Histeroscopia şi sarcina

Alexandra Ion

Histeroscopia este o investigație medicală care poate fi combinată cu unele manevre terapeutice

Histeroscopia este folosită pentru investigarea pereților interiori ai uterului, efectiv prin vizualizarea acestora cu ajutorul unei camere video care folosește căile naturale de acces în uter.

Uterul este organul fantastic, uimitor și minunat al femeii

Este un sac muscular care are toate condițiile necesare pentru a crește o nouă ființă de la nivelul a două celule, până la complexitatea uluitoare a unui bebeluș nou-născut. Orice femeie trebuie să fie mândră și laudată pentru acest dar minunat care este uterul. Așa că, a avea grijă de acest organ unic, este mai mult decât necesar. Histeroscopia este una din soluțiile moderne care permit identificarea envetualelor probleme intrauterine și tratarea acestora fără incizii.

Pentru ce se folosește histeroscopia?

Histeroscopia este una dintre manevrele terapeutice cele mai eficiente care pot rezolva unele dintre problemele de infertilitate feminine, în mod special pe cele care fac imposibilă fixarea ovului fecundat în mucoasa uterină. Histeroscopia poate rezolva problemele produse de polipii uterini, poate rezolva foarte bine complicațiile legate de poziționarea defectuasă a steriletului sau steriletul încarnat în uter, poate vindeca eventualele complicații după naștere, poate confirma suspiciuni de ordin oncologic. Histeroscopia este recomandată pentru rezolvarea complicațiilor după o întrerupere de sarcină, poate îndepărta diferide aderența care împiedica dezvoltarea normală a mucuasei uterine.

Statistica arată că după histeroscopie problemele de infertilitate ale femeilor, generate de unele anomalii ale uterului, se rezolvă în peste 80% din cazuri, iar femeia poate concepe și susține dezvoltarea intrauterină a unui copil.

Cum se face histeroscopia?

Este vorba despre un instrument optic, histeroscop, combinat cu o serie de instrumente fine care taie, curață, răzuie și așa mai departe, folosind căile anatomice feminie. Un tub subțire cu diametrul de câțiva milimetri se introduce în cavitatea uterină prin colul uterin. La capătul tubului este instalată o cameră video, iar cu ajutorul acesteia, pe un monitor, este redat interiorul uterului, iar medicul este pe măsură să evalueze starea în care se află organul. Aparatul poate fi dotat cu instrumente chirurgicale speciale cu ajutorul cărora sunt efectuate intervențiile necesare. În funcție de situație se face anestezie locală sau anestezie generală deci, nu doare, iar la capitolul disconfort nu este cu nimic mai mare decât la un control ginecologic de rutină, cu amendamentul că durează mai mult.

Histeroscopia, evident, nu se face în cursul sarcinii, iar dacă suspectezi o sarcină până la infirmare sau confirmare, intervenția se amână. După histeroscopie, urmează un tratament specific în scop terapeutic sau preventiv (antibiotice pentru prevenirea infecțiilor, preparate hormonale pentru normalizarea mucoasei uterine, medicația adecvată pentru stimularea ovarelor și, uneori, anticoncepționale hormonale).

După intervenție, relațiile sexuale pot fi reluate la cel puțin trei săptămâni, sau chiar și mai mult de la situație la situație. În general, medicii recomandă ca planificarea unei sarcini să fie luată în calcul la circa 5-6 luni după histeroscopie.

Citește și:

Stop şi de la capăt: menstruaţia după naştere
Tot ce trebuie să ştii despre ovulaţie
Ce este dismenoreea?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa