Ce este scorul APGAR și ce semnificații are nota primită de copil

Alexandra Ion
scorul apgar

Scorul APGAR este o evaluare a nou-născutului. Nu este un concurs și nici nu primește premii! Doar mai puțin de 15% dintre nou-nascuți primesc 10 la naștere, cei mai mulți, fiind notați cu 7 și 8.

Scorul APGAR nu prezice nimic despre evoluția copilului, nivelul lui intelectual sau oricare alte detalii. Evaluarea urmărește aspectul semnelor vitale la un minut după naștere și se repetă la 10 de minute. Scorul APGAR are ca scop să stabilească cum se adaptează copilul la viața extrauterină după viața intrauterină. În plus evaluează dacă a depășit cu bine momentele și eventual traumele din cursul traversării canalului de naștere.

Scorul APGAR a fost stabilit în 1952 de medicul obstetretician Virginia Apgar și este, în prezent, un instrument standard pentru evaluarea nou-născuților. Testul este o evaluare rapidă a condiției fizice a nou-născutului și determină rapid orice nevoie suplimentară a copilului.

Testul APGAR este efectuat, de obicei, de două ori. Prima dată în primul minut după naștere și apoi la 10-15 de minute după naștere. Rar, atunci când există temeri în legătură cu starea bebelușului și primele două teste au avut un scor slab, se poate repetă pentru a treia oară la 20 minute după naștere.

Scorul APGAR utilizează cinci elemente fiziologice pentru a evalua starea bebelușului și fiecare dintre acești factori este notat pe o scală de la 0 la 2, unde nota 2 este nota maximă. Cele cinci rezultate ale evaluarii se însumează. Rezultatul final poate fi de la 0 la 10. Medicul evaluează activitatea și tonicitatea musculaturii, pulsul, mimica și răspunsuri reflexe, aspectul general, cu referire principală la culoarea pielii și ritmul respirațiilor.

Un copil care are minim 7 la un minut după naștere este considerat a avea o sănătate bună în general.

Un scor mai mic nu inseamana că bebelușul are probleme, ci doar că a avut o trecere mai dificilă prin canalul de naștere. Aceasta impune ca nou-născutul să primească oxigen, un masaj energic care să-l stimuleze. Se urmărește stimularea activității cadiovasculare și intensificarea ritmului repirațiilor.

La a doua evaluare, scorul se recalculează și de cele mai multe ori nota crește cu 2-3 unități. Dacă nu se întâmplă asta, copilul este monitorizat și ajutat pentru a depăși dificultățile și șocul venirii pe lume. De cele mai multe ori, unora dintre nou-născuți le trebuie puțin mai mult timp pentru a se adapta vieții extrauterine. Majoritatea nou-născuților cu un scor APGAR mai mic de șapte vor fi copii perfect normali.

Ce înseamnă un scor APGAR final mic?

Dacă scorul APGAR rămâne la o valoare redusă, chiar și după ajutor în primele 20 de minute după naștere, printr-o valoare redusă înțelegând note între 0 și 3, există risc ridicat de morbiditate (boală) și mortalitatea (deces). La copiii născuți la termen, pe cale naturală, un scor mai mic de 3 este un indicator pentru probleme neurologice.

Poate indica scorul APGAR viitoare probleme de sănătate?

Unii medici spun că da, alții că nu. Statistic, cei mai mulți dintre copiii cu un scor APGAR mic în primul minut recuperează rapid în primele 20 de minute. Riscul unor probleme de dezvoltare ulterioară este minim și comparabil cu al copiilor care primesc din prima note mari.

Scorurile mici, în primele 20 de minute de viață pot indica și deseori sunt asociate cu probleme neurologice, cel mai des cu diferite forme de paralizie cerebrală. Cu toate acestea, indicatorul nu este conceput pentru a da informații despre sănătatea pe termen lung a copilului. Dar, chiar și așa, un diagnostic de certitudine se poate pune doar pe baza unor investigații suplimentare. Scorul APGAR nu este un mod de diagnosticare, ci doar o evaluare.

Află totul despre dezvoltarea bebelușului din cel mai complet ghid al primilor ani, disponibil AICI.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa