Se nasc mai mulţi copii atunci când e Lună plină?

Andreea Popa
nastere-luna-plina-totul-despre-mame

Despre legătura dintre Luna plină şi numărul mai mare de naşteri, între superstiţie şi statistici

Pe măsură ce Luna plină se apropie, multe gravide la termen încep să tremure de nerăbdare, convinse fiind că aceea va fi ziua în care îşi vor ţine bebeluşul în braţe. Dar chiar aşa să fie, oare?

Teoria conform căreia Luna plină este legată de o mulţime de întâmplări ciudate, începând de la transformarea oamenilor normali în vârcolaci şi terminând cu declanşarea travaliului, poartă numele de „efectul Lunii” şi este bine înrădăcinată în mentalul colectiv. Dar, dacă despre vârcolaci lucrurile sunt clare (sau cel puțin așa sperăm), nu acelaşi lucru se poate spune despre legătura între Luna plină şi numărul crescut de naşteri.

De unde a apărut acestă credinţă?

Încă din timpuri străvechi, oamenii au crezut că Luna are abilitatea de a afecta fiziologia umană, inclusiv prin declanşarea travaliului. Această credinţă, destul de răspândită printre viitoarele mame, este frecvent alimentată chiar de unii medici ginecologi sau de moaşe, care susţin sus şi tare că, atunci când e Lună plină, numărul de naşteri atinge cifre mult peste medie.

Explicaţia fenomenului este pusă pe seama faptului că Luna poate influenţa lichidul amniotic în uter la fel cum o face în cazul fluxului şi refluxului. Iar, până la urmă, organismul uman este 80% apă.

Studiile contrazic mitul

Totuşi, statisticile şi studiile ştiinţifice contrazic această ipoteză a influenţei Lunii pline asupra declanşării travaliului.

Cercetări pe această temă au apărut încă din anii 1950, dar concluziile lor nu au ajuns niciodată la un consens. Unele zic că da, altele că ba. Totuşi, majoritatea susţin a doua variantă, respectiv că nu există nicio legătură între Luna plină şi un număr mai mare de naşteri în acea zi.

De exemplu, un studiu condus de Daniel Caton (astronom şi fizician) a examinat datele de naştere a circa 70 milioane de americani, născuţi într-un interval de 20 de ani. Concluzia lui a fost că nu se poate face nicio corelaţie între fazele Lunii şi numărul de naşteri. Un alt studiu, realizat de cercetătorii francezi a ajuns la aceeaşi concluzie: nu există nicio legătură între cele 14,5 milioane de naşteri din Europa studiate şi fazele Lunii. În 2005, un alt studiu a venit cu acelaşi rezultat, după studierea a circa 564.000 de naşteri din Carolina de Nord din perioada 2009-2001.

De ce continuă să se perpetueze acest mit?

La această întrebare, specialiştii spun că răspunsul e simplu. În primul rând, este vorba de mister, şi cu toţii suntem atraşi de lucrurile misterioase. Inclusiv mediatizarea este mai intensă atunci când o astfel de coincidenţă are loc.

Apoi, mai e şi faptul că mulţi medici ginecologi şi moaşe susţin acest lucru, ceea ce cumva ridică acest mit la rang de adevăr pentru multe gravide. Şi nu e vorba că medicii ar minţi, ci mai degrabă are legătură cu un fenomen numit de psihologi „corelaţie iluzorie”. Adică să vezi ceva ce nu există, o convingere incorectă că există o legătură între o cauză şi un anumit efect. Cu alte cuvinte, cu toţii tindem să dăm importanţă unui eveniment care ne confirma ipotezele, dar îl ignorăm atunci când le infirmă. Deci este foarte probabil ca moaşele şi medicii să-şi amintească că era Lună plină atunci când numărul de naşteri a atins un vârf, dar să ignore toate dăţile când numărul de naşteri era în limitele obişnuite, deşi era tot Lună plină.

Tu când ai născut?

Dacă studiile nu te conving şi vrei să vezi dacă ai născut când era Lună plină sau nu, iată mai jos datele în care a fost Lună plină în ultimii ani:

2015 – 5 ianuarie, 4 februarie, 5 martie, 4 aprilie, 4 mai, 2 iunie, 2 iulie, 31 iulie, 29 august, 28 septembrie, 27 octombrie (urmează 26 noiembrie, 25 decembrie)

2014 – 16 ianuarie, 15 februarie, 16 martie, 15 aprilie, 14 mai, 13 iunie, 12 iulie, 10 august, 9 septembrie, 8 octombrie, 7 noiembrie, 6 decembrie.

2013 – 27 ianuarie, 25 februarie, 27 martie, 25 aprilie, 25 mai, 23 iunie, 22 iulie, 21 august, 19 septembrie, 18 octombrie, 17 noiembrie, 17 decembrie

2012 – 9 ianuarie, 7-8 februarie, 8 martie, 6 aprilie, 6 mai, 4 iunie, 3 iulie, 2 august, 31 august, 30 septembrie, 29-30 octombrie, 28 noiembrie, 28 decembrie.

Deci, tu ai născut când era Lună plină sau nu?

Citește și:
Cum diferă cea de-a doua sarcină de prima: 11 întrebări şi răspunsuri
De la Maria la Khaleesi: ce nume de copii sunt la modă?
Care sunt cele mai haioase sfaturi pe care le aud gravidele?
Cu căştile pe burtică – mit sau adevăr?
33 lucruri pe care trebuie să le ştii dacă eşti gravidă

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa