Tată alcoolic. Ce trebuie să facă o mamă pentru a-și proteja copilul

TOTUL DESPRE MAME
Tată alcoolic copil
Ce este de făcut atunci când un copil are un tată alcoolic? Află mai multe despre cum este bebelușul afectat de alcoolismul tatălui.

Despre alcoolismul mamelor se vorbește mai tot timpul, însă cei mici pot fi afectați și de un tată alcoolic, care lasă urme adânci în sufletul viitorilor adulți. Alcoolismul tatălui are efecte multiple și se manifestă la toate nivelurile, începând cu dezvoltarea intrauterină a fătului până la psihicul viitorului adult.

Află mai multe despre cum este bebelușul și apoi copilul afectat de alcoolismul tatălui:

1. Efectul prenatal al alcoolului se poate reflecta direct asupra fătului, prin efectul negativ asupra calității materialului seminal. De asemenea, un tată alcoolic poate contribui la creșterea nivelului de stres al mamei pe toată perioada sarcinii.

2. Viitorul adult poate întâmpina probleme grave de comportament și învățare, precum și deficiențe de comunicare.
Un aspect interesant îl reprezintă efectele pe care le descriu adulții care au crescut în familii cu un tată alcoolic: de la reprimarea emoțiilor, furie, senzație de vină și abandon până la critică de sine excesivă, ceea ce duce de cele mai multe ori la depresie. Indiferent de predispoziția biologică a copilului, acesta se naște și crește într-un mediu care îi încurajează vulnerabilitățile cu care se naște. Ba mai mult decât atât, copilul poate percepe această experiență oportună pentru a socializa și a fi acceptat de către unul dintre cei mai importanți membri ai familiei: tatăl.

Ce trebuie să facă o mamă pentru a-și proteja copilul de un tată alcoolic?

1. Consumul de alcool trebuie oprit. Totuși dacă acest lucru nu este posibil, psihoterapeuții recomandă izolarea alcoolicului din familie. „Copilul meu are nevoie de un tată”, asta vor răspunde multe mame cărora le este teamă să renunțe la un soț cu probleme. Greșit. Copilul tău are nevoie de un mediu sănătos în care să se dezvolte, iar lipsa acestuia este un aspect mai puțin grav decât să crească în astfel de condiții.

2. Violența domestică și violența verbală nu trebuie să facă parte din copilăria nimănui. Copilul are încredere absolută în adult, iar tu ești responsabilă pentru ceea ce i se întâmplă. Un copil agresat, în oricare formă s-ar manifesta, va întâmpina dificultăți de dezvoltare și interacțiune socială, atât în copilărie, cât și atunci când va deveni adult. Pe termen scurt, cel mic se poate confrunta cu stări de somnolență, coșmaruri, violență față de alți copii sau chiar adulți, însă pe termen lung, vor apărea sentimentele de inferioritate, agresivitate și comunicare precară.

3. Evită să învinovățești copilul pentru eșecurile din cuplu! “Dacă nu era copilul, nu stăteam lângă tine!” Îți sună cunoscut? Nu spune niciodată asta în fața propriului tău copil, indiferent ce vârstă are.

Tată alcoolic – Se moștenește alcoolismul?

Conform unui studiu realizat de cercetătorii din cadrul Departamentului de Energie al Statelor Unite de la Brookhaven National Laboratory, există posibilitatea ca în spatele dependenței de alcool și a altor substanțe interzise să se afle o predispoziție genetică. Astfel, specialiștii au luat în considerare două rase diferite de animale, una căreia îi lipsea gena care codifică un receptor al dopaminei (D2) și o alta normală, analizând reacțiile diferite ale acestora la consumul de alcool pe termen mediu și lung.

După cum se știe deja, dopamina este responsabilă cu transmiterea senzațiilor de plăcere, iar deficitul acestui neurotransmițător face ca oamenii să fie mai predispuși către abuzul de alcool și substanțe interzise, dar și către obezitate.

Acum întrebarea este următoarea: se moștenește sau nu alcoolismul? Ținând cont că această dependență persistă de la o generație la alta, specialiștii susțin că există o transmitere pe cale genetică, însă nu pentru alcoolism, ci mai degrabă pentru vulnerabilitatea față de alcool. Cu toate astea, nu există o garanție conform căreia copiii dependenților de alcool vor repeta ca adulți modelul părinților.

 

Nu uita că un copil care crește alături de un tată alcoolic poate percepe violența ca pe o formă de atașament între oameni. Protejează-ți copilul!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa