Cum ajută muzica la dezvoltarea copilului din burtă

Ramona Dinescu
muzica in sarcina

Muzica dă culoare oricărei zile, oricărui moment și, fără ea, viața ar fi foarte tristă. Muzica ne relaxează și ne ajută în multe momente cheie ale vieții noastre. Este oare importantă și pentru dezvoltarea bebelușului din burtica mamei?

Prima întrebare care se pune este aceea dacă muzica poate afecta dezvoltarea fetală, însă la aceasta nimeni nu poate răspunde cu certitudine. Unele studii, conform specialiștilor de la babycenter.com, au indicat faptul că feții pot auzi și reacționa la sunetele exterioare mișcându-se. Însă nimeni nu știe ce înseamnă acele mișcări deoarece experții nu pot observa la fel de bine un bebeluș în uterul mamei ca atunci când este deja născut.

 Muzica din timpul sarcinii poate contribui la inteligența bebelușului?

Până acum, nici o cercetare nu susține ideea că dacă îi pui bebelușului muzică cât timp se află în uter, va deveni un copil mai deștept. Ai auzit probabil că un copil care are contact cu muzica poate fi mai abil la matematică, de exemplu, însă un pionier în neuro știință de la Universitatea din California, Dr. Gordon Shaw, susține că aceste studii au avut în centrul atenției copii mai mari, nu fetuși.

De exemplu, lecțiile de pian pot ajuta un copil să înțeleagă mai bine spațiul tridimensional, însă cercetătorii au testat numai copii de 3, 4 ani. Este firesc ca, plecând de la acest lucru, unii specialiști să considere că dacă muzica poate avea acest efect asupra copiilor mai mari, și bebelușii ar putea beneficia de el. Nimeni nu știe însă sigur acest lucru.

Alți oameni de știință susțin că un nou-născut poate recunoaște muzica pe care părinții lui o ascultau cât timp el era în burtica mamei și chiar sunt capabili să ridice capul sau să adoarmă atunci când aud un cântec familiar. Janet DiPietro, psiholog ce a studiat dezvoltarea fetală la Johns Hopkins University, susține că aceste concluzii sunt pur anecdotice și nu se bazează pe nici o cercetare adevărată.

Cum să-i pun muzică bebelușului meu?

Cea mai bună alegere este să ascultați împreună muzică stereo. Nu este o idee bună să așezi o pereche de căști pe burtă, deoarece muzica se poate auzi prea tare și îl poate supra stimula pe cel mic. Oamenii au tendința să dea muzica mai tare deoarece consideră că trebuie să aibă un volum mai mare pentru a penetra abdomenul mamei. Însă lichidul amniotic este un excelent conductor pentru sunete.

Cât de tare este prea tare?

Academia Americană de Pediatrie a raportat la sfârșitul anilor 90 faptul că mai multe studii au scol la iveală că bebelușii care au fost expuși la sunete puternice în timpul sarcinii, pe o lungă perioadă de timp, sunt predispuși la naștere prematură, pot avea o greutate mică la naștere și pot suferi de unele defecte de auz. Majoritatea studiilor au implicat acele mame care lucrează în zone cu zgomot foarte mare, ceea ce este foarte diferit de situația în care mergi ocazional la un concert rock.

Cu toate acestea nu este o idee bună să asculți muzica foarte tare în timpul sarcinii, un volum de 65 de decibeli (acesta este nivelul la care se aude muzica din magazine) fiind suficient. Iar dacă asculți aproape toată ziua muzică, încearcă să menții volumul sub 50 de decibeli. Ca să poți face o comparație, mașina de spălat scoate un zgomot între 50 și 75 de decibeli, iar uscătorul de păr, între 60 și 95 de decibeli.

În concluzie

Atâta vreme cât cercetătorii nu pot cădea de acord asupra beneficiilor muzicii în timpul sarcinii, cel mai bine ar fi să o asculți cu moderație, nu cantitativ, ci mai mult legat de volumul ei.

Ascultă muzică pentru că îți face plăcere, nu deoarece vrei să ai un bebeluș mai deștept. Muzica te poate ajuta să te relaxezi sau să-ți revii atunci când suferi de grețuri. Iar dacă mama este relaxată, acest lucru este extrem de benefic pentru bebeluș și probabil prin asta se poate traduce efectul muzicii asupra fătului în timpul sarcinii.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa