5 pasi simpli in pregatirea bagajului de maternitate

TOTUL DESPRE MAME

Aoleu, ce iau cu mine la spital atunci cand voi naste? Sa am niste scutece pentru copil, dar cate? Cate hainute sa iau cu mine si de care? Crema pentru fundulet? Crema pentru mameloane? Dar pompa de san, oare e bine sa o am la mine? Si mancare? Ce am voie sa mananc in timpul travaliului? Dar dupa ce nasc?

Prima regula de bun simt cred ca este asta: nu mai citi toate forumurile de profil de pe internet despre cum sa iti faci geanta cu cele necesare in maternitate! Nu faci decat sa te alarmezi din pripa si risti sa cumperi lucruri de care chiar nu vei avea nevoie.

Imi amintesc de mine si de vria in care intrasem pe la 7 luni de sarcina, atunci cand se poate declansa un travaliu prematur. Eram atat de stresata de idee incat ma apucasem sa fac liste, listute, ciorne cu ce trebuie cumparat. Era Craciunul iar eu in loc sa fac liste de bucate, scriam de zor o lista provizorie pentru spital. Sigur ca nu s-a intamplat sa nasc prematur, insa stiu ca exista asemenea cazuri si e util sa te pregatesti din timp, dar parca nici sa o iei razna asa cum o facusem eu.

Acum, la distanta de 11 luni de la nastere, sunt mai chibzuita, si pe baza exeperientei mele dar si a altor mamici, am schitat cativa pasi simpli pentru pregatirea bagajului si cat mai relaxat cu putinta a bagajului pentru maternitate.

1. Suna sau intereseaza-te la maternitatea pe care ai ales-o si vezi ce protocoale au ei pentru nastere. Fiecare maternitate are regulile ei, asa incat te poti trezi ca vii cu lucruri in plus sau in minus. Exista maternitati de stat unde nu-ti trebuie bagaj special pentru nastere, mai mult, personalul de acolo iti pune la dispozitie si trusa de epidurala pe care in alte parti esti obligat sa o cumperi. Sigur ca in unele maternitati nu exista scutece, pansamente ori calmante, de aceea e bine sa suni la ei ca sa poti sa-ti faci un plan bun de acasa. In cazul maternitatilor private, gravida plateste un tarif in care sunt incluse lucrusoare pentru noul nascut dar si o minima trusa de ingrijire pentru mamica

2. Intreaba-ti medicul: in functie de planul tau de nastere vei sti ce sa faci si cum sa te pregatesti. In cazul unei nasteri normale, in caz ca vei apela la epidurala,  medicul te poate sfatui de unde sa o cumperi si cat costa. Chiar si in cazuri de cezariana, unii medici recomanda sa vii pregatita cu kit-ul de epidurala in bagaj.  Tot medicul tau iti poate da indicii despre cremele pe care sa le ai cu tine, creme care te pot ajuta in caz de ragade in timpul primelor alaptari ori eventuale calmante

3. Cauta-ti un pediatru pentru viitorul tau copil. El  te poate sfatui in legatura cu obiectele necesare micutului in primele lui zile, el e cea mai buna si sigura sursa de informatii in ceea ce priveste „trusa bebelusului”. Pediatrul iti va indica un anume tip de unguent pentru fundulet, o crema ori un ulei pentru pielea delicata ca bebelusului, ce cosmetice sa alegi pentru baita si ce trebuie sa ai in casa pentru ingrijirea zilnica: ser fiziologic, betadina pentru buric, fase sterile, batista bebelusului, etc. Tot el iti poate da indicatii si despre hainutele potrivite unui nou-nascut si ce trebuie sa ai la tine pentru zilele din maternitate

4. Pune-ti in bagaj un mp3 player ori un device de ascultat muzica si musai un aparat foto. Muzica preferata te va detensiona in timpul travaliului si dupa nastere, iar cu aparatul foto poti surprinde fete-fete ale celui mic pe care tatal nu prea are cum sa le vada. O sa pretuiti aceste fotografii peste cateva luni, iar peste ani cel mic va fi foarte incantat sa se recunoasca in primele lui ore de viata

5. Trusa de bunadispozitie, asa numesc eu trusa in care car peste tot cu mine ceva farduri, cremele zilnice, niste accesorii si o carte pe care sa o pot rasfoi cat astept la cozi sau in metrou. O sa iti faca bine sa ai cu tine acest mic confort si o sa iti faca sederea in spital un pic mai dulce.

Mai multe informatii si mai precise despre bagajul de maternitate poti primi si daca vei urma cursuri de puericultura si Lamaze disponibile din ce in ce mai mult la ora actuala. Consilierii de Lamaze dedica o parte de curs chiar acestui subiect.

Nu uita sa pui in bagaj si actele necesare internarii in maternitate pe care le poti obtine de la medicul de familie si de la angajator.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa