puțin mai ridicată. Înainte de acest moment, ai undeva între 35,5 și 36.5. Pentru că în perioada optimă diferența de temperatură nu este foarte mare, e indicat un termometru sensibil și un tablel pe care să ții evidența în fiecare zi. Cele mai mari șanse ca să rămâi gravidă le ai în 2 sau 3 zile când temperatura atinge cel mai ridicat nivel și la 12-24 de ore după ovulație.

Sperma poate supraviețui în corpul unei femei până la trei zile și poate fertiliza ovulul oricând în acest timp. Așadar, dacă ai făcut sex neprotejat cu câteva zile înainte de ovulație, există posibilitatea de a rămâne însărcinată. Temperatura corporală poate fi însă influențată, așa că asigură-te că o măsori în fiecare zi la aproximativ aceeași oră. Rezultatele pot fi neconcludente dacă ai băut în seara precedentă, ai fumat noaptea târziu, nu ai dormit suficient, ai febră sau ai făcut efort înainte să-ți pui termometrul (inclusv mersul la toaletă sau vorbitul la telefon!).

Folosește metoda calendarului pentru o concepție reușită

Pentru asta e nevoie să-ți notezi și să ții evidența ciclului timp de 8-12 luni. Prima zi o este considerată Ziua 1. Pe aceasta o încercuiești pe calendar. Lungimea ciclului poate varia de la o lună la alta, așa că, în fiecare lună, notează câte zile a durat. Folosind aceste înregistrări îți vei da seama mult mai ușor care ar fi perioada fertilă.

Ca să-ți dai seama care este prima zi de feritilitate, scade 18 zile din cel mai scurt ciclu menstrual. Din prima zi a următorului ciclu numeri zilele care au rezultat din scădere. Acolo pui un X. Ca să afli care e ultima zi de feritilitate, scade 11 zile din cel mai lung ciclu. Din prima zi a următorului ciclu numeri zilele care au rezultat din scădere. Acolo pui un alt X. Intervalul dintre cele două X-uri este perioada de fertilitate.

Folosește metoda ovulației pentru o concepție reușită

Pentru metoda mucusului cervical (cunoscută și ca metoda ovulației) trebuie să știi prin ce schimbări trece mucusul cervical într-o lună. Hormonii care controlează ciclul menstrual influențează tipul și cantitatea de mucus pe care-l ai înainte și după ovulație. Imediat după menstruație, există câteva zile în care nu apare mucusul – „zile uscate”. Pe măsură ce ovulele încep să se maturizeze, cantitatea de mucus din vagin crește, coboară și poate fi albă sau gălbuie, tulbure și lipicioasă. Cea mai mare cantitate de mucus apare chiar înaintea ovulației. În „zilele ude”, mucusul devine clar și alunecos, ca albușul de ou crud. Uneori poate fi fragmentat – atunci ești mai fertilă. La aproximativ patru zile după aceea, mucusul se schimbă din nou. Cantitatea e mai mica și el e tulbure și lipicios. E posibil să mai ai câteva „zile uscate” înainte de menstruație. Descrie schimbările folosind termenii „lipicios”, „uscat” sau „ud” .

Această metodă nu le este de folos tuturor femeilor, mai ales celor care alăptează, iau contraceptive orale, folosesc produse de igienă intima, au vaginite sau boli cu transmitere sexuală sau au suferit intervenții chirurgicale în zona cervicală.

Un calculator de ovulație găsești aici.  

Când e bine să mergi la medic dacă nu rămâi însărcinată

  • Dacă ai mai puțin de 35 de ani și nu ai conceput un copil într-un an în care nu ai folosit niciun fel de metode contraceptive și ai făcut frecvent sex, mergi la medic.
  • Dacă ai peste 35 de ani și nu ai conceput un copil în șase luni în care nu ai folosit metode contraceptive și ai făcut frecvent sex.
  • Dacă bănuiești că tu sau partenerul tău aveți probleme de fertilitate sau dacă tu sau el sunteți nemulțimiți de libidoul pe care-l aveți. Din fericire, medicii pot ajuta multe dintre cuplurile infertile să aibă copii.

Ce este infertilitatea?

Unele femei vor copii, dar nu rămân gravide sau pierd mai multe sarcini. În aproximativ o treime dintre cazuri de vină este o problemă pe care o are femeia. În altă treime, e o problemă a bărbatului. Restul – ambii parteneri au probleme sau nu există nicio cauză explicabilă.

Ce cauzează infertilitatea la femei?

Vârsta. Fertilitatea femeilor începe să scadă când acestea se apropie de 30 de ani. Și, deși sunt multe femei care concep la 30 sau chiar 40 de ani fără probleme, fertilitatea scade după 35 de ani. Pe măsură ce o femeie înaintează în vârstă, apar schimbări în ovare și ovule și e tot mai greu de obținut o sarcină. Chiar dacă ciclul menstrual este regulat la o femeie de 30-40 de ani, ovulele sunt mult mai slabe calitativ decât cele pe care le-a avut la 20 de ani, motiv pentru care e mai greu de obținut o sarcină. Pe măsură ce femeia se apropie de menopauză, e posibil ca ovarele să nu mai elibereze un ovul în fiecare lună, ceea ce duce la dificultăți în concepție. Mai mult, atunci când ovulele îmbătrânesc sunt posibile avorturile spontane ca și nașterea unor bebelușii cu sindromul Down.

Probleme de sănătate. Unele femei au boli care le afectează nivelul hormonilor și asta poate cauza infertilitatea.

Ovarele polichistice. Femeile care au ovare polichistice ovulează rareori sau deloc. Aceasta este cea mai comună cauză a infertilității. Atunci când apare o insuficiență ovariană, ovarul nu mai funcționează normal, așa cum o făcea înainte de 40 de ani. Nu e același lucru cu menopauza instalată devreme. Unele femei cu ovare polichistice au când și când menstruație, dar e dificil să obțină o sarcină.

Probleme ale organelor reproducătoare. Cele mai dese sunt fibroamele uterine, endometriozele sau inflamațiile pelvine care se pot agrava odată cu vârsta și pot afecta fertilitatea. Aceste situații pot cauza înfundarea trompelor, iar ovulul nu poate ajunge în uter.

Stilul de viață. Anumiți factori pot influența în mod negativ fertilitatea unei femei. Fumatul, consumul excesiv de alcool, greutatea prea mare sau prea scăzută, exercițiile extenuante, tulburările de alimentație sau stresul.

Ce cauzează infertilitatea la bărbați?

Spre deosebire de femei, unii bărbați sunt fertili până la 60-70 de ani. Odată cu vârsta, și la ei pot apărea probleme cu calitatea spermei. În plus, există riscul unor defecte genetice sau pot produce foarte puțin spermatoziozi sau deloc. Și stilul de viață poate afecta numărul și calitatea spermatozoizilor. Alcoolul sau medicamentele pot reduce temporar calitatea spermei, iar cercetătorii studiază dacă pesticidele nu duc în anumite cazuri la infertilitate. Se știe însă că anumite probleme de sănătate pot afecta viața sexuală sau funcțiile reproducătoare: bolile cu transmitere sexuală, diabetul, operațiile de prostată sau loviturile puternice în testicule.

Cum se tratează infertilitatea?

Medicul de familie te va trimite la un specialist. Acesta vă va face teste ție și partenerului ca să-și dea seama unde este problema. În funcție de asta, vă va recomanda tratamentul. 9 din 10 cazuri de infertilitate sunt tratate medicamentos sau cu ajutorul intervențiilor chirurgicale.

Medicamente. Anumite medicamente pot fi folosite pentru problemele ovulatorii ale femeii. Este important să te sfătuiești cu medicul înainte de a le folosi. Trebuie să înțelegi foarte bine beneficiile și efectele secundare.

Intervenția chirurgicală. Aceastea se impune atunci când trebuie rezolvate anumite defecte sau afecțiuni ale ovarelor, trompelor sau uterului. Uneori, și probleme ale bărbaților pot fi corectate prin intervenție chirurgicală.

Inseminare artificială. Sperma este injectată în uterul sau trompele femeii. Inseminarea artificială se folosește deseori împreună cu tratament medicamentos care să ajute ovulația.

Reproducerea asistată. Aceasta include stimularea ovarelor, îndepătartea ovulelor, unirea acestora cu spermatozoizii în laborator și apoi introducerea embrionului în uterul femeii. Rata de succes depinde de mai mulți factori.

Ajutor de la alte persoane. Această opțiune include donarea de ovule (de la o altă femeie), donarea de spermă (de la alt bărbat) sau mama-surogat (atunci când o altă femeie vă poartă copilul în uter timp de 9 luni).

Deseori descoperirea cauzei infertilității este un proces lung, complex și stresant, iar tratamentul poate fi foarte scump.

Ce alte opțiuni are un cuplu care nu poate concepe un copil?

Adopția. Dacă aveți probleme de fertilitate, adopția este o opțiune pentru a vă întemeia o familie și a dărui dragoste unui copil. Sunt atât de mulți bebelușii, copii sau adolescenți care au nevoie de dragoste și de îndrumare încât v-ați face și vouă, și lor un bine.
În România, copiii pot fi adoptați de orice persoană sau familie care a fost atestată ca aptă să adopte un copil. Totuși, în acest sens, trebuie îndeplinite și câteva condiții de fond. Astfel, cel care adoptă trebuie să fie cu cel puțin 18 ani mai în vârstă decât adoptatul. Totodată, adoptatorul sau familia adoptatoare trebuie să îndeplinească garanții morale și să aibă conditii materiale necesare creșterii, educării și dezvoltării armonioase a copilului.

Consilierea și grupurile de sprijin. Dacă ați întâmpinat probleme în obținerea unei sarcini, atunci știți cât de frustrant și de stresant poate fi.  Atât consilierea, cât și grupurile de sprijin vă pot ajuta să vorbiți despre problemele voastre și să cunoașteți cupluri care trec prin aceleași necazuri. Veți descoperi că furia, durerea, reproșurile, sentimentele de vinovăție și depresia sunt ceva normal. Cele mai multe cupluri supraviețuiesc infertilității și devin mai puternice.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

 

 

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa