Cum te afectează prolactina mărită

Alexandra Ion

Prolactina mărită poate produce efecte generale neplăcute, inclusiv infertilitate. Prolactina este unul din hormonii care combat efectele stresului și este util organismului dar numai când este secretat în cantități normale. În caz contrar, excesul va provoca probleme.

Prolactina mărită. Valorile normale ale prolactinei la femeile sunt situate între 127-637 mUI/mL

Deficitul de prolactină este rar întâlnit. Cele mai serioase complicații le provoacă prolactina mărită. De regulă, prolactina mărită este depistată în urma unor analize de sânge în cursul investigațiilor pe care le face o femeie care doreștă să aibă copii și nu reușește. O creștere a nivelului prolactinei în sânge poate fi un efect al unor dereglări hormonale tiroidiene sau hipofizare (hipofiza fiind glanda care secretă prolactina) și determină inhibarea secreției a doi hormoni necesari ovulației, responsabili de dezvoltarea și maturarea ovulului. Prolactina mărită blochează ovulația și determină infertilitate.

În plus, nivelurile crescute de prolactină pot afecta nivelul de progesteron, acesta fiind un hormon indispensabil sarcinii și menținerii acesteia. În urma unui avort spontan sau a mai multor astfel de incidente, controlul nivelului de prolactină este necesar pentru a stabili concentrația acestui hormon.

Un alt efect al excesului de prolactină se manifestă prin dereglări ale ciclul menstrual, de la reducerea duratei perioadei hemoragice până la absența menstruației. Sunt posibile și afecțiuni ale glandei mamare (durere) sau alactoree (apariția secreției lactate în afara perioadei de sarcină sau alaptare), prolactina – după cum îi spune și numele fiind hormonul care controlează secreția lactată, după naștere. Printre simptome se mai numără și durerile de cap, variații anormale de greutate, creșterea sânilor și tumefacția lor.

Prolactina crește în mod natural în sarcină, dar și în perioadele de stres

Nivelul de prolactină crește, în mod natural, în ultima perioadă de sarcină, în următoarele 18 luni după naștere, când are rolul de a bloca producerea de ovule (fiind considerată un anticoncepțional natural) și de a stimula secreția lactată. Prolactina crește în mod natural în perioadele de stres (așa se explică de ce stresul este unul din factorii care trebuie luați în calcul, dacă nu reușești să rămâi însărcinată), fără ca această creștere să fie provocată de disfuncții hormonale.

Una din cauzele care pot duce la dezechilibre ale nivelului de prolactină pot fi chiar anticoncepționalele hormonale, luate fără recomandarea medicului și fără teste medicale care să identifice tipul de pilulă ideal, compatibil cu particularitățile hormonale ale fiecărei femei în parte.

Tratamentul pentru prolactină marită se face în funcție de cauzele care provoacă acest deficit hormonal și care pot merge de la disfuncții tiroidiene până la afecțiuni tumorale hipofizare. Medicamentele rezolvă de cele mai multe ori complet problema.

Este important de menționat că prolactina mărită poate apărea și la băieți și bărbați. În cazul acestora, identificarea cauzei este mai dificilă. La băieții sub 18 ani, semnele care pot indica un exces de prolactină sunt dezvoltarea lentă sau subdezvoltarea organelor sexuale, întârzierea apariției pilozității faciale, tendința de a acumula depozite adipoase pe coapse și dezvoltarea sânilor. La bărbați prolactina mărită duce la pierderea libidoului și potenței, acumulare de kilogarme, infertilitate.

Dacă te-a interesat acest articol, îți recomandăm și următoarele texte:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa