Epilatul inghinal înainte de naştere, obligatoriu?

Andreea Popa
epilat-inghinal-total-totul-despre-mame

Multe gravide se întreabă dacă epilatul inghinal total cu ceară este obligatoriu și sigur înainte de naştere. Ei bine, ceara de albine nu se absoarbe la nivelul pielii, deci îndepărtarea părului inghinal prin această metodă este sigură pentru copil. Doar că, pentru o gravidă, epilatul poate fi incredibil de dureros. Adică mult, mult mai dureros decât în mod normal. Şi atunci, vine întrebarea: este epilatul inghinal total chiar necesar? Da şi nu.

Epilarea cu ceară nu este plăcută în general.

În zona inghinală, este chiar un chin. Iar pentru o gravidă, poate fi chinul-chinurilor. Pentru că, în sarcină, circulaţia din această zonă este mult mai intensă, deci şi durerea poate fi mult mai intensă decât de obicei.

Şi totuşi, epilarea inghinală totală este trecută de multe ori la loc de cinste pe lista de “to do”-uri a gravidelor, indiferent de modul în care urmează să nască. Deci, în ciuda durerii, pare un lucru care trebuie făcut, nu?! Cam da. Însă nu pentru că ar fi strict necesar din punct de vedere medical, ci doar pentru că aşa e protocolul în majoritatea maternităţilor din România.

Pe 15 decembrie 2018, la Mezanin, în Palatul Universul, puteți face cunoștință cu TRIBULIrina Popescu (moașă licențiată), Dr. Ilinca Tranulis (medic pediatru și consultant în lactație certificat internațional), Dr. Marius Romila (medic primar obstetrică-ginecologie și medicină materno-fetală), Dr. Iosif Niculescu (fondatorul Centrului de Excelentă în Sănătatea Femeii Mediplus), Claudia Buneci (health coach certificat de Institute for Integrative Nutrition și tehnician nutriționist) și Ioana Blaj (actriță și mamă a doi băieti) te așteaptă la prima conferință prenatalăpentru femeile însărcinate, partenerii și sustinătorii lor: Naşterea şi alăptarea: mituri și legende contemporane. Detalii și înscrieri AICI.

Iar în cazul în care gravida nu vine la maternitate gata „aranjată”, există întotdeauna o asistentă care să se ocupe de problemă, cu ajutorul unei lame de ras. Ceea ce poate fi extrem de neplăcut, având în vedere şi jena, şi stresul de moment, şi mâncărimea din zilele următoare.

La alţii e altfel

Spuneam că aşa e protoculul din maternităţile din România (există şi câteva excepţii), deci te-ai aştepta să fie aşa peste tot. Dar nu e. Discuţiile de pe forumurile străine de gravide arată că procedura nu este necesară în multe alte ţări. Nu MAI este necesară, de fapt, deoarece era într-adevăr „la modă” acum 10-20 de ani.

Acum însă, medicii au ajuns la concluzia că părul din zona pubiană nu încurcă cu nimic la naşterea vaginală. Iar unii spun că nici măcar în caz de epiziotomie nu încurcă, dacă e tuns scurt.

Deci, uneori, gravida e rugată doar să tundă firele de păr cu ajutorul unui trimmer. Iar în caz de cezariană, este îndepărtat doar părul din zona în care urmează să fie făcută tăietura, adică puţin sub linia bikinilor.

Nici contraindicat, dar nici necesar

Practica epilării înghinale totale a apărut din cauza îngrijorării medicilor că, în caz contrar, zona s-ar infecta mult mai uşor, în special în caz de epiziotomie. Totuşi, până în prezent, nu există suficiente dovezi care să sugereze că rasul sau epilatul total al zonei pubiene în cazul unei naşteri vaginale ar reduce semnificativ riscul de infecţii.

Asta ca să nu mai vorbim de cezariană! Ba chiar există trei studii clinice randomizate, realizate între anii 1922 şi 2005 pe circa 1.000 de femei, care au concluzionat că riscul unei infecţii (la naştere sau imediat după) este acelaşi, indiferent de gradul de epilare a zonei genitale.

Şi moaşele confirmă lucrul acesta, iar unele spun, din proprie experienţă, că atunci când părul din zona perineului e lăsat în pace, mamele se confruntă ceva mai rar cu infecţii după naştere.

Motive mai degrabă estetice

“Rasul sau epilatul cu ceară pentru naştere a zonei pubiene era un lucru pe care asistentele îl făceau automat când mergeai să naşti. Pe măsură ce doctorii şi moaşele şi-au dat seama că părul pubian are de fapt rol în prevenirea infecţiilor, această practică a murit repede. Iar majoritatea femeilor au fost uşurate.

Acum însă, practica pare să revină la modă”, scrie Robin Elise Weiss, educator Lamaze şi doula, despre situaţia din SUA. Totuşi, spune ea, această practică este tot mai des întâlnită în ultimii ani nu din motive medicale, ci de natură estetică. Multe mame se simt mult mai confortabil în faţa doctorilor şi asistentelor dacă sunt epilate total.

În plus, oricum sunt multe femei care optează în general pentru epilatul inghinal total. Şi mai e un aspect. După naştere, este mai uşor să menţii zona curată dacă ai avut parte în prealabil (voit sau nu) de o epilare totală.

Totuşi, de la o opţiune asumată şi până la o obligativitate este cale lungă, zic eu. Până la urmă, şi un păr scurt (vorbesc despre părul de pe cap, de data asta) este mai uşor de întreţinut în primele luni după naştere decât unul lung. Dar nu te tunde nimeni periuţă la naştere.

O mică negociere nu strică

În concluzie, epilatul inghinal nu este necesar din punct de vedere medical, dar se practică des în maternităţile de la noi. Aşa că da, cel mai probabil va trebui să o faci. Iar dacă nu te deranjează şi este un lucru pe care l-ai fi făcut oricum, minunat! Însă dacă ideea nu-ţi surâde deloc, încearcă să vorbeşti cu medicul tău despre acest lucru. S-ar putea să afli că de fapt e suficient să razi doar pe o porţiune mică.

Iar dacă lucrurile nu se rezolvă nicicum, poate te ajută să ştii că suntem multe care am strâns din dinţi, am înjurat mai ceva ca un birjar şi am fost convinse că vom naşte chiar acolo, pe masa cosmeticienei.

Urmează să devii mamă? Pregătește-te pentru complicata și minunata călătorie ce urmează să înceapă. Ți-am pregătit pentru acest moment, pachetul ”La început de drum” – cărțile pe care trebuie să le citească fiecare proaspătă mămică! Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa