Poftele la gravide: Cum se schimbă gusturile în sarcină și care este cauza?

Ramona Dinescu
gusturile în sarcină

Gusturile fiecăruia sunt proprii legate de absolut orice și chiar dacă avem legături de sânge sau există o chimie foarte bună între noi și o altă persoană, nu este neapărat necesar să avem și aceleași gusturi, mai ales la mâncare.

Nu există nici o îndoială că în timpul sarcinii, organismul femeii trece printr-o serie de schimbări, majoritatea ușor vizibile cu ochiul liber.  Dar ce putem spune despre acele schimbări care nu sunt neapărat evidente? Schimbările care au loc în corpul nostru și care par să ne surprindă foarte tare atunci când devenim conștiente de ele? Și nu mă refer la schimbările de stare, de atitudine despre care partenerii noștri ar putea scrie cărți, ci, în mod special, la schimbarea gustului alimentar. Ceea ce deunăzi ne plăcea la nebunie, este foarte posibil să nu ne mai placă însărcinate fiind, sau invers.

La prima sarcină, țin foarte bine minte că, deși eram înnebunită după mâncarea chinezească, într-o zi când am vrut să mă răsfăț cu o astfel de delicatesă, nici măcar nu am suportat să mă uit la farfurie. Mirosul mi-a întors stomacul pe dos, iar când în sfârșit am gustat, nu mi-a plăcut absolut deloc. Mai grav este că am rămas și astăzi cu o reținere legată de mâncarea chinezească. În schimb, eu care nu eram consumatoare de fructe, cred că am mâncat câteva zeci de kilograme de căpșune, norocoasă fiind că am prins sezonul lor în timpul sarcinii. Surpriză! Îmi plac și azi la fel de mult.

La a doua sarcină am început să mănânc foarte multe dulciuri, lucru care s-a văzut ulterior din plin, însă nu am mai mâncat deloc brânză și ceapă. Aceste două alimente au ieșit complet din meniul meu pentru că nu îmi mai făcea nici o plăcere să le mănâncă, deși nu-mi făceau rău. Din fericire am revenit la vechile obiceiuri în acest caz.

Ce spun specialiștii despre schimbarea gusturilor în sarcină?

Dr. James Freeman, director și fondator al GP2U, susține că este absolut comun pentru femei să experimenteze schimbarea gusturilor alimentare în timpul sarcinii. „Deși s-au făcut foarte puține cercetări legate de acest fenomen, există câteva observații des întâlnite. Sarcina este o furtună ciclonică de hormoni furioși și știm că hormonii au efecte importante asupra organismului”, explică el.

Dr. Freeman mai spune că prezența unui nivel mare de estrogen în organism poate duce adesea la sporirea senzației de dulce și amar în gustul alimentelor și scade sensibilitatea la gustul sărat.

Din punctul de vedere al evoluției, acest lucru are sens deoarece femeile gravide par să aibă o cerință tot mai mare pentru gustul sărat. Aversiunea față de substanțele amare de asemenea are sens deoarece, chiar dacă există unele alimente amărui delicioase, precum grapefruit-ul, în natură majoritatea lucrurilor care au gust amar, sunt otrăvitoare.

Din păcate, o senzație frecventă raportată în timpul sarcinii este acel gust metalic, neplăcut în gură, mai ales în timpul primului trimestru. Acesta dispare cel mai ușor cu ajutorul alimentelor acide precum citricele, dressing-ul de salată, murăturile, saramura sau bicarbonatul folosit pentru spălarea gurii.”, mai spune Dr. Freeman.

Legat de revenirea la gusturile inițiale după naștere, Dr. Freeman spune că totul ține tot de hormoni. „Odată ce se naște copilul, nivelul hormonal din organism tine să se echilibreze. Alăptarea însă, necesită și ea diferite niveluri de hormoni pentru a ajuta la producerea de lapte matern, așa că lucrurile nu vor reveni la normal, sau la situația inițială, până ce copilul nu este înțărcat”.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa