Testul AMH îți arată ce șanse ai să rămâi însărcinată

Alexandra Ion
TESTUL AMH

Testul AMH este o investigație care poate indica cu precizie șansele unei femei de a avea copii. Testul AMH verifică nivelul hormonului anti-mullerian reprezintă un marker semnificativ al rezervei de ovule la nivelul ovarului.

Testul AMH este util femeilor care au probleme de fertilitate, femeilor peste 35 de ani care vor să știe ce șanse au de a mai concepe un copil, celor care au semne de menopauză precoce, pentru confirmarea situației și pentru adoptarea unor măsuri terapeutice, dar și celor care în familie au cazuri de menopauză prematură.

Testul AMH este indicat și după intervenții chirugicale pe ovare, ca parte a identificării celor mai bune metode terapeutice pentru femeile care suferă de endometrioză, dar și celor care au făcut chimioterapie (ca parte din ajustarea tratamentului și ca soluție de monitorizare). De asemenea este recomandat și femeilor care, din diferite motive, amână o sarcină pentru o dată ulterioară și au depășit vârsta de 30 de ani.

Ce este hormonul anti-mullerian

Hormonul anti-mullerian sau AMH, este produs de celulele stratului granulos ale foliculilor de creștere din ovar și constituie un marker de certitudine care poate stabili rezerva ovariană. Hormonul AMH produce o inhibiție a foliculilor primordiali, cât și asupra hormonului foliculo-stimulant FSH care stimulează și coordonează procesul de produce al ovulelor.

Hormonul AMH ține în echilibru procesul de producere a ovulelor, astfel că acestea sunt eliberate, sub controlul acestui hormon, o singură dată la fiecare 28 de zile (plus minus câteva zile, în funcție de ritmul fiziologic al fiecărei femei.

Înaintarea în varstă face ca nivelul AMH să scadă continuu la femei fiind în corelație cu rezervă funcțională ovariană. Scăderea este semnificativă cu câțiva ani înainte de epuizarea rezervei de ovule. Testul AMH poate identifica bine această fază și poate oferi indicații asupra tranziției către menopauză în următorul interval de timp. Dar numai medicul este cel care poate spune cel mai bine, pentru fiecare caz în parte, cum stau lucrurile și care este nivelul de fertilitate al femeii care face testul AMH.

AMH valori. Ce trebuie să știi despre rezultatele testului

Testul AMH este extrem de util, dar există câteva probleme legate de interpretarea rezultatelor. Nu se poate spune cu precizie care este valoarea normală a hormonilor pe care îi analizează. Rezultatele sunt acceptate de medici ca fiind ajutătoare și bune pentru evaluarea genereală a fertilității feminine.

Valorile rezultatelor testului hormonului anti-mullerian indică o fertilitate mare la valori de peste 4,0 ng/ml, dar poate indica si un sindrom al ovarelor polichistice. Valorile normale sunt cuprinse între 1,5 – 4,0 ng/ml, un nivel normal, dar scăzut al rezervei de ovare este indicată de un rezultat cuprins între 1,0 – 1,5 ng/ml. Un nivel scăzut poate anunța iminența menopauzei sau alte probleme de fertilitate este indicat de valori de la 0,5 – 1,0 ng/ml. Un nivel foarte redus sau chiar instalarea menopauzei este indicat de valori mai mici 0,5 ng/ml.

AMH valori. Ce influențează fertilitatea

Medicii interpretează aceste date orientativ. De exemplu, diferența dintre 0,9 și 1,1 nu pune femeia într-o altă categorie de fertilitate. Totuși indică potențialul de fertilitate în contextul general clinic al femeii. În realitate este vorba despre un proces fiziologic extrem de delicat și complicat care se află într-un proces continuu de evoluție, scrie advancedfertility.com.

Pe lângă hormonul anti-mullerian, există și alți factori care pot influența în mod negativ rezerva de ovule și calitatea ovocitelor. Cele mai importante amănunte care trebuie luate în calcul înainte de stabilirea unui diagnostic sau de a evalua nivelul de fertilitate al femeii sunt: condiția genetică, infecțiile, intervențiile chirurgicale, fumatul, mediul înconjurător și greutatea corporală.

Dacă acest articol ți s-a părut util îți mai recomandăm și alte articole despre fertilitate:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa