De ce preferă suedezele moașele în locul doctorilor?

Daniela Ghiorghe
moașele

Deși poate părea atipică față de alte țări din Europa de Vest, abordarea în privința sarcinii a femeilor din Suedia este mult mai relaxată: fără zeci de vizite la doctor. Potrivit organizației „Salvații Copiii”, Suedia ocupă locul doi în lume la categoria cele mai bune țări pentru a avea un copil, după Finlanda.

Un alt aspect pozitiv este acela că mortalitatea neonatală este foarte scăzută, 1.5 morți din 1000, Suedia aflându-se astfel, din nou, pe locul doi, de această dată pe primul loc aflându-se Islanda. Iar mortalitatea maternală la naștere are indicele de 3.1 din 100 de mii de nașteri, potrivit Raportului Perinatal European din 2010.

Aici, moașele au grijă gratis și de viitoarele mame și de copiii încă nenăscuți, pentru că aceste proceduri sunt decontate de stat. „Moașele se ocupă în general de naștere, însă, dacă ceva este în neregulă, doctorii sunt chemați să asiste”, spune Sofie Laaftman, o moașă din Stockholm.

Pentru femeile care sunt obișnuite să aibă îngrijire medicală intensivă în timpul sarcinii, sistemul moașelor din Suedia poate părea rudimentar: câteva teste de urină sunt făcute pentru a detecta deficiențe ale vitaminelor sau diferite anomalii și sunt verificate tensiunea arterială a mamei și bătăile inimii fetusului.

În Suedia, în timpul unei sarcini normale, fără potențiale riscuri sau complicații, este nevoie doar de o ecografie și nici măcar de un consult ginecologic.

Între timp, în Franța de exemplu, un raport din 2011 al Ministerului de Sănătate arată că 20 la sută dintre femeile însărcinate au făcut mai mult de șase ecografii și 4 la sută dintre ele au făcut mai mult de zece în timpul celor nouă luni, fără nici un beneficiu aparent.

„Sarcina este o stare normală, nu o boală” este de părere Marie Berg, profesoară la Universitatea Gothenburg din Suedia.

Laaftman susține această afirmație, fiind de părere că majoritatea femeilor sub 40 de ani nu au nevoie de servicii medicale în timpul sarcinii, deoarece corpurile lor sunt sănătoase și apte pentru a susține sarcina, care este un proces natural până la urmă.

Tot ce trebuie să știi despre copilul tău, de la naștere și până la doi ani, afli din Cartea bebelușului, de DR. Sears

Un studiu publicat de Cochrane Collaboration, o organizație formată din specialiști în sănătate, a ajuns la concluzia că majorității femeilor (cele care nu au complicații în timpul sarcinii) le-ar fi mai bine dacă ar apela la o moașă, în detrimentul doctorului. Îngrijirea unei moașe poate reduce numărul nașterilor premature, spun autorii studiului. Și se pare că au dreptate, pentru că în Suedia doar 4 la sută dintre copii se nasc mai devreme de data stabilită.

Moașele coordonează și nașterea, deși fac parte dintr-o echipă diferită față de cea care se ocupă de îngrijirea din timpul sarcinii. Doctorul poate interveni dacă apar complicații sau dacă pacienta vrea să apeleze la anestezia epidurală, lucru care se întâmplă în jumătate dintre cazuri.

Deși dezvoltarea medicinei moderne a însemnat scoaterea din branșă a moașelor (mai ales în Europa) parțial sau, uneori, chiar total, moașele din Suedia își păstrează rolul tradițional cu ajutorul acordului medicilor, bineînțeles.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa