Amnezia în sarcină și în perioada post natală. Simptome, explicații și sfaturi

Magda Popescu
amnezia in sarcina

Amnezia în sarcină și în perioada post natală nu trebuie să te te îngrijoreze. Este o stare ce apare frecvent încă din timpul sarcinii și poate afecta viitoarele mămici din al doilea trimestru. Pentru liniștea ta, iată care sunt simptomele, explicațiile, dar și sfaturile de recuperare de la specialiștii spanioli, citați de serpadre.es.

Maternitatea, o nouă etapă în viața femeilor, vine cu multe schimbări cărora viitoarele mame trebuie să le facă față și la care trebuie să se adapteze. Cu siguranță, dacă ești însărcinată sau proaspăt mămică, te confrunți mai mult sau mai puțin cu probleme de memorie.

Uiți unde ai pus cheile, sună telefonul dar nu știi unde l-ai lăsat la ultima convorbire, uiți pentru ce ai plecat la magazin. Dacă nu te-ai confruntat și înainte de sarcină cu astfel de probleme, e normal să fii speriată, însă e bine să știi că sunt simptome foarte des întâlnite în sarcină și poartă denumirea de amnezie în sarcină sau amnezia mamelor. Poate apărea din al doilea trimestru de sarcină și se prelungește chiar și până spre aniversarea de 1 an a copilului. Este o tulburare care afectează între 50% și 80% dintre mame.

Hormonii sunt de vină!

Oamenii de știință spun că amnezia este strâns legată de modificările hormonale care apar în timpul sarcinii, dar și imediat după naștere. În mod specific, un studiu britanic a arătat că un nivel ridicat de hormoni, cum ar fi prolactina, progesteroul, cortizolul sau oxitocina, celebrul „hormon al iubirii”, afectează atenția și memoria spațială a mamei, cauzând un fel de „ceață mentală „, care împiedică fixarea amintirilor. Toate aceste mici scăpări apar în această perioadă decoarece o anumită parte a creierului responsabilă cu reacțiile emoționale, cum ar fi frica, anxietatea, agresivitatea, este intensificată de mama, mult mai sensibilă la nevoile corpului ei și, mai apoi, la cele ale copilului.

Sfaturi utile: somn de calitate, mișcare și hrană sănătoasă

Aceste modificări hormonale, împreună cu lipsa de somn și stresul generat de sosirea unui nou membru în familia ta, duc la apariția acestor simtome și menținerea lor și după apariția bebelușului. Din fericire, odată cu trecerea lunilor, hormonii se stabilizează, simptomele se ameliorează și memoria începe să funcționeze la fel ca înainte. Cu toate acestea, experții propun câteva sfaturi clare pentru mamele care suferă de această problemă: odihniți-vă mai mult, bucurați-vă de timpul petrecut cu bebelușul, învățați să împărțiți nevoile copilului, mâncați echilibrat și faceți mișcare. Mai devreme sau mai târziu, memoria se va întoarce!

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa