Desfundarea trompelor uterine

Alexandra Ion

Desfundarea trompelor uterine poate rezolva infertilitatea

Desfundarea trompelor uterine este procedura care poate rezolva una din cele mai frecvente cauze ale infertilității feminine pentru că trompele uterine înfundate sunt sinonime cu incapacitatea de a concepe un copil.

Cauzele care duc la înfundarea trompelor uterine sunt multiple, iar fiecare femeie trebuie să le ia în calcul pentru că prevenirea sau tratarea acestor afecțiuni este mult mai ușoară decât desfundarea trompelor uterine.

Doar trei din zece femei cu trompe uterine înfundate reușesc să procreeze

Statistic, blocajul trompelor uterine este cauza a 40% din cazurile de intertilitate feminină, iar intervențiile care au ca scop desfundarea acestora au o rată de reușită mică. Doar trei din zece femei cu trompe uterine înfundate reușesc să procreeze. Restul au nevoie de intervenții repetate sau de feritilizare în vitro pentru a putea avea un copil.

Structura anatomică a trompelor uterine este extrem de fină și delicată. O multitudine de factori pot contribui la întreruperea parțială sau totală a acestei căi de comunicare esențiale și unice de întâlnire a ovulului și a spermatozoizilor, iar procesul de concepere naturală este blocat.

Care sunt principalele cauze

Principalele cauze care duc la obturarea trompelor uterine sunt:  boală inflamatorie pelvină, infecțiile cu transmitere sexuală (chlamydia și gonoreea, mai ales). O altă cauză este reprezentată de avorturile spontane sau provocate, chiuretajul biopsic și aplicarea defectuoasă a dispozitivelor de contracepție intrauterine (steriletul incorect poziționat poate duce la infecții  care pot afecta inclusiv trompele uterine). O alta cauză care implică ruptura ireversibilă a trompelor uterine sunt sarcinile extrauterine.

Succesul intervențiilor pentru desfundarea trompelor uterine depinde de gradul de afectare al acestora. Investigațiile trebuie făcute cu maximă atenție pentru că, deși au scopul de a rezolva problema, uneori acestea pot complica lucrurile.

Histerosalpingografia este una dintre cele mai folosite metode de diagnostic și, totodată, una din metodele terapeutice în cazurile în care înfundarea trompelor este parțială. Metoda constă în injectarea cu presiune prin colul uterin a unei substanțe de contrast care trece prin trompele uterine. Pe de o parte, se poate vizualiza exact starea acestora, pe de alta, în cazurile puțin severe, se poate reuși chiar desfundarea acestora. Există și un revers al medaliei în sensul că, realizată incorect sau în anumite situații care pot varia de la pacientă la pacientă, histerosalpingografia poate complica lucrurile și poate bloca grav trompele uterine.

Tuboplastia este o intervenție chirurgicală minim invazivă care are rol dublu – terapeutic și de diagnosticare. Este o metodă foarte practică pentru că poate fi folosită cu dublu scop: acela de a afla unde anume sunt înfundate trompele (prin explorarea vizuală a lor) și de a le și desfunda. Metoda are cea mai mare rată de succes, dar chiar și așa procentul reușitelor rămâne destul de scăzut.

Există și metode de tratament medicamentoase, hormonale dar și metode mai puțin convenționale. În categoria acestora din urmă se află masajul terapeutic, o serie de plante și remedii homeopate care stimulează organismul să curețe trompele uterine și să le facă funcționale. Terapiile neconvenționale pentru desfundarea trompelor uterine – inclusiv acupunctura, urmăresc intensificarea circulației sangvine la nivelul aparatului reproducător feminin și înlăturarea tuturor factorilor de stres și asta pentru că stresul este una din cazurile principale ale infertilității feminine.

Citește și:

Fibromul uterin şi sarcina

Uterul retrovers şi sarcina

Boala inflamatorie pelvină

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa