Cât durează nașterea prin cezariană?

Ramona Dinescu
medic operatie pacienta

Nașterea prin cezariană se impune în anumite situații speciale, situații ce ar pune în pericol viața mamei sau a fătului dacă s-ar naște natural, susține Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Am suferit două operații cezariene, prima pentru că era necesar, fătul se afla în stres traumatic, iar a doua pentru că ar fi existat riscul de ruptură uterină. Am fost extrem de speriată de fiecare dată și m-am pregătit sufletește ca pentru o întreagă zi stat în sala de operație. Operația în sine, nu a durat decât 30 de minute, ultimele 25 fiind necesare pentru cusătura inciziei. Tăietura și scosul copilului nu au durat mai mult de cinci minute. Dar, ca să fie foarte limpede și veridic totul, am stat de vorbă cu Dr. Ruxandra Dumitrescu pentru a ne oferi un punct de vedere medical legat de nașterea prin cezariană și durata acesteia.

Cât durează nașterea prin cezariană? Incizia și scoaterea copilului durează cel mult 5 minute

Este extrem de important locul în care alegi să naști, precum și medicul cu care naști. Dacă vei naște într-un spital de stat, vor fi destul de mulți timp morți care vor prelungi așteptarea nașterii, ceea ce va face să pară totul că durează o veșnicie, mai ales pentru tatăl copilului care așteaptă la ușă.

Încă de la sosirea la maternitate, vei avea de completat câteva hârtii, ți se vor face câteva analize, vei fi măsurată și monitorizată și vei fi trimisă către camera unde se face clismă. Toate acestea, evident, dacă ajungi pe propriile picioare. Dacă vei ajunge în urgență, adică ți se va fi declanșat nașterea înainte de termenul stabilit pentru operație, lucrurile se precipită și totul se va întâmpla mult mai repede, iar asta o spun din proprie experiență. Când însă vine momentul intrării în sala de operație, poți da drumul la cronometru. Aproximativ 15-20 de minute durează anestezia epidurală, dar nu înțepătura în coloană, căci asta îți imaginezi probabil că durează câteva secunde, ci pregătirea, găsirea poziției perfecte, dar și așteptarea efectului anesteziei. După ce și-a făcut efectul substanța anestezică, va începe operația propriu-zisă. Dr. Dumitrescu susține că în condiții normale, fără complicații, incizia și scoaterea copilului nu durează mai mult de 5 minute.

Urmează coaserea operației

Următoarele 20 de minute sunt necesare pentru a coase operația și va mai fi nevoie de încă maximum 10 minute, timp în care vei fi curățată și spălată de sânge și alte substanțe ce au rezultat în urma operației. În aproximativ o oră de la intrarea în sala de operație, în mod normal îți vei vedea copilul, iar apoi vei fi mutată într-un salon de Terapie Intensivă. Tot în condiții normale, operația propriu-zisă de cezariană este cel mai ușor lucru ce ți se poate întâmpla. Fiind anesteziată, nu vei simți nimic, însă îți vei vedea și îți vei auzi copilul, lucru imposibil de descris în cuvinte datorită emoțiilor puternice ce te vor stăpâni în acel moment.

Durerile se simt după 5-6 ore

Abia după ce efectul anesteziei începe să treacă, undeva după aproximativ 6 ore, vei începe să simți durerile, însă și acestea pot trece cu calmante și cu fericirea pe care o simți la vederea copilului pe care îl aștepți de atâta timp.

În mod normal, când nu apar complicații, pentru o naștere prin cezariană nu ar trebui să stai în spital mai mult de două nopți, a treia zi putând să mergi împreună cu copilul acasă.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa