Ce este sindromul ovarului polichistic. Cum se manifestă și cum poate fi tratat

Mihaela Călin
sindromul ovarului polichistic

Aproximativ 15% dintre femeile de pe glob suferă de sindromul ovarului polichistic (SOP). Pentru că este o afecţiune care poate împiedica o sarcină, ne-am propus să vorbim în continuare despre legătura dintre sindromul ovarului polichistic şi stilul de viaţă al femeii moderne.

Nu există un mecanism mai precis şi mai complicat decât corpul uman. În fiecare zi, o serie de factori îl afectează şi îl înzestrează cu noi experienţe: graba, stresul, mesele neregulate, lipsa de somn. De aceea nu este nimic surprinzător ca, în timp, organismul nostru să spună „destul” la toate neglijenţele noastre. Şi atunci pot apărea probleme de sănătate. Ca rezultat al unui astfel de stil de viaţă, ne putem confrunta cu kilograme în plus, acnee, ciclu menstrual neregulat.

Medicul ginecolog poate suspecta sindromul ovarului polichistic, dar pentru a confirma diagnosticul, va recomanda analize de laborator cu privire la hormoni, testul toleranţei la glucoză şi o ecografie vaginală. În cazul în care medicul nu confirmă existenţa foliculilor pe ovare, testul de toleranţă la glucoză este corespunzător, iar nivelul hormonilor este uşor dereglat, probabil că nu suferiţi de sindromul ovarului polichistic. E posibil ca în această situaţie, organismul dvs. să fi încetinit din cauza stilului de viaţă agitat, dar cu tratamentul corespunzător va începe să funcţioneze din nou normal. Totuşi, asta ar trebui să vă determine să vă schimbaţi un pic stilul de viaţă şi să nu vă încărcaţi cu prea multe responsabilităţi.

Sindromul ovarului polichistic – simptome

Unul dintre simptomele SOP sunt tulburările menstruale, datorate unei funcţionări anormale a hormonilor. Menstruaţia apar de obicei, neregulat iar, uneori, chiar dispare. Acestea sunt în majoritate cicluri anovulatorii, care împiedică o femeie să rămână însărcinată. Sub influenţa hormonilor, foliculul, în care se maturizează ovocitul, creşte, dar nu ajunge să fie eliberat. Această operaţie, când se repetă de mai multe ori, duce la modificări ale imaginii ovarelor, care pot fi văzute la ecograf ca o multitudine de bule moarte. Modificări în aspectul pielii şi părului sunt, de asemenea, simptome tipice ale dereglărilor hormonale.

Acneea poate să apară acum şi în alte locuri decât pe faţă, de exemplu, pe spate şi pe piept. Iar părul apare în locuri neobişnuite, cum ar fi pe buza superioară, coapse, obraji şi piept. Acesta este rezultatul expunerii organismului feminin la cantităţi crescute de hormoni masculini. Eliminarea acestor probleme are la bază reducerea concentraţiei de hormoni androgeni din sânge.

În plus, ca urmare a funcţionarii defectuoase a hormonilor, pot apărea şi probleme ale metabolismului:

  • Creşterea în greutate în jurul taliei
  • Hipertensiune
  • Nivelurile crescute ale zahărului în sânge

Dieta în cazul femeilor cu sindromul ovarului polichistic

În cazul femeilor supraponderale, este necesară scăderea în greutate. Ţesutul adipos poate produce cantităţi mici de hormoni androgeni, care duc mai departe la împiedicarea maturizării ovocitului. În această tulburare se reduce sensibilitatea ţesutului la insulină, ceea ce înseamnă că pancreasul trebuie să producă o cantitate mai mare de insulină, pentru a controla nivelul de glucoză, decât la persoanele sănătoase.

S-a demonstrat că tratamentul adecvat al rezistenţei la insulină, împreună cu restabilirea greutăţii corporale corespunzătoare, duce adesea la reglarea ciclului menstrual şi restabilirea ovulatiei. Baza terapiei este adoptarea unei diete sărace în carbohidraţi, dar şi consumul regulat de mese mici, care constau în produse cu un indice glicemic scăzut. Importante sunt şi exerciţiile fizice regulate, deoarece sensibilizează insulina. În cazurile în care nivelul rezistenţei la insulină este ridicat este necesară utilizarea medicamentelor. Un astfel de tratament pentru tulburări ale metabolismului glucidic aduce rezultate foarte bune, dar trebuie să ne amintim că rezistenţa la insulină nu poate fi vindecată, iar tratamentul trebuie făcut toată viaţa.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa