Tăierea cordonului ombilical. De ce e bine să fie tăiat mai târziu

TOTUL DESPRE MAME
tăierea cordonului ombilical copil
Tăierea cordonului ombilical la câteva minute după naştere permite ca mai mult sânge bogat în fier să fie transportat de la placentă la bebeluş.
Tăierea cordonului ombilical copil
Tăierea cordonului ombilical după câteva minute are mai multe beneficii

Tăierea cordonului ombilical imediat după naştere este în devafoarea bebeluşului

Majoritatea medicilor continuă să clampeze cordonul ombilical imediat după naştere, la doar câteva secunde, indiferent dacă este vorba de naştere vaginală sau prin cezariană. Această practică este întâlnită în majoritatea spitalelor din lume, cu toate că de mai mulţi ani există recomandarea ca medicii să aştepte 2-3 minute înainte de a clampa cordonul ombilical.

Recomandări de acum 60 de ani despre tăierea cordonului ombilical

Clamparea timpurie a cordonului ombilical a fost adoptată pe scară largă în obstetrica occidentală prin anii ’50. Se credea la acea vreme că, luând această măsură, se reduce riscul ca mama să sufere de hemoragie la naştere. În plus, medicii susţineau (şi mulţi cred asta în continuare) că, dacă se întârzie tăierea cordonului ombilical, nou-născutul va suferi de icter neonatal şi s-ar putea confrunta după naştere cu probleme respiratorii şi policitemie (mai multe celule roșii în sânge).

Recomandările actuale cu privire la tăierea cordonului ombilical

Cercetările şi studiile din ultimii ani despre tăierea cordonului ombilical arată însă că bebeluşul are mai mult de câştigat dacă se întârzie clamparea cordonului.

Păstrarea cordonului ombilical timp de câteva minute după naştere permite ca mai mult sânge bogat în fier din cordon să fie transportat de la placentă la bebeluş. Cu alte cuvinte, tăierea prea rapidă a cordonului reduce cantitatea de sânge care este transferată de la mamă la bebeluş prin intermediul placentei, afectând astfel depozitele de fier din organismul nou-născutului. Iar nivelul fierului are o mare importanţă pentru dezvoltarea creierului şi, implicit, a copilului, până la vârsta de doi ani.

De altfel, în acest moment, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă ca medicii să aştepte cel puţin un minut până să taie cordonul ombilical, pentru a scădea astfel incidența anemiei prin carența de fier (anemie feriprivă) printre bebeluşi.

Ce spun reprezentanţii OMS despre tăierea cordonului ombilical

„Întârzierea tăierii cordonului ombilical permite continuarea fluxului de sânge între placentă şi nou născut, ceea ce ar putea îmbunătăţi nivelul de fier din organismul copilului până la vârsta de 6 luni. Acest lucru este extrem de important în special în cazul copiilor care trăiesc în medii mai sărace, care au acces limitat la alimente care conţin fier”, se arată în documentele OMS. Astfel, recomandarea actuală este ca clamparea cordonului ombilical să se facă la 1-3 minute după naştere. „Clamparea imediată a cordonului ombilical (în mai puţin de un minut de la naştere) nu este recomandată decât în cazul în care nou-născutul nu respiră şi trebuie mutat imediat, pentru a fi resuscitat”, susţin reprezentanţii OMS.

Studiile dovedesc scăderea riscului de anemie

În ultimii ani au fost făcute publice mai multe studii care au dovedit beneficiile clampării întârziate a cordonului ombilical.

De exemplu, un studiu publicat încă din 2007, realizat de medicii Eileen K. Hutton şi Eman S. Hassan, arată că întârzierea cu minim două minute a tăierii cordonului ombilical a îmbunătăţit considerabil nivelul de fier din organismul nou-născutului şi pe cel al hematocritului, fără să aibă un impact semnificativ asupra valorii bilirubinei (cea care provoacă icterul) în prima săptămână de viaţă. Acelaşi studiu despre tăierea cordonului ombilical susţine că nou născuţii care au beneficiat mai mult timp de transferul de sânge placentar nu s-au confruntat cu probeme respiratorii într-un procent semnificativ mai mare faţă de cei care nu au beneficiat de această practică. De asemenea, riscul ca policitemia să cauzeze îngroșarea sângelui, folosit deseori ca argument împotriva clampării târzii a cordonului, pare să fie neglijabil la copiii sănătoși. Meta-analiza estimează o reducere a riscului de anemie cu circa 50% şi a riscului de deficienţe de fier cu 33% la vârsta de 2-3 luni.

La aceleaşi concluzii a ajuns şi Susan McDonald, profesor de obstetrică la Universitatea La Trobe din Melbourne (Australia), în urma unui studiu care confirmă că sugarii tind să aibă un nivel mai mare al fierului în sânge atunci când cordonul ombilical a fost tăiat la o distanţă de până la trei minute după naştere, faţă de perioada de mai puţin de un minut folosită în prezent.

Un alt studiu despre tăierea cordonului ombilical, realizat de cercetătorii de la Universitatea Adelaide din Australia şi coordonat de medicul Philippa Middleton, publicat în 2013,  confirmă informaţiile prezentate mai sus.

La ce e bun fierul

Fierul este important pentru dezvoltarea creierului, având rol esenţial în procesul de mielinizare şi în producerea neurotransmiţătorilor. De aceea, anemia feriprivă se poate asocia cu probleme comportamentale şi întârziere cognitivă.

Andrew Gallagher, medic pediatru consultant la Spitalul Royal Worcestershire din Worcester (Marea Britanie), care a adoptat metoda tăierii întârziate a cordonului ombilical încă din 2009, spune că „practica tăierii imediate a cordonului ombilical este dăunătoare, deoarece nu-i lasă nou-născutului oportunitatea de a recupera sângele din placentă, ceea ce duce mai târziu la carenţa de fier care provoca probleme grave. Deficitul de fier afectează creierul şi capacitatea de învăţare la copii mici care vor fi astfel mai lenţi în achiziţii precum vorbirea sau capacitatea de a înţelege”.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa