Vaccinarea antigripală în sarcină. Cât de sigur este acest vaccin pentru gravidă și copil?

Mihaela Călin

Deseori, vaccinarea antigripală în sarcină le sperie pe viitoarele mămici, care se întreabă dacă nu cumva acest vaccin îi face rău bebelușului. Pe de altă parte, gripa în sine poate duce la avort spontan sau la naștere prematură. 

În România, sezonul de gripă durează de obicei de la sfârşitul toamnei până la începutul primăverii. Află din articolul de mai jos dacă vaccinul antigripal prezintă vreun risc pentru femeia însărcinată sau pentru făt.

Motivul pentru care femeile însărcinate se tem de vaccinul antigripal provine, probabil, din faptul că, în general, nu se fac vaccinuri pe perioada sarcinii. Dar acest lucru nu se aplică vaccinării împotriva gripei, se menţionează pe site-ul medical www.webmd.com. În cazul aşa-numitelor vaccinuri vii, care conţin microorganisme vii, există, teoretic, un risc de transfer al microorganismului la făt. În schimb, vaccinurile inactivate, preparate din microorganisme moarte, sunt sigure şi nu cauzează complicaţii nici pentru mamă, nici pentru făt. Vaccinul împotriva gripei face parte din categoria celor inactivate și considerat sigur pentru gravide.

Bineînţeles, cel mai bine este să faci vaccinul înainte de sarcină, deoarece el începe să protejeze la aproximativ două săptămâni de la injectare. Iar gripa este deosebit de periculoasă la începutul sarcinii. Acest vaccin se poate face în timpul fiecărei sarcini și în oricare dintre trimestre, dar întotdeauna după consultarea medicului ginecolog.

Vaccinul antigripal: de ce ar trebui să-l faci dacă eşti însărcinată?

Beneficiile vaccinării împotriva gripei sunt demne de luat în considerare, deoarece în sarcină gripa este mai severă decât în orice alt moment al vieţii. În primul trimestru, virusul gripal poate provoca avort spontan, iar în sarcinile avansate – deteriorarea sistemului nervos, a inimii, a tractului digestiv sau a oaselor copilului. În plus, apărarea împotriva virusului este mai dificilă decât înainte, pentru că mama are acum un sistem imunitar slăbit. Prin urmare, vaccinul antigripal este cea mai bună metodă de protecţie împotriva virusului. Cu toate acestea, vaccinarea nu exclude complet posibilitatea infecţiei. Dar, chiar dacă se întâmplă acest lucru, infecţia va fi asimptomatică sau simptomele vor fi uşoare şi nu vor apărea complicaţii.
De remarcat, de asemenea, că anticorpii antigripali produşi de o femeie gravidă protejează copilul în timpul primelor luni de viaţă. În al treilea trimestru, anticorpii de protecţie prezenţi în sângele mamei, inclusiv cei produşi după vaccinarea împotriva gripei, penetrează placenta şi asigură protecţie împotriva bolii în primele luni de viaţă. Aceasta este o protecţie nepreţuită care nu poate fi dată nou-născuţilor şi copiilor mici într-un mod diferit, deoarece vaccinurile antigripale se pot administra sugarilor numai după vârsta de 6 luni.

Vaccinarea se face cel mai bine înainte de debutul epidemiei. Acest lucru este posibil atunci când vaccinurile sunt disponibile în farmacii şi clinici. Compoziţia vaccinului este modificată în fiecare sezon şi funcţionează doar într-un singur sezon (sezonul actual al bolii). Ar trebui vaccinate în special viitoarele mame care lucrează în domeniul sănătăţii sau care intră contact cu un număr mare de persoane (datorită muncii, transportului în comun etc.).

Iată o listă cu alte câteva afecțiuni ce pot pune în pericol sarcina:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa