Ce complicații pot apărea după chiuretaj?

Ramona Dinescu
complicații dupa chiuretaj

După chiuretaj pot apărea o serie de complicații, însă, cu ajutorul tehnologiei medicale actuale precum Histeroscopia sau procedurile asistate de ecograf, acestea pot fi mult diminuate.

Chiuretajul este o procedură medicală ce presupune expandarea (dilatarea forțată) a cervixului în scopul înlăturării căptușelii uterine (endometrului). Această operațiune se face cu un instrument medical numit chiuretă, dar și cu un aspirator care absoarbe ceea ce nu mai este necesar în uter.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie susține că această procedură este efectuată din mai multe motive medicale. Cele mai des întâlnite motive ce duc la chiuretaj sunt cele pentru determinarea sângerării uterine. Procedura mai poate fi efectuată pentru a determina gradul unei anomalii a endometrului în cazul instalării celulelor canceroase sau precanceroase. La noi, cele mai des întâlnite cauze de chiuretaj sunt cele legate de avort, fie că este vorba despre un avort spontan, fie că este vorba de întreruperea medicală a unei sarcini.

Însă, ca orice procedură chirurgicală, și chiuretajul poate atrage după sine o serie de complicații medicale.

6 cele mai des întâlnite complicații după chiuretaj

Durerea

După efectuarea procedurii, orice medic îți va spune că te poți aștepta la dureri asemănătoare crampelor menstruale în zona de jos a abdomenului. Aceste dureri pot ține câteva zile și pentru a scăpa de ele sunt suficiente analgezice simple.

Sângerări

Sângerările vaginale sunt și ele de așteptat într-o oarecare măsură. Dacă acestea sunt însemnate din punct de vedere cantitativ sau durata lor se prelungește, este un lucru anormal. În astfel de cazuri ar putea fi necesară o examinare ecografică pentru diagnostic și repetarea chiuretajului.

Infecții

Orice intervenție chirurgicală prezintă risc de infecții. La fel și chiuretajul în urmă căruia pot apărea infecții la nivelul uterului sau al altor organe pelviene. Simptomele unei infecții sunt traduse prin durere abdominală, febră dar și scurgere vaginală cu miros neobișnuit. În astfel de cazuri de cele mai multe ori se prescrie un tratament cu antibiotice.

Leziuni la nivel cervical

Accesul la cavitatea uterină în scopul efectuării procedurii se realizează prin dilatarea cervixului. Uneori, în timpul dilatării, cervixul se poate rupe și poate sângera. Acest lucru presupune cusături la nivelul colului uterin.

Perforare

Perforarea poate apărea din cauza oricărui instrument ce ajunge în interiorul uterului. Uterul, intestinele, rectul, vezica urinară sau vasele de sânge din zonă sunt cele mai expuse leziunilor în cazul unui chiuretaj. Riscul de leziune și perforare este cu atât mai mare cu cât pacienta a mai suferit o intervenție chirurgicală în trecut, precum o cezariană sau o operație de înlăturare a fibroamelor.

Tratamentul depinde de organele implicate, de mărimea leziunii și de starea generală a pacientei.

Laparoscopia poate fi efectuată pentru diagnosticarea zonei perforate dar și pentru sudarea organului afectat. Intervenția chirurgicală abdominală clasică este necesară în cazul în care leziunea este extinsă.

Sinechia uterină

Dezvoltarea țesutului cicatrizat în interiorul uterului este cunoscută sub numele de Sindromul  Asherman. O serie de chiuretaje repetate pot duce la această situație. Pereții anteriori și posteriori ai uterului se lipesc între ei, iar rezultatul va fi o menstruație neregulată, rară sau chiar lipsa acesteia, ulterior. Tratamentul presupune o histeroscopie (verificarea cavității uterine cu ajutorul unor instrumente medicale) și tăierea țesutului fibros. Sarcinile ulterioară ar putea suferi de complicații precum avort spontan sau sarcini ectopice.

Sfatul medicului în cazul complicațiilor după chiuretaj

Dr. Ruxandra Dumitrescu ne-a spus că fiecare procedură prezintă riscurile și complicațiile sale inerente. Aceste complicații pot fi mult diminuate cu ajutorul tehnologiei medicale avansate precum histeroscopia sau procedurile medicale asistate ecografic, administrarea unor antibiotice bune sau folosirea medicamentelor moderne ce ajută la dilatarea cervicală.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa