Cum știi că ești la ovulație, fără teste

Alexandra Constantin

Ovulația este de fapt faza ciclului menstrual când foliculul ovarian matur eliberează ovulul. Dar cum poți să știi că ești la ovulație fără să faci teste? Află în rândurile de mai jos care sunt cele mai frecvente semne care indică faptul că ești la ovulație.

Care e perioada lunii când are loc ovulația

Ovulația are loc în general aproape de jumătatea ciclului menstrual. Contrar a ceea ce spun multe cărți, cele mai multe dintre femei nu ovulează în cea de-a 14-a zi a ciclului menstrual, ci între cea de-a 10-a și 16-a zi înainte ca menstruația să înceapă. La fiecare ciclu, hormonul de stimulare foliculară (FSH) face ca între 5 și 12 foliculi să se dezvolte și să se pregătească pentru ovulație. Apoi hormonul luteinizant (LH) ajută la eliberarea celui mai mare dintre foliculi după 12-24 de ore. De obicei se eliberează un singur ovul, dar sunt și cazuri când sunt eliberați mai mulți.

Cum știi că ești la ovulație – durerile abdominale ușoare, printre semne

De regulă semnele care indică perioada de ovulație apar cu cinci zile înainte ca ovulul să fie eliberat. Este bine să ții cont de ele mai ales dacă dorești să concepi un copil.

  • Culoarea mucusului cervical se schimbă

La finalul perioadei menstruale mucusul cervical este aproape transparent, dar înainte de ovulație el devine mai gros ca și consistență și mai albicios. Acesta este primul semn care arată că se apropie ovulația.

  • Modificări la nivelul colului uterin

Aceste schimbări care anunță perioada de ovulație se pot observa doar dacă palpezi cu mâna la nivelul cervixului. Mai exact, înainte și după ovulație cervixul se simte mai uscat și mai aspru (cum se simte de exemplu vârful nasului), iar în timpul perioadei el devine mai moale și umed (cum se simte când atingi lobul urechii). De asemenea, cervixul este mai mare și parcă mai deschis în timpul perioadei de ovulație. Este nevoie de ceva practică pentru a putea sesiza prin palpare aceste modificări, dar ele sunt de ajutor mai ales în perioada când dorești să concepi un copil.

  • Dureri abdominale ușoare

Cum știi că ești la ovulație? Printre semnele care arată că se apropie ovulația se numără și apariția durerii abdominale ușoare. Dar nu toate femeile resimt acest disconfort. Cu toate acestea, specialiștii sunt de părere că durerile abdominale apar cel mai adesea după ce ovulul a fost eliberat, nu înainte.

  • Cum este afectată starea de spirit

Bine de știut este că în perioada ovulației pot apărea și anumite modificări în ceea ce privește starea de spirit. Femeile pot să se simtă mai energice, să aibă un apetit sexual mai crescut, dar și un văz/miros/gust mai bun. De asemenea, organismul tinde să rețină mai multă apă în această perioadă a lunii și apare sensibilitatea la nivelul sânilor.

  • Se schimbă temparatura bazală

Cum știi că ești la ovulație? Cel mai sigur prin măsurarea temperaturii bazale, mai ales că acesta este semnul care anunță ovulația și care poate să fie cel mai ușor de urmărit. Temperatura corporală rămâne aceeași în cele mai multe dintre cazuri, dar tinde să scadă puțin în perioada ovulației (chiar și cu jumătate de grad). Este nevoie să urmărești temperatura mai multe luni pentru a sesiza această schimbare care are loc în perioada de ovulație, respectiv în cea mai fertilă.

De ce nu apare ovulația

Există câțiva factori care pot face ca ovulația să nu apară timp de câteva luni sau chiar deloc, situație cunoscută sub numele de anovulație. Vestea bună este că multe dintre cauze sunt ușor de diagnosticat și de tratat. Procesul de ovulație poate să fie afectat dacă femeia suferă de sindromul ovarelor polichistice, dar și de prezența chlamydia (boala poate bloca trompele uterine, iar ovulația nu mai are loc). De asemenea, procesul de ovulație poate să fie influențat de o greutate corporală prea ridicată/scăzută, de stres, dar și de anxietate.

Când apare ovulația după ce ai născut

Specialiștii susțin că ovulația apare cel mai adesea la 21 de zile după ce femeia a născut. Și ciclul menstrual revine după 4-6 săptămâni de la naștere în cazul în care proaspăta mamă nu alăptează. Bine de știut este și faptul că alăptarea poate influența apariția perioadei de ovulație. Și asta deoarece în primele șase luni de viață ale bebelușului nu trec mai mult de patru ore fără ca mama să alăpteze (situație valabilă doar în cazul alăptatului exclusiv), iar șansele de apariție a ovulației se reduc tot mai mult. În schimb, ciclul menstrual revine după ce s-a renunțat la alăptarea exclusivă, iar procesul de ovulație are loc în perioada normală a lunii.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa