4 recomandări noi privind sarcina și nașterea care te pot suprinde

Andreea Popa
recomandari sarcina si nasterea totul despre mame

Dacă ești însărcinată, ar fi bine să ții cont de aceste 4 noi recomandări ale medicilor care te-ar putea surprinde.

Colegiul American al Medicilor Obstetricieni și Ginecologi atrage atenția asupra numărului îngrijorător al cezarienelor la rece (planificate) și publică o listă cu recomandări pentru viitoarele mămici.

Colegiul American al Medicilor Obstetricieni și Ginecologi (American College of Obstetricians and Gynecologists – ACOG) a publicat în luna martie 2016 o serie de recomandări medicale, bazate pe studii recente, în încercarea de a preîntâmpina problemele de care se lovesc femeile care aleg să nască prin cezariană. Recomandările fac parte dintr-o campanie demarată în urmă cu mai mulți ani, numită “Choosing Wisely”.

Riscurile travaliului indus și ale cezarienei la rece

Din ce în ce mai multe studii demonstrează cât de important este, atât pentru mamă, cât și pentru făt, ca nașterea să se declanșeze în mod natural. Iar recent, cercetătorii de la Centrul Medical UT Southwestern din Dallas au descoperit că în surfactantul pulmonar (substanța care tapetează interiorul plămânilor) fătului există două proteine ce funcționează ca niște hormoni ce dau semnalul declanșării travaliului. Mai exact, aceste proteine apar în momentul în care plămânii copilului sunt suficient de bine dezvoltați pentru a face față mediului extern, iar eliberarea lor în uter conduce la un răspuns inflamator, lucru ce declanșează nașterea.

Sau, altfel spus, inducerea travaliului sau cezariana la rece presupune automat și riscul de a aduce pe lume un copil cu sindrom de detresă respiratorie. Sindrom ce împiedică nou-născutul să respire normal și care apare atunci când plămânii copilului nu s-au dezvoltat suficient.

De aceea, ACOG recomandă ca femeile însărcinate să aștepte declanșarea naturală a travaliului, în cazul în care nu există indicații medicale serioase împotriva acestui lucru.

În plus, medicii obstetricieni atrag atenția că nașterea la rece (fie că este vorba despre inducerea travaliului, fie că este o cezariană programată) mai repede de 39 de săptămâni de sarcină crește nu doar riscul de sindrom de detresă respiratorie, ci și de alte complicații la naștere, iar mai târziu poate conduce la dificultăți de învățare ale copilului și la alte probleme medicale.

Importanța scorului Bishop

Ceea ce nu înseamnă totuși că nașterea programată după 39 de săptămâni de sarcină este în regulă indiferent de situație. Și așa ajungem la recomandarea cu numărul 2.

Reprezentanții ACOG atrag atenția că riscurile unei nașteri programate nu dispar nici după 39 de săptămâni de sarcină. Scad, e adevărat, dar nu dispar. Astfel, cezariana sau inducerea travaliului ar trebui să fie o opțiune doar dacă și cervixul e pregătit, nu doar mama și medicul. De aceea este important să se țină cont de scorul Bishop, spun membrii ACOG.

Potrivit unui studiu, este mult mai probabil ca o femeie să ajungă la cezariană dacă nașterea este indusă în ciuda scorului Bishop mic, deoarece crește astfel frecvența travaliului prelungit și a suferinței fetale. Scorul Bishop este un scor pre-travaliu care evaluează anumiți parametri pentru a stabili dacă sarcina și colul sunt pregătite pentru naștere. Cei 5 parametri sunt poziția cervicală, scurtarea colului, dilatarea colului, consistența colului și poziția craniului fătului. Toți cei 5 parametri sunt notați de la 0 la 3. Iar potrivit medicilor americani, dacă scorul Bishop este sub 8, cel mai probabil că gravida nu va avea parte de o naștere vaginală și va ajunge la cezariană.

Fără ecografii prenatale inutile

Cea de-a treia recomandare a Colegiul American al Medicilor Obstetricieni și Ginecologi se referă la numărul ecografiilor în sarcină. Medicii spun că acesta ar trebui păstrat la minim, atât timp cât nu există o recomandare medicală pentru o frecvență mărită. Medicii sugerează că, deși sunt considerate sigure, ecografiile nu ar trebui făcute doar de dragul de a vedea ce mai face copilul. De altfel,în decembrie 2014, cea mai mare organizaţie din domeniul medical din America – U.S. Food and Drug Administration (FDA) – a emis un avertisment împotriva ecografiilor prea numeroase în sarcină, nejustificate din punct de vedere medical.

Repausul la pat în sarcină, contraindicat

Recomandarea de rutină ca femeile însărcinate să își restricționeze cât mai mult activitatea sau chiar să rămână în repaus la pat, pentru a evita astfel nașterea prematură, nu este una benefică nici pentru gravidă, nici pentru făt, susțin membrii ACOG. Mai mult, recent s-a publicat un studiu sugerează că efectele secundare ale repausului la pat în timpul sarcinii pot fi multiple: atrofie musculară, demineralizare osoasă, greutate mai mica la naștere a copilului, plus alte probleme psihice ale viitoarei mămici, cum ar fi depresia, anxietatea, stresul  etc.

Colegiul American al Medicilor Obstetricieni și Ginecologi susține că informații recente dovedesc că, în majoritatea cazurilor, nu există beneficii reale ale restricției activității și ale repausului la pat în timpul sarcinii, deși practica este des întâlnită.

Despre o altă practică des întâlnită am discutat și aici: Un făt mare nu înseamnă neapărat cezariană

Dă-ne și un like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa