Frici de gravidă. Dacă..? Dar dacă…?

Ramona Dinescu

Frica de avort spontan, frica de naștere prematură sau frica de a naște un copil cu probleme, toate pot apărea în sarcină, unele justificate, altele mai puțin.

Stresul planificărilor, schimbările ce se produc în corpul viitoarei mame și lunga listă cu lucruri de făcut fac ca sarcina să aducă după sine o serie de noi temeri și îngrijorări. Însă, este clar că majoritatea sunt neîntemeiate și, mai mult ca sigur și din cauza schimbărilor hormonale, avem tendința de a face din țânțar armăsar și de a ne teme de ceva ce poate nu ar trebui. Iată mai jos o listă cu cele mai întâlnite frici ale gravidelor, citește-le cu atenție, aplică-le asupra ta și cântărește bine dacă ai motive de îngrijorare.

Mi-e frică să nu strivesc bebelușul dacă stau pe burtă

Inconștient, este foarte posibil ca fiecare dintre noi să fi avut această frică în sarcină. Și este o frică ce are sens, mai ales că, având în vedere ce proces complex ce întâmplă în uterul tău, te întrebi ce anume îl protejează pe cel mic atunci când accidental te întorci pe burtă în timpul nopții. Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie susține că ar trebui să ne relaxăm deoarece organismul femeii a fost făcut în așa fel încât să-i ofere copilului suficient loc. În plus, în primele luni de sarcină este foarte sigur să dormi pe burtă. Odată ce burta începe să crească, tu nu te vei mai simți confortabil să stai în această poziție perioade mai lungi de timp, ceea ce înseamnă că singură te vei întoarce înainte de a-i face cel mai mic rău copilului.

Frica de schimbarea fizionomiei

Îmi amintesc că, la prima sarcină, nasul meu părea să crească proporțional cu burta. Spre sfârșitul sarcinii, semăna cu o gogonea în mijlocul feței. Adeseori, m-am întrebat dacă va reveni la dimensiunea sa normală.

În timpul sarcinii, unele femei observă anumite modificări la nivel facial, însă majoritatea au legătură cu creșterea în greutate, retenția de apă și dezechilibrul hormonal din organism. Pot confirma ceea ce orice medic spune că, după naștere, mai exact după șase săptămâni, când excesul de apă din corp se elimină în întregime, fața ta va arăta ca înainte.

Mi-e teamă că voi mânca ceva ce îi va face rău copilului

Specialiștii susțin că astăzi există o mulțime de informații legate de alimentație și orice viitoare mamă responsabilă care citește etichetele produselor nu are de ce să se teamă. Atâta vreme cât nu consumi carne crudă, fructe de mare, lactate nepasteurizate și bineînțeles alcool, nu prea ai de ce să-ți faci griji chiar și cafeina este permisă în doze moderate. Așa că nu te stresa foarte tare pentru că dacă menții o dietă echilibrată, bebelușul va fi foarte bine.

Frica de avort

Înainte de sarcină am suferit un avort spontan așa că după ce am rămas iarăși însărcinată simțeam nevoia să mulțumesc cerului pentru fiecare zi ce trecea iar eu rămâneam în continuare însărcinată. Această frică este greu de trecut și de gestionat însă Dr. Dumitrescu spune că majoritatea avorturilor spontane  se petrec în primul trimestru de sarcină, iar procentul acestora este de 25-50% din totalul sarcinilor. După 12 săptămâni de sarcină, riscul de avort spontan scade extrem de mult, așa că este timpul să te gândești la altceva.

Dacă vrei să afli mai multe despre sarcină, naștere și ce se întâmplă cu bebelușul până la vârsta de doi ani, îți recomandăm Cartea bebelușului, disponibilă aici.

Frica de a naște un bebeluș deformat

Din fericire, organismul nostru are capacitatea de a respinge o sarcină cu probleme ca pe un defect. În cazurile în care organismul nu elimină de la sine o sarcină cu probleme, trebuie să ai în vedere că la nivel mondial procentul de a naște un copil deformat fizic este sub 1%. În plus, unele lucruri se văd și la ecograf. Stresul și teama nu fac decât să te agite, iar tu ai nevoie să fii calmă și pozitivă pentru a aduce pe lume un copil sănătos și „frumos”.

Mi-e frică să nu mi se rupă apa în public

Din moment ce membranele se pot rupe în orice moment în preajma celor 40 de săptămâni de sarcină, ei bine, acest lucru nu-l poți evita. De cele mai multe ori acest moment este anunțat de câteva contracții. Iar dacă vine neanunțat, nu va fi atât de mult lichid pe cât îți imaginezi și oricum ai o scuză bună pentru că ți s-au udat pantalonii: ești gravidă în nouă luni și urmează să naști.

Frica de nașterea prematură

Nașterea prematură apare de obicei la acele femei care au un istoric în acest sens, care au o sarcină multiplă sau al căror uter nu este pe deplin format. Toate acestea sunt în evidența medicului și el îți va indica din timp dacă riști sau nu să naști prematur. Și dacă se întâmplă fără avertisment, trebuie să rămâi calmă, căci mai mult ca sigur se va găsi o soluție astfel încât tu și copilul să fiți bine.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa