Prezervarea fertilităţii sau metoda congelarii celulelor reproductive

Ramona Dinescu
prezervarea-fertilitatii-totul-despre-mame

Prezervarea fertilității este o metodă relativ nouă prin care orice cuplu se poate asigura că va avea copii, indiferent de vârstă sau alte situații ce pot pune în pericol fertilitatea.

Evoluția societății și implicit a tehnicii a atras după sine rezolvarea problemelor de fertilitate cu care se pot confrunta care își doresc copii. În multe dintre cazuri se apelează la metodele de reproducere asistată, iar în altele rămâne soluția prezervării fertilității, ceea ce se traduce prin congelarea celulelor reproducătoare sau a embrionilor și păstrarea lor pe timp nedeterminat sau până când cuplurile decid că este momentul să aibă un copil. Iată detalii despre acest subiect:

De ce prezervarea fertilității?

Am stat de vorbă cu Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, specialist în infertilitate și am aflat că există mai multe motive pentru care atât femeile, cât și bărbații aleg să-și congeleze celulele reproducătoare, însă, cele mai importante țin de starea de sănătate a fiecăruia.

Principalul motiv pentru care se apelează la congelarea spermei sau a ovulelor este cancerul. Din nefericire această boală lovește și la vârste fragede, iar tratamentele – radioterapie sau chimioterapie – afectează într-o măsură semnificativă fertilitatea. De aceea, pacienții diagnosticați cu cancer la vârste destul de tinere, care află că au șanse foarte mari de tratament și supraviețuire, aleg metoda conservării spermatozoizilor sau ovulelor. Astfel, după tratamentul cu radio sau chimioterapie se pot gândi să devină părinți.

Un alt motiv este menopauza precoce (diminuarea rezervei ovariene). Am trăit pe pielea mea acest diagnostic care mi-a activat toate rotițele și a făcut să-mi bată ceasul biologic foarte repede. Eu aveam la vremea respectivă un partener stabil, eram trecută puțin de 30 de ani, aveam oarecum viața aranjată și m-am pus pe făcut copii. Nu a fost nevoie nici măcar să mă gândesc la metoda de crioconservare a ovulelor, dar există situații în care pacientele nu se simt pregătite să facă un copil în scurt timp de la aflarea diagnosticului de menopauza precoce și aleg să-și conserve ovulele până la momentul în care vor simți că este timpul să devină mame.

Din motive de carieră sau situație socioeconomică, unii oameni se tem că momentul potrivit pentru a deveni părinți sosește după vârsta de 40 de ani, când șansele conceperii unui copil pe cale naturală sunt în scădere. ”Am mai avut situații în care soțul călătorea foarte mult, iar soția urma să fie supusă unei proceduri de Fertilizare in Vitro și, pentru că în ziua în care ar fi trebuit să creăm embrionul în laborator, tatăl nu era disponibil, a apelat la metoda congelării spermei”, ne-a povestit Dr. Dumitrescu.

O procedură de crioconservare a celulelor reproducătoare costă aproximativ 200-300 de euro, urmând a mai fi plătită o rată anuală de păstrare care variază între 100 și 200 de euro.

Congelarea embrionilor se încadrează aproximativ în aceleași tarife. Decongelarea, verificarea și evaluarea spermatozoizilor/ovulelor sau embrionilor va mai costa încă 200-300 de euro.

Crioconservarea ovulelor

Imediat ce se ia decizia congelării ovulelor, pacienta este supusă – ca în cazul oricărei proceduri de reproducere asistată – unui tratament de stimulare ovariană pentru a ajuta la maturarea mai multor ovule. În urma analizelor și monitorizării ecografice, ovulele sunt recoltate prin puncție ovariană, sub supraveghere ecografică și congelare în azot lichid la o temperatură de -196 grade Celsius. Uneori, o parte dintre ovule pot fi afectate în urma acestui proces, însă după dezghețare, rata de supraviețuire a ovulelor sănătoase este de 90%.

Situațiile medicale în care se impune această procedură sunt date de următoarele patologii: leucemii, Boala Hodgkin, limfom non-Hodgkin, neuroblastom, osteosarcom, rabdomiosarcom, Sarcom Ewing, Tumora Wilms, cancer de sân, cancer de col uterin, cancer de ovar, tumori ovariene benigne, boli autoimune, talasemie, risc de menopauză precoce familială, Sindrom Turner (unele cazuri).

Congelarea spermatozoizilor

Această metodă este recomandată bărbaților care urmează să înceapă un tratament sterilizant precum cel cu radio sau chimioterapie, în cazul tumorilor testiculare, boala Hodgkin, limfom non-Hodgkin, tumori renale, ale vezicii urinare, de prostata etc. Un alt caz  care ar necesita congelarea de spermatozoizi este vasectomia, considerată o metodă chirurgicală ireversibilă.

Mai sunt și situații de pacienți care aleg conservarea spermatozoizilor deoarece se află în cursul unei proceduri de Fertilizare in vitro și se tem că în ziua puncției vor întâmpina dificultăți în obținerea ejaculării.

Congelarea de embrioni

Această metodă este folosită în lume de peste 20 de ani și se adresează cuplurilor care își planifică viitorul parental și care suferă de una dintre patologiile descrise mai sus.

De asemenea, se mai poate apela la congelarea embrionilor în urma unui tratament de Fertilizare in vitro pentru care s-au format mai mulți embrioni. Se va folosi un număr de 2-3 embrioni, iar restul se vor congela pentru situația în care actualul FIV eșuează.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa