De ce plâng femeile însărcinate. 7 motive aparent banale

Bunăstarea ta emoțională este importantă pentru sănătatea mintală și dezvoltarea copilului tău nenăscut până la vârsta adultă. Așadar, încearcă să-ți ții sentimentele sub control în această fază crucială a vieții tale. 

Ruxandra Mateescu
de ce plâng femeile însărcinate
Iată de ce plâng femeile însărcinate și cum poate fi afectat bebelușul.

De ce plâng femeile însărcinate. 7 motive ciudate sau foarte ciudate pentru care plânge o gravidă. Multe şi nebănuite sunt căile hormonilor în timpul sarcinii! Acum râdem în hohote pentru ca în secunda următoare să plângem de sare cămaşa de pe noi, vorba lui Creangă. 

Din experiență personală, iată de ce plâng femeile însărcinate:

De ce plâng femeile însărcinate – Gravida plânge când plouă cu grindină.

Mă rog, ploaie vede muritorul de rând. Gravida vede, de fapt, o mamă-pasăre în cuibul său construit chiar în dreptul ferestrei sale. Şi se uită biata femeie la biata pasăre cum stă sub rafală rece de ploaie, cum stă ea drăguţa şi rabdă grindina, protejându-şi ouăle şi sacrificându-se. Ploaia curgea, gravidă plângea.

Flash-mob-urile şi adulţii fericiţi, în general.

Gravida sta în pat să îşi odihnească picioarele umflate butuc. Stă şi ea pe Facebook, ca tot omul şi, deodată, dă peste un filmuleţ cu un flash-mob. Oameni serioşi, la patru ace, se opresc, zâmbesc, fredonează şi chiar dansează. Deodată, gravida simte în ea toată durerea lor, toate grijile lor de oameni mari copleşiţi şi uite aşa îi vine să îl ia pe fiecare în braţe şi să le spună că totul va fi bine, că îi iubeşte, că vrea să îi vadă mereu aşa de fericiţi şi că ea, Mama, va avea grijă… Şi mai dă o dată drumul la film, şi încă o dată, şi încă o dată, până a vorbit cu fiecare amărât în parte şi l-a asigurat de iubirea ei neţărmurită.

De ce plâng femeile însărcinate – 3. Filmele de familie

Sunt preferatele gravidei. Alea de duminică dimineaţa, în care un copil trece prin diferite aventuri şi se lupta cu gaşca de colegi răutăcioşi. Gravida se uită şi nu râde la glumele lor, ea plânge şi apoi se înfurie şi se ridică mânioasă să plângă la bucătărie, frustrată că nu e ea acolo să îl apere pe micuţul ăla, că dacă ar fi al ei… Al ei… şi parcă îl şi vede pe bebe crescut ca Făt-Frumos şi pe ea, Mama, căsăpind fiecare puşti care îi supără puiul în curtea şcolii.

Documentarele cu animale

Sunt de departe unele dintre cele mai lacrimogene lucruri din lume. Pui de căprioară care nu se pot ţine pe picioare, zebre mici atacate de lei, mama ţestoasă, cu fața aia plină de suferinţă, femela elefant care se chinuie să nască, ba chiar şi hienele, în lupta lor pentru supraviețuire, rup zăvoadele lacrimilor femeii însărcinate. Toate îi sunt surori, toate sunt mame, toate sunt femei născătoare de viaţă. Gravida simte că între ea şi o femelă hipopotam în chinurile facerii nu este nici o diferenţă. O iubeşte, o înţelege şi jelește alături de ea.

De ce plâng femeile însărcinate – 5. Mobila pentru copii (cu varianta hăinuţe pentru copii).

Îmi aduc aminte cum, cu câteva zile înainte să nasc pentru prima oară, am montat viitorul pătuţ al lui bebe. Frumos tare, alb, de prinţ! Cel puţin aşa mi s-a părut când l-am comandat. Când l-am văzut însă în camera mică, el mare, cu gratiile alea monstruoase, nu m-am mai putut abţine şi am început să plâng în hohote: „Copilul meu nu e o oaieeeeee! De ce să aibă gratiiiiiiii?” şi tot aşa, până pe la 11 noaptea. Şi aş mai fi ţinut-o probabil mult şi bine dacă biata mama nu ar fi obosit la telefon să îmi spună că e un pătuţ frumos, că bebe creşte repede etc, etc.

Muzica uşoară românească.

Ştiţi piesa aia cu „Cât de frumoasă eşti asta searăăăăă…?” O cânta un băiat de pe la mare, ăla cu octavele. Frumos, tare frumos! O unge la suflet pe viitoarea mama; i se succed cu viteza luminii imagini cu ea în perioada de glorie, suplă şi sexy, alternând cu imagini cu femei însărcinate şi frumoase, poze cu bebeluşi alăptaţi, poze şi texte despre frumuseţea şi magia naşterii. La partea cu pianul gravida deja hohoteşte ca o mireasă, iar de la clopoţeii ăia sintetici încolo nu mai aude nimic, e deja cu faţa în pernă plângând cu inima plină de toată tristeţea lumii.

De ce plâng femeile însărcinate – 7. Când iese în oraș vineri seara

(Cu variantele: când bea o cafea cu o colegă de birou, când face duș, când merge la shopping). Gravida știe că toate astea vor fi povești după ce se naște bebe. Au avut grijă să o informeze cu drag toate prietenele ei devenite deja mame. În plus, gravida citește. Ea este deja abonată la toate blogurile de mame de pe suprafața internetului și știe bine ce o așteaptă. Dar și hormonii ei citesc. Ăia citesc povești de Creangă, preferata lor fiind cea cu drobul de sare. Și cum după sărat merge nițică udătură… Să plângă viitoarea mamă, să plângă și iar să plângă.


Ce se întâmplă dacă plângi în sarcină?

Nu există concluzii definitive cu privire la amploarea impactului asupra fătului, dar ar trebui să fie un motiv suficient pentru a te asigura că nu plângi mult în cele 40 de săptămâni. De asemenea, s-a constatat că femeile însărcinate sunt predispuse la plâns în anumite momente mai mult decât în ​​altele. Multe femei se trezesc plângând în primul și al treilea trimestru de sarcină.

Cum poate afecta plânsul timpul sarcinii viitorul copil

Efectele plânsului în al doilea trimestru de sarcină  – sau, de altfel, în orice moment în timpul sarcinii – vor avea un impact asupra micuțului tău. Depinde de tipul de mamă care ești. Iată câteva categorii care ilustrează modul în care plânsul în timpul sarcinii nu este bun pentru micuțul tău:

1. Dacă ești o mamă stresată

Sarcina poate aduce cu ea câteva zile stresante. Stresul ocazional nu va face niciun rău copilului tău. Cu toate acestea, dacă aveți anxietate cronică și stres, acesta pot determina organismul să producă cortizol, un hormon de stres. Acest hormon poate fi transmis copilului prin placentă. Dacă bebelușul tău este expus în mod constant la acest hormon în timp ce se află în uter, este posibil să ajungi cu un nou-născut anxios și cu colici.

2. Dacă ești o mamă deprimată

Mai multe femei suferă de depresie în timpul sarcinii. De fapt, se estimează că aproximativ zece la sută din femeile însărcinate sunt depresive. Acest lucru nu este bun pentru copilul tău, deoarece poate avea un impact negativ asupra sa mai târziu în viață. Copiii născuți din femei care suferă de depresie clinică s-au dovedit a fi susceptibili de a experimenta ei înșiși depresie ca adulți, în afară de a fi afectați de eșecuri emoționale.

3. Dacă nu ești încântată de faptul că ești gravidă

Dacă ești o viitoare mamă care nu este fericită că este însărcinată, cel mai probabil asta va înrăutăți lucrurile. Studiile au demonstrat că mamele care nu au simțit niciun atașament față de copilul lor nenăscut aveau șanse să aibă copii care ar dezvolta probleme emoționale în copilărie.

4. Dacă ai „zile proaste” doar ocazional

Dacă ai doar ocazional zile stresante sau deprimante atunci când ești însărcinată, totul va fi în regulă pentru copilul tău. Având în vedere câte transformări mentale și emoționale trăiește o femeie timp de nouă luni, ar fi nerezonabil să ne așteptăm să fie totul lapte și miere mereu. Stresul și depresia ocazională nu vor avea niciun impact asupra creșterii și dezvoltării bebelușului tău.

Ce poți să faci

Stresul în timpul sarcinii este destul de normal. Când te confrunți cu el este important să descoperi factorii de stres și să îi depășești! Unele date sugerează că atunci când mintea este într-un stres constant și nu i se acordă atenție, poate modifica sistemul de gestionare a emoțiilor. Acest lucru poate declanșa un răspuns inflamator. Se spune că inflamația provoacă sănătatea precară a sarcinii și probleme de dezvoltare la bebeluși. Astfel, este important ca o femeie însărcinată să-și asculte corpul și să elimine factorii de stres care îi îngreunează viața de zi cu zi.

  • Vorbește cu partenerul tău, cu un prieten apropiat sau cu un membru al familiei despre cum te simți. 
  • Evaluează cât de des ești într-o dispoziție depresivă. Este posibil să ai nevoie de ajutor de specialitate.
  • Există antidepresive care pot fi prescrise femeilor însărcinate, iar medicul tău te va putea îndruma în acest sens. 
  • Gândește-te să faci unele schimbări în stilul de viață, cum ar fi să ai un hobby nou, să practici meditația sau yoga sub îndrumarea unui instructor calificat. 
  • Consumul de alimente sănătoase și hrănitoare și distragerea atenției de la gândurile și emoțiile negative pot face minuni.

Bunăstarea ta emoțională este importantă pentru sănătatea mintală și dezvoltarea copilului tău nenăscut până la vârsta adultă. Așadar, încearcă să-ți ții sentimentele sub control în această fază crucială a vieții tale. 

Voi de ce ați plâns în timpul sarcinii?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa