Poţi alege sexul copilului în funcție de ovulație?

Alegerea sexului copilului nu mai este de mult în mâinile berzei sau ale lui Dumnezeu! Așa o fi oare?

Ramona Dinescu
sexul copilului în funcție de ovulație
Poți alege cu adevărat sexul copilului în funcție de ovulație? Cercetătorii încă nu au ajuns la o concluzie.

De când lumea, cuplurile îndrăgostite care își doresc un copil încep cu mult timp înainte să fabuleze pe această temă: ”vom avea o fetiță, ba nu, un băiețel, blondă/blond, cu ochi albaștri, cu părul creț, bla, bla, bla”. Unora le aduce barza ce și-au dorit, altora nu.

Cred că ar fi minunat dacă, undeva în viitor, am ajunge să ne configurăm viitorul bebeluș așa cum facem cu o mașină nouă, de exemplu. Să avem butoane cu opțiuni pentru sex, culoarea ochilor, IQ, etc și să putem bifa ce ne interesează. Copilul perfect să fie la doar un click distanță. Dar unde ar mai fi surpriza apoi?

Mai nou, de câțiva ani, știința poate face asta. Există metode medicale prin care poți hotărî sexul copilului, dar pe acestea le voi lăsa mai la sfârșit.

Voi vorbi însă de câteva teorii pe care le-am încercat și eu, menite să te ajute să stabilești sexul copilului în momentul conceperii. Tot la final vă voi spune și dacă au funcționat în cazul meu.

Metoda Shettles

Dr. Landrum B. Shettles este cunoscut în întreaga lume ca fiind unul dintre primii specialiști care a descoperit tratamente împotriva infertilității. Este inventatorul tehnicii de reproducere asistată GIFT (transferul intrafalopian de gameți).

Metoda sa de alegere a sexului copilului nu este susținută de dovezi științifice însă este destul de logică și credibilă lucru ce a îndemnat lumea la aplicarea ei. Se pare că aproximativ 60% dintre cei care au declarat că au aplicat-o au primit rezultatul așteptat.

Doctor Shettles este de părere că spermatozoizii care poartă cromozomul Y (cel care dă sexul baieților) sunt mai mici, cu capul rotund, mai rapizi, mai fragili și cu o durată mai mică de viață. Spermatozoidul cu cromozomul X (cel care dă sexul fetitelor) este mai mare, cu capul oval, mai lent, mai elastic și cu o durată mai mare de viață. Shettles a demonstrat, prin cazurile urmărite de el, că aceste proprietăți pot fi folosite pentru a alege sexul copilului.

Având în vedere aceste proprietăți, secretul cel mai mare pentru reușita alegerii sexului copilului este alegerea momentului ideal pentru actul sexual în funcție de depistarea corectă a perioadei de ovulație. De aceea, Dr. Shettles recomandă câteva luni de probă, timp în care să-ți poți depista corect ovulația, înainte de a te apuca de treabă.

Cum să alegi sexul copilului în funcție de ovulație?

Conform teoriei doctorului Shettles, pentru a avea băiat, momentul ideal pentru raportul sexual este cu 12 ore înainte de ovulație. Astfel, spermatozoidul Y, fiind mai rapid își va face cu ușurință loc printre ”frații” săi și va penetra ovulul ce urmează a fi eliberat.

Tot în această perioadă, mediul intravaginal este mai ospitalier. Fluidul cervical este abundent și ajută spermatozoidul să înoate mai repede până la țintă.

Pentru a avea o fetiță, Dr. Shettles propune ca actul sexual să fie consumat cu 2, 4 zile înainte de ovulație. Acest lucru poate fi înșelător. O ejaculare prematură ar putea să nu ducă nici măcar la fecundare, iar o ejaculare prea apropiată de ziua ovulației să dea naștere unui embrion de sex masculin.

În acest interval de timp de dinainte de ovulație, lichidul cervical este mai puțin prietenos (mai lipicios și mai acid) cu spermatozoizii, iar cei care vor avea de profitat vor fi cei care poartă cromozomul X, aceștia fiind mai rezistenți și având o durată de viață mai mare.

Funcționează cu adevărat calculul ovulației pentru a alege sexul copilului?

Conform siteului Healthline.com, o analiză din 1991, respinge afirmațiile lui Shettles. În aceste studii, cercetătorii au luat în considerare, atât momentul actului sexual, cât și markerii ovulației, cum ar fi schimbarea temperaturii bazale a corpului și abundența mucusului cervical.

Studiile au concluzionat că mai puțini copii de sex masculin au fost concepuți în perioada de vârf a ovulației. În schimb, bebelușii de sex masculin aveau tendința de a fi concepuți în număr mai mare cu 3- 4 zile înainte și, în unele cazuri, cu 2 până la 3 zile după ovulație.

Un studiu mai recent, din 2001, respinge complet ideea că spermatozoizii care conțin cromozomii X și Y au o formă diferită, ceea ce contravine direct cercetării lui Shettles.

Știința încă cercetează acest subiect. În prezent, singura modalitate garantată de a selecta sexul bebelușului este prin diagnosticul genetic preimplantare (PGD), un test efectuat uneori ca parte a ciclurilor de fertilizare in vitro (FIV).

Metode medicale

Am întrebat-o pe DR. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, specialist în FIV, care sunt cele mai sigure modalități de stabilire a sexului copilului. Am aflat că acestea sunt cele adoptate în laboratorul medical: metoda gradientului (spermatozoizii sunt băgați într-un aparat care centrifughează și care-i separă în spermatozoizi cu cromozomi X sau Y, folositi ulterior pentru inseminarea artificială, în funcție de sexul dorit); diagnosticul genetic de preimplantare (DGP) – o metodă prin care embrionii sunt creați în laborator, lăsați să se dividă, iar după câteva zile, după ce sexul poate fi determinat, se implantează în uter doar cei cu sexul dorit; citometria în flux este o metodă tot de sortare a spermatozoizilor, ce folosește o substanță fluorescentă ce iluminează spermatozoizii cu cromozomul X, iar în funcție de culoare se alege cel dorit și se trece la inseminare artificială.

Ei bine, eu recunosc că am încercat doar metoda Shettles. Am ținut și o dietă specială bazată pe lactate și legume cu frunze verzi. Am urmărit cu atenție perioada ovulației și pentru că îmi doream foarte tare o fată, am conceput un băiat. A doua oară am înecrcat iarăși. De data aceasta, TOT BĂIAT! Prietenii îmi spuneau că sigur am greșit undeva. Nu am greșit nicăieri. Am adus pe lumea exact ceea ce îmi era mie scris: doi băieți sănătoși, frumoși, minunați. Îi iubesc enorm și cred că nu se putea alege mai bine materialul genetic.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa