Cum să-ţi faci un grafic pentru perioada fertilă de sarcină

TOTUL DESPRE MAME
perioada fertilă

Poate că eşti prinsă în iureşul conceperii unui copil, poate eşti doar în căutarea unor modalităţi de a-ţi mări şansele de a rămâne însărcinată. Sau poate că, deşi nu ai luat încă nicio decizie, vizitezi din când când raioanele de nou-născuţi şi cochetezi cu ideea de a deveni mamă. Indiferent de motivele pentru care ai ales să citeşti aceste rânduri, vom expune câteva din minunăţiile ce au loc în corpul tău şi te vom ajuta să îţi alcătuiești propriul tău grafic pentru perioada fertilă de sarcină și cele mai bune momente din lună pentru a concepe.

În primul rând, un grafic de fertilitate – cunoscut și sub numele de „metoda calendarului” – are numeroase avantaje. Nu necesită prea mare efort şi te va ajuta să îţi cunoşti organismul foarte bine, să identifici care sunt momentele cele mai fertile şi cele mai puţin fertile ale lunii. Vei putea la un moment dat să prezici cu exactitate perioada fertilă de sarcină, adică momentul când urmează să ovulezi, şi să îţi dai seama care sunt semnele pe care propriul tău organism ţi le transmite dacă eşti însărcinată.

Principalele semne de fertilitate, pe care se bazează orice grafic, ar fi următoarele:

Temperatura corpului şi temperatura bazală

Atunci când faci graficul, cel mai bine ar fi să îţi iei temperatura, la prima oră a dimineţii, chiar înainte de a te ridica din pat. Este important să faci acest lucru la aceeaşi oră în fiecare zi, folosind acelaşi termometru (ideal este să foloseşti un termometru care indică şi temperatura bazală, cu scală extinsă între 36 şi 38 de grade Celsius) după cel puţin trei ore de somn neîntrerupt. Întrucât nu este întotdeauna posibil, nu trebuie să te îngrijorezi dacă în unele zile vei uita sau pur şi simplu nu vei avea timp să îţi iei temperatura.

Temperatura trebuie măsurată pe durata a mai multor cicluri menstruale şi trebuie să observi când creşte, când stagnează şi când scade. Momentul în care temperatura este ridicată la maximum şi apoi este urmată de o perioadă de stagnare indică perioada fertilă de sarcină. La majoritatea femeilor temperatura creşte cu 0,2 – 0,5 grade Celsius în perioada fertilă de sarcină.

Această metodă nu este indicată femeilor care au un ciclu menstrual neregulat.

Mucusul cervical în perioada fertilă de sarcină

Poate suna ciudat, dar o atenţie sporită acordată mucusului cervical poate fi un bun indicator pentru perioada fertilă de sarcină, dar și pentru perioadele infertile. Dacă nu te simţi comfortabil cu acest lucru, nu este nicio problemă. Cu toate acestea, cu cât incluzi mai multe metode în graficul tău, cu atât mai exacte vor putea fi rezultatele. Mucusul cervical se schimbă în funcţie de fluctuaţiile hormonale, cum ar fi, spre exemplu, estrogenul. După menstruaţie, mucusul va fi în mod normal uscat, înainte de a deveni lipicios, apoi vâscos, respectiv, apos, în final ajungând la acea consistenţă care indică maximă fertilitate – transparent şi uşor elastic (cam cum este albuşul crud). Acesta este cel care conduce cel mai bine sperma spre ovul.

Teste de ovulaţie

Acestea pot fi cumpărate online sau de la farmacie. Cele mai exacte ar putea fi un pic mai scumpe, însă nu trebuie să îţi faci prea multe probleme dacă nu ai un buget substanţial. Şi cele mai ieftine sunt au acelaşi scop.

Testul de ovulaţie joacă are un rol similar cu cel al testelor de sarcină, măsurând nivelurile de hormoni LH (hormoni luteinizanţi), reuşind să indice probabilitatea ridicată a ovulaţiei în termen de 24-48h. Acesta ar fi semnul că tu şi partenerul ar trebui să vă faceţi de „lucru” în acest interval.

Testerul de fertilitate

Acesta poate fi achiziţionat, de asemenea, online sau de la farmacie. Testerul de fertilitate este un dispozitiv medical care permite observarea modificărilor din salivă şi te ajută să stabilești cu exactitate perioada fertilă de sarcină. Stabilirea acesteia se face observând apariţia imaginii tip ferigă pe o lamelă, fenomen care apare atunci când femeile secretă cantităţi mari de estrogen în timpul ovulaţiei şi se modifică conţinutul şi structura de substanţe minerale din salivă. Acest fenomen se poate observa cu trei-patru zile înainte de ovulaţie şi dispare la două-trei zile după ovulaţie.

Poziţia cervicală

Poziţia cervixului se modifică pe durata ciclului menstrual, fapt ce îţi poate oferi mai multe indicii cu privire la perioada fertilită de sarcină. S-ar putea să îţi ia puţin timp până să te obişnuieşti cu diferitele poziţii ale cervixului tău, aşa că acordă-ţi o mică perioadă pentru a învăţa mai multe, deoarece la început va fi destul de dificil să îţi dai seama din prima ocazie dacă poziţia cervixului este superioară sau inferioară.

Un col uterin dur, uscat, închis şi poziţionat inferior este mai puţin fertil decât unul umed, moale, deschis şi poziţionat superior. Pentru rezultate cât mai exacte, poziţia colului uterin ar trebui verificată la aceeaşi oră în fiecare zi, întrucât există anumite schimbări ce se produc pe parcursul zilei şi care nu ar trebui să te inducă în eroare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa