Sarcina cu Rh negativ. Ce se întâmplă în cazul incompatibilității de RH?

Ramona Dinescu
sarcina cu Rh negativ

Sarcina cu Rh negativ poate duce la complicații în situația în care Rh-ul mamei este diferit de cel al fătului. Însă, dacă se află sub atentă supraveghere medicală, lucrurile pot decurge absolut normal.

Sângele fiecărui individ se încadrează într-una dintre următoarele grupe: A, B, AB sau 0. Grupele de sânge sunt determinate de tipul antigenelor din celulele sângelui. Antigenele sunt proteine de pe suprafața celulelor din sânge ce pot determina un răspuns din partea sistemului imunitar.

Factorul Rh este un tip de proteină de pe suprafața celulelor de sânge (eritrocite) și în majoritatea cazurilor (85% dintre persoane) este pozitiv. Acei oameni care nu prezintă factorul Rh sunt catalogați ca având Rh negativ, după cum ne-a informat Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Cum știi ce tip de Rh ai?

Înainte de sarcină sau în primele săptămâni de graviditate, orice medic îți va recomanda să faci o analiză de sânge pentru a stabili ce grupă și ce Rh ai. În cazul în care din sângele tău lipsește antigenul Rh, atunci se consideră că ai Rh negativ.

Dacă viitoarea mamă are Rh negativ și tatăl are Rh pozitiv, bebelușul are 50% șanse să moștenească Rh-ul mamei, caz în care nu este nici o problemă. Dacă moștenește factorul Rh de la tată, bebelușul va avea și el Rh pozitiv, iar problemele pot apărea din cauza incompatibilității dintre sângele său și cel al mamei.

Ce se întâmplă în cazul sarcinii cu Rh negativ?

Dacă tu, viitoare mamă ai factorul Rh negativ, vei putea dezvolta probabil anticorpi la Rh-ul bebelușului pe care îl porți în uter. Dacă o cantitate foarte mică din sângele fătului se amestecă cu sângele mamei, lucru ce se întâmplă adesea, organismul femei ar putea răspunde ca și cum ar fi alergic la bebelușul din pântec. Organismul mamei va produce anticorpi la antigenul Rh din sângele fătului, anticorpi ce pot traversa placenta pentru a  ataca celulele sanguine ale bebelușului.

Acești anticorpi vor descompune celulele roșii din sângele bebelușului și vor produce anemie (situație ce apare atunci când sângele are prea puține celule roșii). Anemia bebelușului se numele boala hemolitică sau anemia hemolitică în limbaj medical și poate ajunge destul de severă încât să ducă la complicații grave precum leziuni la nivelul creierului sau chiar decesul fătului sau nou-născutului.

Pe scurt, o gravidă cu Rh negativ se poate confrunta cu următoarele probleme:

–          Avort spontan

–          Avort indus

–          Sarcina ectopică

–          Supunerea testului de biopsie placentară

–          Transfuzie sanguină.

Sarcina cu Rh negativ: cum poți fi prevenite complicațiile?

–          Fă-ți testul de sânge ca să afli dacă ai Rh negativ.

–          Screeningul pentru anticorpii anti Rh este o altă analiză de sânge care arată dacă gravida cu Rh negativ a dezvoltat anticorpi împotriva sângelui cu Rh pozitiv.

–          Vaccinul cu imuniglobulina Rh (RhIg) poate preveni sensibilizarea unei mame cu Rh negativ.

Imunoglobulina D în sarcina cu Rh negativ

Vaccinul cu imunoglobulina D (Rh) se face gravidelor care au Rh negativ înainte ca organismul ei să apuce să dezvolte anticorpi anti Rh, de obicei în jurul săptămânii a 28-a de sarcină.

Dacă bebelușul se naște cu sânge cu Rh pozitiv, mama trebuie să primească o nouă doză de vaccin pentru a preveni formarea anticorpilor anti Rh pozitiv din celulele sanguine pe care ar putea să le primească de la bebeluș înainte sau în timpul sarcinii.

Acest tratament este folositor doar pentru sarcina în curs, pentru sarcinile viitoare fiind necesar un alt vaccin.

Femeile cu Rh negativ ar trebui să primească vaccinul cu imunogobulina D și în caz de avort spontan, sarcina ectopică sau avort indus pentru a preveni dezvoltarea anticorpilor care ar putea ataca viitorul bebeluș cu Rh pozitiv.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa