Ce exerciții fizice pot face femeile însărcinate?

Iulia Mirică
exerciții fizice

Femeile însărcinate și sportul

Deși sportul este benefic în timpul sarcinii, aproximativ trei sferturi din femeile cu o sarcină sănătoasă nu fac suficiente exerciții fizice. Sportul regulat, practicat în fiecare zi, nu va face rău copilului și te-ar putea chiar ajuta să previi unele complicații, precum preeclampsia. Te-ar putea ajuta, de asemenea, să scurtezi perioada de travaliu și să crești șansele de a naște natural.

Sportul regulat te va ajuta să menții la minim disconfortul provocat de sarcină, cum ar fi durerile de spate, constipația, oboseala și durerile pelviene. Te va ajuta să te simți mai bine cu privire la schimbările care au loc în corpul tău de gravidă și să menții o greutate sănătoasă atât pentru tine, cât și pentru copil. Somnul îți va fi mai liniștit, iar stările de depresie vor fi reduse, chiar prevenite cu succes. Trebuie să-ți pregătești organismul și mintea pentru naștere și să fii pregătită să reintri în formă după sarcină. Dacă faci diabet în timpul sarcinii (diabet gestațional), exercițiile fizice te pot ajuta să gestionezi nivelul de zahăr din sânge.

Ce tip de sport este cel mai potrivit pentru femeile însărcinate?

Cele mai bune exerciții fizice te vor menține suplă, vor gestiona creșterea în greutate prin arderea caloriilor și vor pregăti mușchii pentru travaliu și naștere. Mersul vioi pe jos, înotul, cursurile aqua gym și ciclismul pe o bicicletă staționară sunt tipurile de exerciții sigure.

Cursurile de yoga prenatală și pilates sunt potrivite pentru consolidare și tonifiere, însă trebuie să te consulți cu un antrenor calificat, care are experiență în sportul cu femeile însărcinate. Încearcă să variezi tipul de exerciții pe care le faci. Un mix de exerciții aerobice, precum înotul sau mersul pe jos, și exerciții de consolidare, precum yoga sau pilates.

Timpul pe care îl acorzi acestor exerciții fizice ar trebui să fie de 30 de minute în majoritatea zilelor dintr-o săptămână sau chiar în toate. Poți face 3 sesiuni de câte 10 minute într-o zi, dacă această modalitate se potrivește mai bine stilului tău de viață. Ține minte că orice activitate pe care o faci într-o zi normală, de genul mersului pe jos, urcatului pe scări sau treburilor casnice, contează. De asemenea, este recomandat să faci și exerciții de respirație. În principiu, le poți face dimineața. Se bazează pe câteva inspirații profunde, lente, alături de ridicarea brațelor. Urmează câteva expirații rapide, timp în care cobori brațele.

La ce intensitate pot face femeile însărcinate sport?

Exercițiile fizice sunt perfecte pentru gravide, însă nu ar trebui să le ducă la epuizare. Ca o regulă, ar trebui să fie în măsură egală capabile să poarte o conversație normală, în timp ce fac sport. Încearcă să menții nivelul de antrenament fizic obișnuit, pe parcursul a 30 de minute pe zi. Ascultă-ți întotdeauna corpul și oprește-te sau ia o pauză, dacă te simți obosită. Fă încălzirea de fiecare dată înainte de a face sport.

Nu ar trebui să faci exerciții fizice dacă ai intrat în travaliu prematur sau dacă ai placenta joasă, la 26 de săptămâni după ce ai rămas însărcinată. De asemenea, nu e bine să practici diferite sporturi, dacă ești însărcinată cu mai mult de un copil, ai o boală de inimă sau pulmonară, ai sângerări vaginale persistente sau ai tensiunea arterială foarte mare.

De fiecare dată când vrei să încerci un anumit sport, te poți consulta cu doctorul tău înainte, pentru a fi sigură că nu va fi afectat fătul.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa