Cum am scăpat de ovare polichistice

Ramona Dinescu

Ovarele polichistice sunt ca un bau-bau pentru multe femei deoarece se spune că au rolul de a crește șansele de infertilitate. Ei bine, nu este chiar așa.

Am întâlnit-o de curând pe Ana, mămica unui copil de șase ani, care, sub anonimat, mi-a spus povestea ei și a sarcinii ei.

La 25 de ani, la un control de rutină, Ana a fost diagnosticată cu ovare polichistice. Medicul respectiv aproape s-a șocat de ceea ce a văzut ecografic și a afirmat că ovarele sale sunt pline de de chisturi de mărimi diferite și că se roagă pentru ea să rămână însărcinată, dar să ia în considerare că s-ar putea să nu reușească.

A încercat aproape un an de zile fără succes și la un moment dat a renunțat, mai ales că avea acest diagnostic teribil. Între timp, a început să aibă probleme la coloană și a început să-și trateze această zonă a corpului, așa cum spuneau medicii. A uitat de copil, căci era foarte concentrată asupra vindecării coloanei vertebrale și câteva luni nu s-a mai gândit la o eventuală sarcină, până ce s-a trezit într-o bună zi că se simțea extrem de obosită și că îi era rău doar uitându-se la mâncare. A realizat că îi întârziase menstruația și a făcut un test de sarcină care surpriză, era pozitiv. A mers la același medic care aproape a început să plângă de emoție, s-a bucurat sincer că a reușit și a spus că întotdeauna se întâmplă și minuni. Minunea cea mare s-a petrecut după sarcină când, la același control de rutină a constat că nu mai avea nici măcar un chist pe ovare.

Ce sunt ovarele polichistice?

Sindromul ovarelor polichistice reprezintă o situație hormonală ce disturbă ovulația și ciclul menstrual. Femeile ce prezintă sindromul ovarelor polichistice, adesea au ovare mărite care conțin mici folicul umpluți cu lichid sau chisturi. CU toate acestea, mai mult de o treime dintre femeile cu ovare polichistice, susține Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, nu au și probleme hormonale sau disconfort fizic, ambele fiind simptome ale acestei afecțiuni.

Din cauza faptului că femeile cu ovare polichistice nu ovulează regulat, sau chiar deloc, unele femei întâmpină dificultăți în a rămâne însărcinate.

Simptomele sindromului ovarelor polichistice

Adesea, sindromul ovarelor polichistice este diagnosticat la tinerele care deja scăpate de perioada pubertății, nu reușesc să scape de tenul gras, dar și de acele menstruații neregulate și imprevizibile.

Femeile cu ovare polichistice au tendința de a se îngrășa în jurul taliei, lucru ce crește șansele de cancer uterin.

Important de menționat este că în timp ce unele femei pot arăta simptome de natură hormonală, altele nu se manifestă în nici un fel.

Tratamentul presupune în unele cazuri pastile cu conținut hormonal capabil să regleze dezechilibrele de la nivelul organismului, dar, extrem de important și o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos. Au existat femei care au scăpat de sindromul ovarelor polichistice, după ce au pierdut surplusul de greutate.

În unele cazuri, atunci când se dorește o sarcină, șansele de a rămâne însărcinată pot fi foarte mici și pentru a trata această situați se recomandă o fertilizare in vitro.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

2020

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa