Riscuri de sarcină în funcţie de vârsta mamei

Adriana Moscu
riscuri-de-sarcina-in-functie-de-varsta-mamei-totul-despre-mame

Află ce riscuri de sarcină apar înainte și după 30 de ani.

Părinții mei m-au avut la 28 de ani. Pentru acea perioadă, asta era o vârstă foarte înaintată – mereu le reproșam că am cei mai “bătrâni” părinți din clasa mea. Ce-i drept, eu am născut prima oară la 23 de ani, iar a doua – tot la 28. Pentru vremurile mele, acestea sunt vârste considerate timpurii pentru a deveni mămică, în condițiile în care majoritatea femeilor din comunitățile dezvoltate din întreaga lume amână aducerea pe lume a unui copil pentru a doua jumătate a vieții.

Ce se ascunde, de fapt, în spatele acestor cifre? Există o vârsta optimă pentru a deveni mamă și ce riscuri de sarcină apar în funcție de vârsta mamei?

Riscuri de sarcină în funcţie de vârsta mamei. Ce riscuri de sarcină apar între 20-30 de ani?

Pe plan fizic. În prima parte a vieții, sarcina se referă mai degrabă la avantaje decât la dezavantaje. Excepție fac cazurile în care vârsta mamei este neadecvat de fragedă. E vorba de anii în care ea este încă minoră, iar organismul, în general, și aparatul reproducător, în special, nu sunt pregătite să facă față transformărilor fizice, hormonale și psihologice prin care trece o femeie însărcinată. Între 20 și 24 de ani, este perioada cea mai fertilă a unei femei. Menstruația ar trebui să fie regulată și ovulația – lunară.

Cu toate acestea, nici măcar în această perioadă nu poți rămâne însărcinată exact în momentul în care ți-ai dori: șansele lunare să rămâi gravidă în urma contactului sexual neprotejat la această vârstă sunt de 20%. Vizavi de riscuri, șansele apariției hipertensiunii în timpul sarcinii sunt și ele extrem de scăzute, la fel și în ceea ce privește instalarea diabetului gestațional.

Pe plan emoțional. Aici, depinde, în mare parte, de mediul în care fiecare gravidă își desfășoară viața. Dacă este un mediu stresant, violent, șansele apariției depresiei sunt mai mari. Există și posibilitatea apariției frustrărilor legate de amânarea carierei sau renunțarea temporară la job. Nici imaginea exterioară, cea fizică, nu e o problemă de neglijat, știut fiind faptul că la această vârstă femeile pun mare preț pe siluetă.

Riscuri pentru copil. În acest interval de vârstă, riscurile de avort spontan sunt mai mici ca oricând, de aproximativ 9,5%. Ovulele sunt tinere, astfel încât scade dramatic și riscul apariției sindromului Down la fătul din burtică.

Totuși, există riscul nașterii unui bebeluș prea mare pentru organismul tău tânăr, așa că e indicat să faci măsurători și ecografii care să indice greutatea și lungimea fătului. Apoi, în cunoștință de cauză și sub îndrumarea obstetricianului, să iei cea mai bună decizie cu privire la modalitatea de naștere.

Riscuri de sarcină în funcţie de vârsta mamei. Ce riscuri de sarcină apar între 30-40 de ani?

Pe plan fizic. Fertilitatea începe să scadă după această vârstă, dar nu dramatic și brusc, ci treptat. Totuși, dacă specialistul decide că e nevoie de un tratament pentru fertilizare, șansele să concepi între 30-35 de ani sunt mai mari decât după această vârstă.

Pentru femeile sub 35 de ani, rata de succes a fertilizării in vitro este de 25-28%, spre deosebire de femeile trecute de 40 de ani, a căror rată de concepere in vitro scade la 6-8%.

În plus, rata cazurilor în care se impune cezariana este de două ori mai mare la femeile între 30-35 de ani, față de gravidele sub această vârstă.

Fertilitatea continuă să scadă după 35 de ani și suferă un plonjeu dramatic după vârsta de 38 de ani. Riscul de creștere a tenisunii arteriale se dublează la gravidele de peste 35 de ani, în comparație cu cele mai tinere (între 10-20% dintre gravidele aflate la această vârstă suferă de hipertensiune).

Riscul de diabet gestațional este și el de până la trei ori mai mare la această vârstă. Crește riscul de cezariană, întrucât în această perioadă travaliul se lungește. În plus, dacă ai trecut și prin alte nașteri până acum, există riscul de apariție a insuficienței cervicale – mușchii mebranelor slăbesc și poate apărea nașterea prematură.

Pe plan emoțional. Ești mai pregătită din punct de vedere psihologic pentru o scurtă pauză în carieră, mai ales dacă până acum ai avut o viață profesională activă. Te îngrijorează însă posibilitatea de a nu te mai putea reintegra odată ce te întorci la muncă dar, de cele mai multe ori, sunt griji nejustificate.

La această vârstă, medicul ți-ar putea indica un test de amniocenteză pentru a descoperi cu certitudine dacă fătul suferă de sindrom Down sau alte afecțiuni congenitale, iar așteptarea rezultatului ți-ar putea crea anxietate.

Risc pentru copil. Nu se cunoaște cu precizie motivul, însă pe măsură ce te apropii de 40 de ani, cresc șansele să ai o sarcină multiplă, cu gemeni sau chiar tripleți, așadar și riscurile sporesc direct proporțional.

O posibilă explicație oferită de savanți este că organimsul reacționează intens la stimulii hormonali și intră într-un soi de panică, astfel încât eliberează mai multe ovule odată. Rata avortului spontan crește până la 18% în aceată decadă de vârstă.

Ce riscuri de sarcină apar după 40 de ani?

Pe plan fizic. Studiile arată că speranța de viață crește la femeile care nasc fără ajutorul unor stimuli de fertilitate între 40-44 de ani. Potrivit uneia dintre teorii, acest lucru s-ar datora faptului că estrogenul eliberat încă în cantități considerabile în timpul sarcinii ar revigora organismul pe termen lung.

Totuși, după vârsta de 40 de ani, șansa apariției unei sarcini scade la numai 5%. În acest interval de vârstă, multe gravide acuză o oboseală extremă, iar dacă ai deja mai multe sarcini la activ, te poți confrunta cu apariția hemoroizilor, presiune asupra vezicii urinare, prolapsul uterului și lăsarea sânilor din cauza slăbirii masei musculare.

Deși media de vârstă la care apare menopauza este 50 de ani, o femeie poate concepe un copil și după această vârstă. Este vitală condiția fizică și istoricul medical, pentru că sarcina la această vârstă implică o grămadă de complicații atât pentru mamă, cât și pentru făt.

Cele mai multe gravide au nevoie acum de tratament cu progesteron și estrogen, până în momentul în care placenta începe să producă singură hormoni care să susțină evoluția sarcinii.

Pe plan emoțional. Creșterea unui copil nu mai e un mister pentru tine la această vârstă (mai puțin dacă ești la prima experiență de acest fel, dar, chiar și așa, ai suficiente prietene în preajmă pe care să le fi urmărit în postura de mamă). Vei avea mai multă răbdare, mai ales că a fost un copil îndelung așteptat.

S-ar putea totuși ca programul draconic de trezire din două în două ore să-ți pună câteva probleme. Mai mult ca sigur vei avea nevoie de suport fizic și emoțional.

Risc pentru copil. Peste jumătate din sarcinile concepute după vârsta de 45 de ani nu ajung să fie duse la bun sfârșit. De obicei, sarcina se oprește din evoluție înainte de săptămâna 20.

Crește dramatic și riscul unor afecțiuni congenitale, însă monitorizarea corectă și un stil de viață sănătos (o condiție fizică bună și o nutriție adecvată) sporesc considerabil șansele ca atât mama, cât și cel mic să se afle în afara oricărui risc.

Îți recomandăm și următoarele articole, pentru a te asigura că ai o sarcină fără probleme: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa