Sindromul cuibului în sarcină. Ce este și cum se manifestă

Mihaela Călin

Spre sfârşitul sarcinii, foarte multe viitoare mămici se confruntă cu o nevoie irezistibilă de a pregăti o cameră specială pentru cel mic. Aşa că se apucă dintr-o dată să-şi renoveze locuinţele, să facă reparaţii generale, plus o mulţime de cheltuieli pentru îmbrăcămintea micuţului. Psihologii numesc această stare – sindromul cuibului în sarcină, iar ea se manifestă în ultimul trimestru de sarcină.

De ce apare sindromul cuibului în sarcină?

Această stare de frenezie şi dorinţa copleşitoare de a îmbunătăţi spaţiul în care va locui bebeluşul sunt cauzate de reducerea secreţiei de progesteron şi înlocuirea acestuia cu niveluri mai ridicate de oxitocină – un hormon care cauzează inducerea contracţiilor uterine. Aceşti doi factori le determină pe femei să-şi amenajeze „cuibul” pentru puii lor. Copilul devine dintr-o dată nu numai un erou în visele, planurile şi aşteptările lor, dar – pentru că se apropie data naşterii –, copilul apare, în cele din urmă, ca o fiinţă reală. Femeia începe să realizeze că pentru venirea copilului nu este suficient să fie ea pregătită, ci trebuie să fie şi casa pregătită.

Pregătirile se manifestă în diverse moduri: de la curăţenie generală în toată casa, la cumpărături absurde sau reamenajarea completă a locuinţei. Toate acestea pentru ca viitorul membru al familiei să se simtă cât mai confortabil şi în siguranţă. Aceste măsuri au de asemenea rolul de a o calma pe mamă, asigurându-i un simţ al datoriei.

Cum să nu exageraţi cu sindromul cuibului?

Câteodată, femeile însărcinate nu doresc decât o reîmprospătare a camerei bebeluşului cu un strat de vopsea, dar se întâmplă să ajungă de aici să zugrăvească toată casa, plus garajul şi amenajarea grădinii. Cum să faceţi ca aceste pregătiri să nu devină o obsesie şi să le transformaţi în ceva distractiv?

Sfaturi de la doula pentru naștere fără dureri

Când simţi că ai intrat într-o frenezie a cumpărăturilor este bine să vorbeşti cu cineva care se ghidează după simţul măsurii. Important este ca toate cumpărăturile şi pregătirile să fie distractive, nu adevărate bătăi de cap (peste ani de zile îţi vei aminti cu drag de ele şi te vei amuza teribil).

Gândeşte-te foarte bine de ceea ce ai nevoie cu adevărat, ceea ce ar trebui schimbat şi ceea ce ar trebui să fie lăsat aşa cum este. Concentrează-te să-ţi aranjezi toate lucrurile şi problemele nerezolvate. După naştere, nu-ţi va mai sta capul la ele, atunci când copilul va avea nevoie de tine tot timpul.

Este în regulă să te mai laşi şi pradă „nebuniei”. Dacă dintr-o dată, sub influenţa vreunui impuls, vrei să scoţi încă o dată din sertare toate hăinuţele spălate, călcate şi aranjate frumos, pentru a le admira sau pentru a le rearanja, este în regulă. Nu mai sta să analizezi ce este normal şi adecvat să faci. Acordă-ţi dreptul  de a te bucura de fiecare moment, de fiecare mică plăcere, chiar dacă aceasta constă în aranjarea unei fundiţe pe o rochiţă. În curând nu vei mai avea timp pentru aşa ceva. Începe o nouă etapă din viaţa ta – maternitatea atât de mult aşteptată.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa