Cum îți îngrijești sânii după sarcină?

Alexandra Irimiea
cum-iti-ingrijesti-sanii-totul-despre-mame

Ți-e teamă ca sânii să nu își piardă forma și elasticitatea? Iată cum îți îngrijești sânii după sarcină, dar și pe perioada ei, astfel încât să eviți aceste probleme.

Tuturor femeilor le este frică de modificările de volum care apar în timpul sarcinii. De reținut însă că, dacă sânii sunt îngrijiți chiar de la început, problemele pot fi evitate.

„Frica de alăptare este nejustificată. Alimentația la sân este recomandată cu prioritate pentru nou-născut”, spune ferm dr. Letiția Gorăneanu Drăghici, medic primar obsterică-ginecolgie.

O primă măsură pe care o poți lua este să renunți la sutienul vechi și să folosești unul adecvat… noii mărimi. De asemenea, poți exclude din garderoba ta temporară și hainele mulate care îți pot provoca disconfort.

Citește și:  7 întrebări care ne ajută să găsim sutienul perfect pentru sarcină şi alăptare

Cum îți îngrijești sânii în perioada alăptării

„Este necesară o igienă riguroasă a sânilor pe perioda alăptarii care, de regulă, se învață la cursurile prenatale despre igiena sarcinii și alăptării pe care noi, ca medici, le recomandăm”, a mai spus dr. Letiția Gorăneanu Drăghici.

1. Menține sânii curați în perioada alăptării – Umezeala și transpirația sunt favorizante înmulțirii bacteriilor.

2. Nu folosi alcool sau săpun pe sâni – Pe lângă faptul că usucă pielea sensibilă și atât de solicitată în timpul alăptării, aceste substanțe îndepărtează grăsimea protectoare din jurul mameloanelor.

3. Nu folosi produse cosmetice pe sâni – Acestea conțin parfumuri care îl pot îndepărta pe bebeluș, determinându-l să refuze laptele matern. Dacă ai crăpături pe mamelon, o problemă des întâlnită, alege produse cât mai naturale cu care să ungi zona: lanolină, ulei de măsline sau chiar lapte matern.

Cum îți îngrijești sânii: soluții pentru vergeturi

Încă din primele săptămâni de sarcină sânii își pot modifica volumul din cauza canalelor galactofore care se pregătesc de alăptare. Astfel, pielea se întinde și se pot forma vergeturi, acele dungi inestetice pe care, dacă le avem, suntem nevoite să le ascundem.

Soluția cea mai bună este să le prevenim, pe cât posibil, prin îngrijirea sânilor încă de la început. Recomandat este să aplici un ulei sau un unt natural, o cremă care să susțină elasticitatea pielii în timpul sarcinii. De asemenea, mămicile pot folosi creme speciale pentru sâni și antivergeturi.

Cum îți îngrijești sânii după sarcină: sfaturi pentru fermitatea lor

Musculatura spatelui este cel mai important sprijin pentru sâni, mai ales la femeile care au pieptul mare. Dacă vrei să-ți întărești sânii, practică sport regulat, fiind indicate unele exerciții speciale.

„Sânii după sarcină pot reveni la normal dacă le acordăm atenție și facem sport. Sunt indicate exercițiile fizice speciale pentru bust și brațe”, a expus și medicul ginecolog.
Atunci când faci sport sau alergi, sunt indicate bustierele comode din bumbac, care aplatizează sânii.

Și dușurile cu apă rece pot să ajute. Pentru că singurul suport natural al sânilor este țesutul conjunctiv, este bine să-l întărim. Cea mai bună metodă, cu rezultate pe termen lung, este spălatul zilnic cu apă rece deoarece acesta stimulează irigarea sanguină a întregii zone și asigură alimentarea celulelor cu substanțe nutritive.

Iar tehnica cea mai eficientă este dușul cu mișcări circulare, de jur împrejurul sânilor. Este recomandat ca imediat după duș să hidratezi pielea, încă umedă, cu o loțiune pentru corp sau cu un ulei pe bază de extracte din plante.

Dacă vrei sâni fermi, este bine să-ți menții constantă greutatea. Atunci când slăbești prea mult, și sânii pierd din volum si… consistență.

Sânii asimetrici nu se rezolvă în totalitate după sarcină. Depinde cât de mare e defectul. După sarcină și alăptare, sânii pot să rămână mai mari, dar nu întotdeauna suficient cât să corecteze un defect anterior. Pentru rezolvarea acestei probleme este nevoie de corecție chirurgicală, dar se poate face numai după sarcină și încheierea alăptării”, a mai explicat dr. Letiția Gorăneanu Drăghici, medic primar obsterică- ginecolgie.

Un ultim sfat, de urmat nu doar în timpul sarcinii, este să-ți protejezi sânii atunci când faci baie sau când dormi. În primul caz nu sunt indicate băile fierbinți și lungi, iar în al doilea, alege să stai cât mai mult pe spate sau pe o parte astfel încât greutatea corpului să nu pună presiune pe sâni.

Citește și:
Transformările sânilor pe parcursul sarcinii, săptămână cu săptămână
Cum îţi recuperezi fermitatea sânilor?
Toate mamele sunt frumoase

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa