Tot ce trebuie să ştii despre cele trei cicluri de fertilitate ale unei femei

Magda Popescu
cicluri menstruale

Ciclul menstrual este reperul principal atunci când vine vorba despre o sarcină, dar ştiai că există trei cicluri de fertilitate? Ai putea crede că un ciclu regulat poate duce ușor la conceperea unui copil, lucrurile însă nu stau chiar așa.

Există trei cicluri de fertilitate -ciclurile care controlează ovarele, uterul și creierul (hormonii), care trebuie să se sincronizeze și să fie într-un echilibru perfect pentru a apărea sarcina. Iată ce spun specialiștii citați de parenting.com despre cele trei cicluri de feritilitate ale unei femei.

Ciclul ovarian – momentul în care se formează ovulul

Ovarele, ca parte a corpului, încep să se activeze imediat ce vor primi semnalul hormonal de la creier. Primul lor job este să pregătească un ovul . „Este ca și cum ar exista un apel pentru o audiție pentru un spectacol pe Broadway”, spune Katharine O’Connell, profesor asistent clinic de obstetrică și ginecologie de la Universitatea Columbia din New York.

„O mulțime de foliculi mici, fiecare dintre ei conținând un precursor de ou, răspund la apel și merg la audiție pentru rolul principal”, rol care este câștigat de foliculul dominant, care va elibera un ovul în luna respectivă. Există și o excepție de la această regulă: uneori sunt eliberate două ovule- cazul gemenilor. În funcție de organism și de „audiții”, procesul poate dura de la șapte la 21 de zile. „Câștigătorul se pregătește, apoi, pentru petrecere”, o cunoaștem sub denumirea de ovulație su eliberarea ovulului din folicul.

De obicei, ovulația are loc la 14 zile înainte de următoarea menstruație. După ce ovulul este eliberat, țesutul care a înconjurat ovulul se transformă în corpul galben care eliberează progesteron, astfel mucoasa uterină poate susține un embrion. „Dacă nu există nici o sarcină, eliberarea de hormoni se oprește, iar corpul galben este resorbit”, explica Dr. O’Connell.

În timpul ciclului uterin se pregătește mucoasa uterină pentru embrion

În timpul fazei de audiție, în cazul în care foliculii și-au jucat perfect rolul, progesteronul eliberat ajută uterul să se pregătească pentru a primi un embrion și îi pregătește o ”casă” primitoare pentru următoarele nouă luni. Mucoasa uterină, sau endometrul, începe să se îngroașe, în cazul în care are loc fertilizarea, embrionul urmează să se cuibărească în endometru. Cu sprijinul corpului galben, placenta își mărește dimensiunile. În cazul în care nu există nici un embrion, căptușeala începe să se spargă, ceea ce duce la menstruatie.

Ciclul hormonal dictează reușita

Toate acțiunile ovarelor și ale uterului sunt declanșate și coordonate de hormoni trimiși de glanda pituitară din creier. Pe lângă estrogen și progesteron, există doi hormoni cheie: hormonul foliculostimulant (FSH) și hormonul luteinizant (LH). Hormonul de stimulare foliculară, după cum sugerează și numele, stimulează foliculii să crească. Hormonul luteinizant, între timp, „este cel care declanșează ovulația,” spune Dr. O’Connell.

Pentru ca o femeie să rămână însărcinată, toate cele trei cicluri de fertilitate trebuie să se sincronizeze. Din fericire, specialiștii în fertilitate sunt tot mai atenți la cele trei cicluri și oferă tot mai multe opțiuni pentru depășirea eventualelor probleme.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa